panel-programok

Környezetvédelem, szobrok, műemlékek, kerületfejlesztés

panel-programok

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 jún. 03 09:59

Végre felébredt a főváros is a panelek kapcsán. (ld a legújabb tervezett panelprogram.)

Munkahelyemen már évek óta foglalkozunk a téma kutatásával. Személy szerint egy EU-s panelfejlesztési munkacsoport magyarországi kutatója vagyok. (COST16). Még soha senki nem kérdezte meg, hogy mire jutottunk, mik a nemzetközi tapasztalatok, merthogy vannak szép számban. (Idáig ebből egy részt a 2004 október 23.-án rendezett újpalotai konferencián tudtam csak elmondani.)

2002 nyarán német kutatók kerestek magyar partnereket egy speciális programhoz. (A program arról szólt, hogy nagyrészt EU-s pénzből, csekély magyar állami és sajáterős hozzájárulással egytizedére csökkentik az energiaszámlát egy teljes homlokzati és gépészeti rekonstrukció, valamint napkollektorok használatának eredményeképpen.)

Természetesen a fővárossal kezdték a tárgyalási kísérletet.
A főpolgármester az üzente nekik, hogy neki nem feladata a panelekkel foglalkozni, keressenek egy kerületet maguknak. Ezután a németek megkísérelték végigkérdezni a kerületeket, de vagy nem álltak velük szóba, vagy azt mondták, hogy a helyben szokásos mód a peneles épületek lakóinak segítésére a segélyek növelése, mert az önkormányzatnak nincs szellemi kapacitása egy ilyen projektben való részvételre. (pl. nincs meg a szükséges nyelvtudás, technikai ismeret stb.)

Az EU (pénzzel és német felújítási tapasztalattal felfegyverzett) csapata a fővárosban mindenütt kosarat kapott. Ezekután személyes ismeretséggel került a projekt Dunaújvárosba. Ott méréseket végeztek, ellenőrizték a téli és nyári állapotokat stb.
Majd következett a tervezési időszak.
Most megkezdték a felújítást. A program honlapja:
http://www.solanova.energia.bme.hu

Talán azért abban lehet majd bízni, hogy ezek után legalább ennek a programnak a helyben, az országon belül ellenőrizhető eredményeit felhasználják majd, ha már a kutatások eredményei eddig senkit nem érdekeltek a legszűkebb szakmán kívül. A legszűkebb szakma fontos, de a döntéseket sajnos nem a szakemberek hozzák, hanem a képviselő-testületek megfizetett mégis amatőr szavazói.

Kívácsi vagyok a jövő heti újpalotai napokra, bizonyára sok kérdés felmerül majd az aktuális panel-plusz program által felkeltett kíváncsiság miatt is.
Úgy tudom (bár még nem láthattam), hogy a mi kerületünkben is van rehabilitációs elképzelés, gondolom ennek megvalósulása most nagyon felgyorsulhat, ha már állami támogatás is lesz hozzá.

Kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

panelprogram

HozzászólásSzerző: nemkati » 2005 jún. 05 09:34

Ezt a linket nem sikerült elérnem. Szerdán lesz a Toronyházban a kerületi panelprogrammal kapcsolatban etgy rendezvény, de nem találtam róla sehol semmit. Annyit tudok, hogy László Tamás is ott lesz.

Én éltem már lakótelepen, és meg kell monjam, nem kívánkozom oda vissza, de még egy lakóparkba, vagy társaházba sem. Nem a vagyonomnak, mert az nincs, hanem a szerencsémnek
köszönhetem, hogy most családi házban lakom. De pl. édesanyám, öcsém lakótelepen él, meg egyáltalán, érdekel, mi fog beletartozni a panelprogramba.
Mert egyik része lehet csak a lakások és a közös épületrészek felújítása. Hozzá tartozik az épületek közötti részek, zöld területek gondozása-hasznosítása. Úgy tudom, a kerület 10 millió forintot költ évente csak a fű lenyírására (persze lehet, hogy rosszul tudom).
Vajon a francia, vagy a német példát akarjuk-e követni? Még nem született meg az igazán ideális ötlet. Vagy igen? Kerestem a munkahelyed honlapját, amit egyszer betettél ide a fórumra, meg a COST16-ról valamit, de nem találtam meg.
nemkati
 
Hozzászólások: 373
Csatlakozott: 2004 okt. 01 15:56

Katinak

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 jún. 06 08:51

Kedves Kati,
sajnos nincs most lehetőségem hosszabban írni a témáról, pedig lenne rá ok bőven.
(Amit máshol láttam eddig csak mint szélsőségek: pl. Glasgow - totális bontás, a területen teljesen más utcák létrehozása és még a negyed nevét is megváltoztatták mint egy szélsőség - a Svédországi átfogó szociális és területi rehabilitációig)
elég sok fotóm is van ezekről. A német példákat és a hollandot most nem fejtem ki)

A Cost program honlapja: www.costc16.org ezen vannak anyagok, pl. az alábbi helyen is:
http://www.costc16.org/downloads/downlo ... /Lectures/

a SOLANOVA honlap nekem be szokott jönni, nem tudom mi lehet az oka, hogy neked nem sikerült.
http://www.solanova.energia.bme.hu/hun/attekintes/

Majd összeállítok egy részletesebb anyagot és felteszem ide, de sajnos sem pdf sem .doc nem kerülhet fel csatolt fájlként, amit még mindíg nagyon sajnálok.

(mi is örököltük a házunkat, de akkor még beköltöztetett lakók is voltak, akiket csak súlyos pénzekkel lehetett rávenni hogy távozzanak, pedig volt másik tanácsi bérlakásuk(!) a kerületben, mi pedig a három gyerek ellenére soha sem kaphattunk sem szocpolt sem támogatott hitelt a tetőtérbeépítéshez. Na mindegy rég volt, felejtsük el. Jobb is így, legalább nem kell hálásnak lenni.)
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

solanova

HozzászólásSzerző: nemkati » 2005 jún. 06 09:25

Kedves Ági!
Ezért nem tudom megnézni az oldalt, nincs hozzá jogom:

"Access forbidden!
You don't have permission to access the requested directory. There is either no index document or the directory is read-protected. "

No mindegy. A többit, a costc16-ról elérem, de most nincs időm olvasgatni, valakinek dolgozni is kell. :)
Majd megoldom.
nemkati
 
Hozzászólások: 373
Csatlakozott: 2004 okt. 01 15:56

Solanova hozzáférés

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 jún. 08 09:32

Hát ez sajnos lehet hogy így van, ha küldesz egy email címet elküldöm a belépő-passwordot.

Kedves WM, az új honlapon nem lehetne ezt a .pdf .doc problémát orvosolni?
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 szept. 09 16:25

Tudom, hogy senki nem lehet büszke erre mint építész tervező, de mégiscsak készül az első panelfelújítás Dunaújvárosban,
16 és 18 cm külső hőszigeteléssel,
napkollektorok az előtetőn,
zöldtetővel
3 rétegű ablakokkal
hővisszanyerő szellőztetőrendszerrel stb
(a földszinten téglaburkolat készül)
Az épület energiaköltsége 10%-a lesz a jelenleginek, mert a fűtési költség jelentősen csökkent és a melegvíz nyáron a napkollektor által biztosított az egész épület számára.
Ráadásul ennek a háznak sehol nem volt egy fia loggiája sem.
Újpalotán akár sokkal jobb is lehetett volna!
http://www.solanova.energia.bme.hu/
Csatolmányok
deli.jpg
(92 KiB) 286 alkalommal.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

Panelprogram

HozzászólásSzerző: bankii » 2005 szept. 09 22:08

Az a leg szomorúbb, hogy a regnáló politika most nyírbál meg mindent, így senkinek nem lesz pénze még erre a sajátosan "kelet-közép európai" felújításra sem.
A politikusok valamennyien fűtött medencés családiházacskákban élnek.
Azt is jól tudják, a szr nem üt vissza.
bankii
 
Hozzászólások: 87
Csatlakozott: 2004 szept. 14 16:07
Tartózkodási hely: Újpalota

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 szept. 10 17:17

Még csak annyit tennék ehhez az első megépült példához, hogy persze terveztünk először mindent amit csak lehetett, de a pénzügyi szűk-ség nem engedte.
A lakóknak most annyiból lesz sokkal jobb, hogy az éves fűtési és melegvíz költségük - ami eddig lakásonként 180.000 Ft- volt - 25.000 Ft-ra (!) csökken (évente) (ez mondjuk nagy dolog, pl ha valaki nyugdíjas vagy egyedülálló).
Az új ablakoknál a zajcsökkentés jelentős, direkt ilyen ablakokat válogattunk, tehát nem is az energiát, hanem a komfortérzetet vettük figyelembe.
A zöldtetőre fel lehet menni napozni, pihenni, és a legfelső szinti lakásokban nyáron is normális hőfok lesz.

Természetesen kellett hozzá építési engedély, és a lakók folyamatosan részt vettek a tervezésben.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: Balázs Zoltán Ádám » 2005 szept. 13 09:21

:D
Tisztelt Novák Ágnes Asszony !

A SOLANOVA programmal kapcsolatban -ha lehet- kérdésem arra irányulna,
hogy végeztek a megvalósult épülettel kapcsolatosan, a napkollektoros fűtés és melegvíz készítéssel összefüggésben megtérülési számítást. Ez milyen eredményt hozott ? Vizsgálták-e a hőszívattyús fűtés, avagy fűtés-hűtés lehetőségét ? ( tekintettel arra, hogy Dunaújvárosban a Duna közelsége is felvetné ezen lehetőséget )
Megismerhető-e a tárgyi épület végső költségvetése, pénzügyi szerkezete ? Ennek mi a legális módja ?
:shock:
A fentebbi kérdésekkel kapcsolatos várva, üdvözli Önt tisztelettel:
Balázs Zoltán Ádám - kerületi főépítész
Balázs Zoltán Ádám
 
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2005 márc. 04 13:48

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 szept. 14 08:08

Tisztelt Főépítész Úr!

Kérdéseire válaszolva :

Készültek gazdaságossági számítások (másfél évig szinte csak azok készültek), a napkollektoros használati melegvíz termelés megtérülése (tekintettel a sok felhasználóra) a számítások szerint 8-12 év. Ha az energiaárak ilyen mértékű növekedése nem áll meg, mint ami az elmúlt időszakban tapasztalható, a megtérülési idő 6-8 évre csökken.

A fűtésre való napkollektoros ellátást is számításba vettük, ekkor azonban az egész tető felületét kellett volna kollektorokkal borítani, ami a zöldtetőt lehetetlenítette volna el. Itt a lakóknak nincs sem erkélyük, sem loggiájuk, így a tetőkertet fontosabbnak tartották a lakók mint a napkollektoros fűtést. Amennyiben mégis készült volna, úgy a szomszédos 4 lakóépületbe szolgáltattak volna melegvizet a nyári időszakban, az egyeztetések során azonban ezt is elvetették (télen nem tudtak volna melegvizet "exportálni").

A geothermikus energia hőszivattyús használata itt éppen a geomorfológiai viszonyok miatt lett elvetve. (Annyira nincs közel a Duna - még messzebb van mint mondjuk Pestújhely a Dunától, hiába Dunaújváros) és az épület egy "magasponton" van, egy lösztömeg tetején.
A hűtés kérdésében nagyban segít az, hogy az igen vastag külső hőszigetelő réteg mögött a vasbeton panel felmelegedése a nyári napsütéses időszakban jelentősen elmarad a mai értékektől, valamint a külső síkban elhelyezett árnyékolók az üvegfelületek nyári üvegházhatását csökkentik.
A szerkezeti kialakítás miatt szabályozott légcsere szükséges az épületben, ennek korszerű megoldása a hővisszanyerős légcserélő, ami a téli időszakban további jelentős energiamegtakarítást jelent.
Mivel az épületek egy közműfolyosóra vannak fűzve, a rendszerről való teljes leválás nem volt cél.

A konkrét pénzügyi és részletes technológiai adatok a honlapon belépő jelszóval érhetőek el.
Az általános adatok: www.solanova.energia.bme.hu
Ugyanitt Gerda Zsolt adhat felvilágosítást arról, hogy milyen módon lehet belépőkódot kérni.
Egy rövid összeállítást készítettem a www.toronyhir.hu újpalotai honlap számára is, ez főleg általános információkat tartalmaz. Hamarosan olvasható lesz.

Tisztelettel:
Novák Ágnes

Nyilatkozom, hozzájárulok ahhoz, hogy a hozzászólásomat a továbbiakban felhasználják a fórum látogatói.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: Balázs Zoltán Ádám » 2005 szept. 14 12:50

:D

Tisztelt Asszonyom !
Köszönöm a gyors válaszát. Javaslom ezuton is az együttmüködés megvalósítását a kerületi panel proram sikeressége érdekében is.
Tisztelettel:
főépítész
Balázs Zoltán Ádám
 
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2005 márc. 04 13:48

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 szept. 16 09:48

Tisztelt Főépítész Úr!

Lehetőségeim szerint eddig is próbáltam támogatni a kerületben az épített környezet védelmével kapcsolatos eszmecserét. Ezt a továbbiakban is folytatni kívánom.
Hatásköröm viszont semmire sincs, csak a társadalmi és szakmai párbeszéd szűkösen adott lehetőségeit és kereteit próbálom kihasználni.
Ennek megfelelően azt hiszem a kerületi panel-program sikeressége nem rajtam fog múlni.
Munkájukhoz sok sikert kívánok:
Novák Ágnes
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: Balázs Zoltán Ádám » 2005 szept. 23 13:03

:shock:

Tisztelt Novák Ágnes Asszony !

Részletesen elolvastam a dunaújvárosi projekttel kapcsolatos cikkeit, viszont egy részletkérdés megmaradt, s ez a következő:
1.a - A fűtés korszerűsítéssel, homlokzat hőszigetelésével elérhető természetesen az, hogy a fűtési költség csökkenjen, viszont a melegvíz használat ettől nem lesz kevesebb és olcsóbb. Ez utóbbin első lépcsőben az segíthet, ha vízóra kerül felszerelésre és tényleges fogyasztás után történik a fizetés és nem átalány után. Ez a megoldás a lakásonként 1-2 főre igaz, viszont ennél több fős családok esetében ez ennyire nem kedvező.
2.b - A 180.000 ft-ról 25.000-ra történő csökkentés kissé hihetetlen.
86 %-os csökkentés kissé varázslatos. Ezt az sugallja, hogy ilyen siker esetén három évet számolva 3 x 155.000 = 465.000 ft, azaz a mostani kormányzati paneles pályázathoz megvan az önrész fedezete, a 400.000 ft-ra. S ami ~ három év alatt megtérül, arról nem beszélni kell, hanem csinálni... Véleményem szerint sajnos nem ilyen egyszerű, viszont megfelelő technikákkal, szakmai-lakossági összefogással szerintem is sikeres tud lenni ez a történet...!
Amennyiben egyetért szivesen egyeztetnék a vonatkozó gyakorlati részletekről. Pl. a napelem-rendszer fűtésre kevésbé rendtábilis, viszont közösségi terek megvilágítására igen. Javasolt témák: kerületi cégek, vállalkozások bevonhatósága, ivóvíz védelem - "víz recikling vizsgálat", nyilászáró csere segítése, szeméttárolás korszerűsítése, rendezése, parkolási lehetőségek vizsgálata, tömegközlekedés fejlesztésének vizsgálata, intézményi hátterek korszerűsítésének lehetőségei, hiányzó intézmények vizsgálata, szolgáltatások szinvonalának emelése, társadalmi kohézió növelése, zöldfelületek komplex rendezése, társasházak-lakók helyzetbe hozása...Főtér KOMPLEX RENDEZÉSE...
Tisztelettel: főépítész
Balázs Zoltán Ádám
 
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2005 márc. 04 13:48

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 szept. 27 09:01

Balázs Zoltán Ádám írta:Tisztelt Novák Ágnes Asszony !
Részletesen elolvastam a dunaújvárosi projekttel kapcsolatos cikkeit, viszont egy részletkérdés megmaradt, s ez a következő:
1.a - ha vízóra kerül felszerelésre és tényleges fogyasztás után történik a fizetés és nem átalány után. Ez a megoldás a lakásonként 1-2 főre igaz, viszont ennél több fős családok esetében ez ennyire nem kedvező.

2.b - A 180.000 ft-ról 25.000-ra történő csökkentés kissé hihetetlen.
86 %-os csökkentés kissé varázslatos. Ezt az sugallja, hogy ilyen siker esetén három évet számolva 3 x 155.000 = 465.000 ft, azaz a mostani kormányzati paneles pályázathoz megvan az önrész fedezete, a 400.000 ft-ra.


Tisztelt főépítész úr!
Két kérdésére a válasz:
1. a vízfogyasztást mérő órák ebben ez épületben már évekkel ezelőtt felszerelésre kerültek. A használati melegvíz termelése napkollektorokkal és nem napelemekkel történik. (ld. mellékelt fotó) A használati melegvízfogyasztás csökkentését segítik a víztakarékos csaptelepek és a kicserélt gépészeti rendszer is.
2. az egy lakásra eső költség több mint 2 millió forint (írtam a www.toronyhir.hu-n). Így a 400 ezer forinttal történő számítást nem értem. Ez nem a jelenleg bemutatás alatt álló konstrukció szerinti "panel-program" keretében készült projekt. Abban 1,2 millió ft-ot szánnak egy lakásra, amiből sajnos természetesen ilyen szintű fejlesztés nem képzelhető el.
Mint említettem ez a fejlesztés a "passzív-ház" működést tűzte ki, ennek köszönhetőek a kiváló mutatók. A passzív ház egy energetikai kategória, de ezt most hosszú lenne itt kifejteni. (Remélem a gyakorlatban is ilyen kiválóak lesznek a gépész kollégák számításai.)

A főtér komplex rendezésére irányuló elképzelést éppen mostanában torpedózta meg a hivatal. "Az újpalotai Főtér közösségi részvétellel történő megtervezése" c. önálló képviselői inditványt ugyanis már másodszor nem engedték napirendre tűzni.
Bármennyire is egyetértünk ennek szükségességében, sajnos az erőviszonyok megakadályozzák az együttműködést. A hivatal ugyanis szembe megy a lakossági kezdeményezések nagy részével.
Talán ezt elégelték már meg az itt élők, és ezért is tartják fontosnak a helyi népszavazást.

Azért vannak pozitív jelek, pl. ha az Észak-pesti kórház esetében valóban nem a Központi Vegyes Területbe sorolják majd a kórház parkját. (Ráadásul készül a miniszteri rendelet az egyedi műemléki védettségről is.) Azt gondolom, hogy ez nagy eredmény lesz, és a civilek egy kicsit elégedettek lehetnek, mert ha nem lépnek fel ilyen határozottan, akkor bizonyára marad a Központi Vegyes Terület. Mindez majd persze szerdán fog eldőlni. Majd meglátjuk, örülhetünk-e.
Csatolmányok
kollektor.jpg
(91.83 KiB) 276 alkalommal.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

panelfelújítás

HozzászólásSzerző: Báthory Erzsi » 2005 okt. 02 21:58

Kedves érdeklődők! A Novák Ágnes által említett kísérleti panelfelújítás EU-támogatással olvasható a Toronyhír Kávéház rovatában (www.toronyhir.hu/kavehaz). Az a baj, hogy túl sokat hallunk róla beszélni, de akármerre nézegetünk, látni nem látjuk, hogy meg/felújulnának a panelépületek... Illetve azt igen, hogy egyes épületekben az egyes lakók az ablakaikat felújították - gondolom, kizárólag saját erőből, mint mi is -, de ennek nem nagyon látják hasznát azon kívül, hogy jól szigetelnek a saját ablakaik (nem fú' be a téli jeges szél), a távfütés-díjat illetően ugyanis ez legfeljebb mindenki számláján csökkent egy iciripicirit... Sajnos, a kerületben a Szövtárs által indított kezdeményezés is - úgy tűnik - legjobb esetben is két szövetkezeti házra fog korlátozódni. Aki több pozitívumot tud felsorolni, kérem, írjon gyorsan!
üdv, B.E.
Báthory Erzsi
 
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2004 ápr. 06 08:32

Következő

Vissza: KörnyezetünkKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron