HÚSZ ÉVIG A KERÜLET KÉPVISELŐJE VOLT !

Minden, ami a XV. kerülettel kapcsolatos, de nem tartozik a fentebb felsorolt kategóriákba

HÚSZ ÉVIG A KERÜLET KÉPVISELŐJE VOLT !

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2012 júl. 20 14:34

CSABA ELEMÉR (1931) TEMETÉSE A RÁKOSPALOTAI TEMETŐBEN LESZ - VIII. 3 péntek 9,45


INTERJÚ


AZ IGAZI KOMMUNISTA EGYSZERŰ MUNKÁSA A PÁRTNAK

BESZÉLGETÉS CSABA ELEMÉRREL,
BUDAPEST 6. SZÁMÚ OVK ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJELÖLTJÉVEL, ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐVEL


Csaba Elemér

Budapesten született 1931-ben. Édesanyja nevelte fel, aki Erdélyből származó kommunista és lángoló szívű magyar tanítónő volt. Középiskoláit, mint népi kollégista, különböző helyeken végezte, 1949-ben érettségizett. Egyetemi tanulmányait az ELTE bölcsészkarán folytatta, történelem-filozófia szakon. 1953-ban végzett vörös diplomával. A pedagógiát mindig élethivatásának tekintette, és soha nem távolodott el tőle. Rákospalotán vezet egy rendkívül aktív kommunista közösséget húsz esztendeje. Éjjel-nappal forradalmár. Soha nem mondja, hogy pihen és nem ér rá. Csaba Elemér mindig a munkát tartja a legfontosabbnak. Naponta járja a kerületet, élő kapcsolata van minden egyes támogatójával.

Csaba Elemér 64 éve kommunista, aki mindig hű maradt elveihez. Mindig a munkát tartja a legfontosabbnak. Naponta járja a kerületet, élő kapcsolata van minden egyes támogatójával. Pedagógusként gyermekek, fiatalok több generációjának adta át tudását, formálta jövőjüket, s csalódottan tekint az oktatási rendszerben mára kialakult állapotokra. „Ma is boldogan gondolok vissza arra, hogy milyen alaposan készítettük fel a pályakezdő fiatalokat, akik több álláslehetőség közül választhattak. Szomorú vagyok a mai közállapotok miatt, amikor a pályakezdő fiatalok elhelyezkedése egyre súlyosabb probléma, mert jelentős részük nem tud elhelyezkedni, vagy nem a végzettségének megfelelő állást talál.”

– Hogyan kerültél a kommunista mozgalomba?

– Édesanyám ízig-vérig kommunista volt, engem is annak nevelt. 1966-ig, haláláig a párt hűséges tagja maradt. Gyermekkoromban kialakuló meggyőződésem okán, 15 esztendős koromban léptem be a Magyar Kommunista Pártba, majd a Magyar Dolgozók Pártjának lettem a tagja. Soha nem készültem politikusnak. Mindig azt vallottam, hogy az igazi kommunista egyszerű és szerény munkása a pártnak és a dolgozó népnek. Munkám mellett a II. kerületi KISZ oktatási felelőseként a fiatalok széles rétegeinek szocialista nevelésében működtem közre. A párt- és közösségi munkában mindenkor szívesen vettem részt, elsősorban a hozzám legközelebb álló két területen, az ifjúsági mozgalomban és a sport területén. Különösen kedveltem a labdarúgást és az asztaliteniszt. Hosszú ideig voltam labdarúgó játékvezető.
1956 tavaszán TBC megbetegedéssel a Budakeszi Korányi Szanatóriumba kerültem, és ott tartózkodtam több, mint fél évig. Meggyógyulásom időszakában a kialakuló rend és nyugalom érdekében karhatalmista szolgálatra jelentkeztem az I. Forradalmi Ezred Böszörményi úti zászlóaljába. Világnézetemhez mindvégig hű maradtam, így 1989 őszén részt vettem az MSZMP újjászervezésében, és azóta is a kerületi szervezet titkára vagyok.

– Elsősorban mindig pedagógusnak tartottad magad...

– Tanulmányaim befejezését követően voltam általános- és középiskolai tanár, majd egyetemi tanársegéd. Munka- és élethivatásom a pedagógia, mindvégig megmaradtam mellette. Imádok tanítani, embereket nevelni. 1960-ban az MNB-hez hívtak oktatási főmunkatársnak. A belső szakmai oktatás szervezése, a szakirányú középiskolákkal és közintézményekkel, valamint a bank ösztöndíjasaival való kapcsolattartás volt a feladatom. Ma is boldogan gondolok vissza arra, hogy milyen alaposan készítettük fel a pályakezdő fiatalokat, akik több álláslehetőség közül választhattak. Már tanulmányaik alatt megismertettük velük a bankot. Minden nyáron egy hónapig a bankban dolgoztak, azon a területen, ahol a tanulmányaik befejezése után dolgozni kezdtek. Szomorú vagyok a mai közállapotok miatt, amikor a pályakezdő fiatalok elhelyezkedése egyre súlyosabb probléma, mert jelentős részük nem tud elhelyezkedni, vagy nem a végzettségének megfelelő állást talál. Hivatali munkám mellett, és a KISZ-ből való „kiöregedésem” után munkahelyemen vállaltam politikai körök vezetését, hogy tapasztalataimat átadhassam a felnövekvő generációknak. Három évtizedet dolgoztam az MNB-ben. 1991-ben mentem nyugdíjba. Soha nem voltam vezető. Visszatekintve pályafutásomra, mindig azt csináltam, amit szerettem. Mindig érvényesíthettem meggyőződésemet, amelyhez hű maradtam életem minden sorsfordulóján.

– Boldog családapa és nagypapa vagy.

– Feleségem, Szűcs Marika ugyancsak a párt tagja volt. 1994-ben elhunyt, távozása pótolhatatlan veszteség volt számomra. Harminc évig volt élettársam, barátom, elvtársam és mindenem. Élete utolsó éveiben, súlyos betegsége ellenére is rendszeresen írt olvasói leveleket a Palotai munkásba. 1962 óta élek egy szerény szoba-konyhás, komfortos önkormányzati bérlakásban Öregpalota és Újpest határán. Itt neveltük fel lányomat és Zolika unokámat. Sem vagyont, sem telket, sem gépkocsit nem szereztem magamnak. Megőriztem egyszerű és szerény életmódomat.

– A 80-as években észlelted, hogy valami nem jól működik?

– Igen, a 80-as évek végén veszélybe kerültek a szocializmus vívmányai. Akkor többedmagunkkal megpróbáltunk cselekedni, de sajnos már későn. Szocializmushoz hű kisemberekből 1988 őszén létrehoztuk az MSZMP XV. kerületi szervezetét. Ez a szervezet spontánul választott meg titkárnak, s ezt a feladatot azóta is ellátom.

– Önkormányzati képviselőként milyen problémákkal szembesülsz?

– 1990 óta vagyok a XV. kerületi Önkormányzatban képviselő. Így kapcsolódtam be kerületünk közéletébe. A Szociálpolitikai Bizottság munkájába veszek részt, mivel ezen a területen tudok legtöbbet segíteni a hozzám fordulóknak. Az első pluralista választáson 4,5 százalék körüli eredményt értünk el. Most az országgyűlési képviselőválasztásra készülünk, azzal a kommunista közösséggel, amellyel együtt dolgozom. Igyekeztem minél többet tenni a hatékony segélyezési rendszer kialakításáért, a rászorultsági elv érvényesítéséért és a többgyermekes családok helyzeti hátrányának mérsékléséért. Húsz év mérlege: megfelelően éltem a lakosság bizalmával. Ma is rendelkezésére állok minden hozzám fordulónak, és ezt szándékozom tenni a jövőben is. Sajnos Rákospalota hátrányos helyzetben levő városrész. Az emberek eladósodtak a közművek és más cégek fele, ezenkívül sok a munkanélküli. Igyekszem elérni, hogy az emberek elkerüljék a kilakoltatást, a felmondást. Időnként eredményesen. Nagyon nehéz ez ma.

– Mik a kedvenc olvasmányaid?

– Marx, Engels és Lenin. Az ő műveik alapján rendeztem be életemet és pályafutásomat.

http://www.hajdu15.hu
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: HÚSZ ÉVIG A KERÜLET KÉPVISELŐJE VOLT !

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2012 júl. 20 14:40

ÉN AZ ELEMÉRT SPORTEMBERKÉNT ISMERTEM MEG.

Évtizedekig a budapesti fociban magas játékvezetői és ott vezetői funkciót töltött be.
Nekem számos ifi mérkőzésemet vezette, majd a budapesti felnőtt bajnokságban is
főnökünk volt egy egy mérkőzés levezetésekor. Ő volt a budapesti bajnokságban játszó
csapatok küldő-bizottságának az elnöke kb. 20 évig.
Isten legyen veled sporttárs a túlvilágon is.

http://www.hajdu15.hu
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: HÚSZ ÉVIG A KERÜLET KÉPVISELŐJE VOLT !

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2012 júl. 20 19:08

CSABA ELEMÉR A XV. KERÜLET KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉBEN ÖT X NÉGY CIKLUSON ÁT:


"Budapesten született 1931-ben. Édesanyja nevelte fel, aki Erdélyből származó kommunista és lángoló szívű magyar tanítónő volt. Középiskoláit, mint népi kollégista, különböző helyeken végezte, 1949-ben érettségizett. Egyetemi tanulmányait az ELTE bölcsészkarán folytatta, történelem-filozófia szakon. 1953-ban végzett vörös diplomával. A pedagógiát mindig élethivatásának tekintette, és soha nem távolodott el tőle. Rákospalotán vezet egy rendkívül aktív kommunista közösséget húsz esztendeje. Éjjel-nappal forradalmár. Soha nem mondja, hogy pihen és nem ér rá. Csaba Elemér mindig a munkát tartja a legfontosabbnak. Naponta járja a kerületet, élő kapcsolata van minden egyes támogatójával."

Én több évtizedes személyes ismerőse voltam. Gondolhatná bárki, hogy polgármesterként könnyű dolgom volt az Elemér szavazatának megszerzésében! Ám ez
nem így volt. Oly annyira nem, hogy a 20 év ellenzékben eltöltött szolgálata alatt, a baloldali szocialistáknak 16 évig következetes ellenzéke volt! Kivel szavazott?
Elemér hirdetett elveihez képest másként szavazott, ennek lényege, hogy szembe kell szavazni a többséggel...Így fordult elő, hogy a szeretett sportja a foci, vagy a REAC, néha más sport szakosztály ellen szavazott, noha ezt sokszor a szemébe mondták a sportvezetők a mérkőzéseken, büszke arra volt, hogy ö ellene szavazott! Szociális ügyekben - kicsit részrehajlóan, de e téren néha megszavazta az előterjesztést, ám itt is a szubjektivitása élesen mutatkozott meg. A legnagyobb tettének, amit a kerületéért tett éppen ez az ellentmondásos politizálását nevezném. A 2010 évi költségvetés és zárszámadás elfogadása alapvető egy kerület intézményrendszerének működésében, ezt ő is tudta! Az ellenzéki párt a FIDESZ 14 : 14-re állt az MSZP-vel ( Dr. Pálinszki Antal alpolgármester ismert szomorú kiesésével ) a mérleg nyelve lett Csaba Elemér! Ha nem szavazza meg az az országgyűlési választások eredményeinek ismeretében a kerület törvényes működésének az összeomlását jelentette volna. Vállalta a mérlegnyelve felelősséget, megszavazta a - kieső alpolgármester helyett - de azzal a felelősséggel a kerületi intézmények zavartalan működését jelentő igen gombok megnyomását!

Sok furcsasága, kitartó elvei és több pártban való belépése ellenére - azonos politikai elvei voltak, amelyet nyíltan vállalt, talán ezért tisztelte Őt barátja és ellenfele.
Köszönöm a Csaba Elemértől kapott személyes szolgálatot.

Fájó szívvel búcsúzom az utolsó nyíltan a kommunista elveket valló, a kerületet húsz éven át szolgáló önkormányzati képviselőtől
CSABA ELEMÉR úrtól!

Hajdu László
ny. polgármester és országgyűlési képviselő
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: HÚSZ ÉVIG A KERÜLET KÉPVISELŐJE VOLT !

HozzászólásSzerző: Collin » 2015 ápr. 07 09:07

Milyen karácsony vár a családokra? Az egyedül élőkre? Lesz e fenyőfa állítás a háztartásokban?
A kérdéseket azért teszem fel mert sokan fordulnak hozzám, kérik segítsek, vagy adjak tanácsot....egy levelet példaként:
Szia Laci ne haragudj hogy levelemmel zavarlak.Tanácsot kérnék Tőled. Szerinted hová tudnák fordulni segítségért.Kétségbe vagyok esve és szégyenlem is a mostani helyzetem.Jönnek az ünnepek és nem hogy ennivalóra nem marad pénzem de ami a legjobban fáj a 3 unokámnak semmi ajándékot sem tudok venni.Munka lehetőség nincs teljes kilátástalanságba vagyok.Ezért kérdezlek mit tanácsolnál ebbe a helyzetbe.Még egyszer elnézésed kérem hogy a saját problémámmal zavartalak
Az önkormányzat vajon karácsonyra valami kis örömet szerez e az itt élő szegényeknek?_____________
We offer guaranteed success for six sigma certification exam with help of latest harvard.edu certification and practice questions and the exams of Sterling College
Collin
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2015 ápr. 07 07:34

Re: HÚSZ ÉVIG A KERÜLET KÉPVISELŐJE VOLT !

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2015 máj. 25 18:21

Collin írta:Milyen karácsony vár a családokra? Az egyedül élőkre? Lesz e fenyőfa állítás a háztartásokban?
A kérdéseket azért teszem fel mert sokan fordulnak hozzám, kérik segítsek, vagy adjak tanácsot....egy levelet példaként:
Szia Laci ne haragudj hogy levelemmel zavarlak.Tanácsot kérnék Tőled. Szerinted hová tudnák fordulni segítségért.Kétségbe vagyok esve és szégyenlem is a mostani helyzetem.Jönnek az ünnepek és nem hogy ennivalóra nem marad pénzem de ami a legjobban fáj a 3 unokámnak semmi ajándékot sem tudok venni.Munka lehetőség nincs teljes kilátástalanságba vagyok.Ezért kérdezlek mit tanácsolnál ebbe a helyzetbe.Még egyszer elnézésed kérem hogy a saját problémámmal zavartalak
Az önkormányzat vajon karácsonyra valami kis örömet szerez e az itt élő szegényeknek?

Ez a jelek szerint 2015 április 7-én íródott, miként lehetett téma a karácsonyi ajándékozás?
Én most vettem észre a hozzászólást, de nehéz értelmezni, kérem pontosítva a <polgarmester@bpxv.hu>
e-mail címre megírni.
Köszönöm._____________
We offer guaranteed success for six sigma certification exam with help of latest harvard.edu certification and practice questions and the exams of Sterling College
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: HÚSZ ÉVIG A KERÜLET KÉPVISELŐJE VOLT !

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2015 máj. 25 18:22

Collin írta:Milyen karácsony vár a családokra? Az egyedül élőkre? Lesz e fenyőfa állítás a háztartásokban?
A kérdéseket azért teszem fel mert sokan fordulnak hozzám, kérik segítsek, vagy adjak tanácsot....egy levelet példaként:
Szia Laci ne haragudj hogy levelemmel zavarlak.Tanácsot kérnék Tőled. Szerinted hová tudnák fordulni segítségért.Kétségbe vagyok esve és szégyenlem is a mostani helyzetem.Jönnek az ünnepek és nem hogy ennivalóra nem marad pénzem de ami a legjobban fáj a 3 unokámnak semmi ajándékot sem tudok venni.Munka lehetőség nincs teljes kilátástalanságba vagyok.Ezért kérdezlek mit tanácsolnál ebbe a helyzetbe.Még egyszer elnézésed kérem hogy a saját problémámmal zavartalak
Az önkormányzat vajon karácsonyra valami kis örömet szerez e az itt élő szegényeknek?

Ez a jelek szerint 2015 április 7-én íródott, miként lehetett téma a karácsonyi ajándékozás?
Én most vettem észre a hozzászólást, de nehéz értelmezni, kérem pontosítva a <polgarmester@bpxv.hu>
e-mail címre megírni.
Köszönöm._____________
We offer guaranteed success for six sigma certification exam with help of latest harvard.edu certification and practice questions and the exams of Sterling College
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48


Vissza: Egyéb témákKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron