Városházi Napló

Minden, ami a XV. kerülettel kapcsolatos, de nem tartozik a fentebb felsorolt kategóriákba

Hogy tetszik Önnek a Városházi Napló?

Remek, minden benne van aminek benne kell lenni.
5
12%
Elmegy, de lehetne jobb is.
19
46%
Csapnivaló
17
41%
Nem tudom, nem olvasom.
0
0 szavazat
 
Szavazatok száma : 41

Városházi Napló

HozzászólásSzerző: nemkati » 2004 nov. 10 23:19

Tisztelt Szerkesztőség!
Ismerek néhány kerületi újságot (nem mindet), de a Városházi Naplónak sikerült azokat mélyen alulmúlni! Azok az emberek, akiknek nincsen internetes lehetőségük (nem én :-)), és nem a Városháza környékén laknak, azok csak az újságból tájékozódhatnak a kerület életéről, az itt zajló eseményekről, rendezvényekről, tervekről, stb. A 8 oldalból közel 5 oldal hirdetés. Tudom, hogy az újság valószínűleg ebből tartja fenn magát, de azt is tudom, hogy az olvasók többségét kizárólag a maradék 3 oldal érdekli. Legalább az arányokon változtassanak!
Meg még egy-két dolgon.

Lehetne emberközelibb mérete ehelyett a lepedőméret helyett, mondjuk fele akkora.

Szégyenletesnek tartom, hogy egy önkormányzati újság ezt az amúgy is kétpólusú, széthúzó, politikailag ennyire megosztott népet még tovább hergelje egy olyan újságban, amiben nem szabadna helye legyen a politikának. Egyetértek azzal, hogy megengedhetetlen és felháborító, ha egy politikai szervezet pártpolitikai propagandaanyagot, kérdőívet osztogat az iskolákban. De ez ne az itt lakók újságjában jelenjen meg, van erre éppen elég közéleti lap. Az is érdekes kérdés, hogy a Fidesz az ÉPK-ról nagyon színvonalasan megírt tájékoztató szórólapját miért nem az újságba tette bele?? (Bár, ha oda teszi, kihagyhatná belőle a szocialista vezetésre, mint ellenfelére való mutogatást a mulasztások miatt.)

Attól, hogy a kerületnek szocialista vezetése van, nem kellene átesni a ló túlsó oldalára. Azért van szocialista vezetése, mert a kerület lakói többségükben rájuk szavaztak (mellesleg én is - felvállalom). De ettől még a testület kollektív munkát végez, és a kerület minden testületi dolgozó munkájától fog fejlődni és szépülni. A politikát inkább engedjék be ide a fórumra, hadd éljék ki magukat ott az arra éhes polgártársak/polgártársnők.

Más. HOVA LETT A PESTÚJHELYI DISPUTA?
nemkati
 
Hozzászólások: 373
Csatlakozott: 2004 okt. 01 15:56

Re: Városházi Napló

HozzászólásSzerző: alba » 2005 nov. 29 13:11

nemkati írta:Szégyenletesnek tartom, hogy egy önkormányzati újság ezt az amúgy is kétpólusú, széthúzó, politikailag ennyire megosztott népet még tovább hergelje egy olyan újságban, amiben nem szabadna helye legyen a politikának.

Ez már több mint egy évvel ezelőtt került a Fórumba.
A legújabb események tükrében azonban javaslom, legyen inkább Városházi Tapló. (Elnézést a becsületes tapló-gombáktól.)
alba
 
Hozzászólások: 209
Csatlakozott: 2005 szept. 12 08:08

Lépésről Lépésre vagy Városházi Napló

HozzászólásSzerző: sz.tibor » 2006 jan. 30 09:48

Költségkímélés címén javaslom a kerületi vezetésnek h. a Városházi Naplóra ne dobjanak ki több pénzt, amikor a Lépésről Lépésre c. kiadvány (Rákosplota, Pestújhely és Újpalota polgárainak közéleti lapja) amúgy is megjelenik.
A két újság szövegében és képeiben is fedi egymást. (Ez nem dícséret, sőt. Pl. Városházi újság ugyanúgy nem nevez meg szerzőt, azonban bővelkedik az egyik párt rendezvényeinek ismertetésében stb. Szegény Máraiból meg keresztrejtvény csináltak.)
Csak írják rá, h. kétszer olvasandó.
sz.tibor
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005 szept. 06 12:55

HozzászólásSzerző: sz.tibor » 2006 feb. 12 11:09

Közelednek a választások. Már megismerhettük a jelenlegi képviselőket. Minden szám róluk szólt az elmúlt (n+1) évben. A választáson induló új képviselőjelölteket mikor mutatja be a Városházi Napló?
Gondolom kötelesség. Azonos oldalterjedelemben.
Kérem válaszoljanak!
sz.tibor
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005 szept. 06 12:55

HozzászólásSzerző: Báthory Erzsi » 2006 feb. 14 16:35

Keeves Tibor! Aki ebben a Magyarország Részvénytársaság-ban (Fricz Tamás, helyi lakos, politológus zseniális elnevezése, úgy tudom) és szakasztott-apja XV. kerületben az európai demokráciákban megszokott sokoldalú tájékoztatást, a közpénzeket illetően az esélyegyenlőséget, a más nézetet vallók egyenrangú félként való tiszteletét keresi, az mélységesen el van tévedve. A pártállami időkből átmentett "egyetlen igazság, egyetlen törvény, egyetlen jog, egyetlen párt" nézet uralkodik, mellé gőg, a másik megvetése, sértegetése és így tovább. Most meg pláne, hiszen nem semmi a tét választások megnyerése esetén. A Városházi Napló lehet, hogy hirdetésekből is fenntartja magát - már mint a kiadó Egri Nyomda! - , de a kerületi költségvetésből azért közel 20 millió még az övéké áldozatos munkájukért, közpénzből természetesen. Szegény Magyarország! Szegény XV. kerület!
Báthory Erzsi
 
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2004 ápr. 06 08:32

HozzászólásSzerző: sz.tibor » 2006 feb. 15 21:02

sz.tibor írta:Közelednek a választások. A választáson induló új képviselőjelölteket mikor mutatja be a Városházi Napló?
Gondolom kötelesség. Azonos oldalterjedelemben.
Kérem válaszoljanak!


Utalva a 20 millió forint közpénzre is, amit Báthory Erzsi is felvetett, gondolom kötelességük bemutatni az új képviselőjelölteket. :!: A KTV-ben is mennek a régi képviselők portréfilmjei. Ez egyoldalú tájékoztatás így!:(
Kérem válaszoljanak!
sz.tibor
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005 szept. 06 12:55

Milyen nyelven ír a városházi napló?

HozzászólásSzerző: sz.tibor » 2006 márc. 15 15:41

sz.tibor írta:
Közelednek a választások. Már megismerhettük a jelenlegi képviselőket. Minden szám róluk szólt az elmúlt (n+1) évben. A választáson induló új képviselőjelölteket mikor mutatja be a Városházi Napló?
Gondolom kötelesség. Azonos oldalterjedelemben.
Kérem válaszoljanak!


Fenti kérdésemre több mint 30 napja nem kaptam választ.
Mivel a Városházi Napló közpénzek felhasználásával jelenik meg, fenti információt Önök kötelesek megadni:
A választáson induló új képviselőjelölteket mikor mutatja be a Városházi Napló?

Másik téma:
A hír, vagyis a tény: Az ÁSZ vizsgálat kimutatta, hogy a gazdasági eseményeket magukba foglaló bizonylatok (számlák) egyharmad része a Számv. Tv. előírásait megsértve, nem felel meg az előírt alaki-tartalmi követelményeknek, 5%-nál elmaradt a szakmai teljesítés igazolása. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 60000 számla keletkezik, abból 20000 nem felelt meg. 3000 db számla esetében elmaradt a teljesítmény igazolása is.

a Városházi Napló híre:
Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzatának képviselő-testülete február 22-én 16 napirendi pontban hozott határozatot.
"Megtárgyalta, és tudomásul vette a testület az Állami Számvevőszék átfogó ellenőrzésének eredményeit, és elfogadta a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében készített intézkedési tervet."
Milyen nyelven ír a Városházi Napló? Minden sora ferdítés. Ne csodálkozzanak, ha az olvasók nem hisznek ennek a lapnak.
Közérdekű kérdésem (mert az ÁSZ jelentés nem találtam az üvegzseb címszónál): forint értékben mennyi volt a hibás számla az ÁSZ vizsgálat szerint, és ezek közül forint értékben mennyi volt teljesítmény igazolás nélkül kifizetve? Személy szerint ki engedélyezi a számlák kifizetését az Önkormányzatnál?
sz.tibor
sz.tibor
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005 szept. 06 12:55

HozzászólásSzerző: nemkati » 2006 márc. 16 11:33

Az újság az eltelt 4 évben nem fejlődött semmit, a kritikák süket fülekre találtak. Éppen most, március 15-e alkalmából került napirendre a mai magyar sajtó helyzete. Megfontolásra javaslom az ezzel kapcsolatban elhangzott véleményeket. Az egyensúlytalanságot természetesen az ellenzéki oldalon érzik, bár én úgy látom, az ellenzéknek is megvan az írott és íratlan ( :D ) médiában a megfelelő képviselete. Ebben a kettészakadt, kétpólusú országban nem is csoda, ha egy-egy médium kizárólag csak az egyik pólust képviseli. Pedig szívesebben olvasnék egy lapban ellenkező, egymással beszélő, sőt vitázó nézeteket. Ehelyett a HÍRTV, a Magyar Vizsla, a Heti Válasz, a Magyar Nemzet, a Helyi Téma, a Kossuth Rádió és a többi jobboldali média áll szemben az ATV, a királyi Tv, a Népszabadság, a Népszava, a Városházi Napló, a Klubrádió és a többi baloldali médiával (a felsorolás nyilván nem teljes, csak példaként említettem), ahol bevett szokás (elvárás?) a másik fél lejáratása, és a maguk felsőbbségének bizonygatása.
Kedves olvasók, sajnos, ez a helyzet mindkét oldalon, akár bevalljuk magunknak, akár nem. Mindenesetre, ha az ember szeretne objektíven tájékozódni, akkor mindenféléket el kell olvasson ahhoz, hogy sejtése legyen, egy-egy eseménnyel kapcsolatban mi is az igazság.
Hogy ugyanazt olvashatjuk több lapban is, az nem lenne baj, ha magunk vásárolnánk meg, vagy nem vásárolnánk meg az adott újságot. De a legtöbb hírforrás ingyen jut a postaládánkba, pontosabban közpénzen, bár itt is megvan a lehetőségünk, hogy ugyanazzal a lendülettel, amivel kivettük belőle, a szemétbe továbbítsuk. Végülis közvetetten mi is fizetünk értük, a szamétdíjba ágyazva.
Várom azt a napot, talán nem is vagyok ezzel egyedül, amikor kerületünk újságja igazán színvonalasan, és objektív tájékoztatással tele jelenik meg.

egy megszállott olvasó, betűfaló :)
nemkati
 
Hozzászólások: 373
Csatlakozott: 2004 okt. 01 15:56

HozzászólásSzerző: Báthory Erzsi » 2006 márc. 16 16:17

Kedves Kati, vitáznék Veled, pontatlan voltál. A HírTV, a Heti Válasz, a Helyi Téma és amit kifelejtettél: az Ufi (egyik kedvenc havilapom, fiatalok készítik!) c. lapok, melyeket inkább neveznék nemzeti-polgári oldalon állóknak, mint jobboldaliaknak, egyáltalán nem közpénzből jelennek meg, a Kossuth Rádiót pedig nagy könnyelműség jobboldalinak nevezni, még akkor is, ha a kormányoldal ezt mondja rá folyton. Fordulj az ORTT-hez, ha ellenőrizni akarsz. Igazi közszolgálati médium, amelyik gondosan vigyáz az egyensúlyra, elég, ha délelőttönként, vasárnap délelőtt, délben, vagy akár esténként is belehallgatsz. Az előzőkben felsoroltakon kívül van néhány valóban jobboldali lap (pl. a Magyar Demokrata, Magyar Fórum stb), de ezek sem közpénzből jelennek meg. A kormányoldalon (nevezzük röviden szocialista-liberális oldalnak) ott áll az MTV, amelyik közpénzből tartatik fent, közszolgálati feladatokat kellene ellátnia, ezzel szemben igen nehéz lenne kiegyensúlyozottnak nevezni (elég Gyárfás Tamás, Havas Henrik, Aczél Endre, Hetes hetes és a többiekre utalni). Az összes többi lap az un. baloldalon olyan külföldi multik kezében van, akik a kormányoldalon álló magyar vezetőket állítanak a médiumok élére. De ez a vita ilyen kis helyen lefolytathatatlan. Csak azt mondanám, hogy a Városházi Napló pártosságát egy évtized óta nehezményezik civilek és magánemberek, de egyre rosszabb a helyzet. Jó példa rá, hogy a népszavazást kezdeményező civilek köszönő sorai 60 ezer forintos hirdetés formájában jelenhettek meg benne. Polgármester úrtól egy félórás telefont kaptam a Toronyhírben írott cikkre, amivel a Helyi Témában megjelent, fizetett Avarkeszi-cikkre reagáltam. A telefonban egyfolytában felháborodottan sorolta, hogy a Helyi Téma pénzt kér azért, hogy leközli az önkormányzat tájékoztatóit!!! Érted ezt pontosan? A Városházi Napló, amit roppant ügyesen Kopka Ferenc egri nyomdaigazgató (?!) felelősségére adnak ki, évente 20 millió forint közpénzt visz el, s én még soha a kerület többi pártjától/pártjáról/civil szervezeteiről/től tárgyszerű közleményt, cikket, tudósítást, tájékoztatást nem olvastam benne, a HELYI TÉMA, amelyik mindkét oldalt maximálisan igyekszik tárgyszerűen megjeleníteni, NEM KÖZPÉNZBŐL JELENIK MEG! Szóval egy biztos: a VN ráadásul tele van hírdetéssel, a többi cikk pedig minek?! Március 15. alkalmából akár újra követelhetnénk a sajtószabadságot. Polgármester úrtól többen kaptunk 4 oldalas levelet arról, hogy a Kalendárium 2006 kiket és miről szólaltat meg. Könyörgöm: nem közpénzen jelent meg! A kiadó szíve-joga azokat és arról megszólaltatni, akiket értékrendje szerint erre megfelelőnek talál. Adjon ki a polgármester úr is saját vagy pályázott pénzen egy kalendáriumot és mutassa meg, milyennek képzeli azt az igazi kalendáriumot, amely kiegyensúlyozott és mindkét oldalt megszólaltatja. Netán vitatkoztatja, mert az lenne valóban - ÉS EBBEN TELJESEN IGAZAT ADOK NEKED! - a sajtószabadság és a szivesen olvasott médium. De nyissunk új topikot erről, ha gondolod, boldogan meghallgatok mindenkit. Itt az idő, most vagy soha!
Báthory Erzsi
 
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2004 ápr. 06 08:32

HozzászólásSzerző: nemkati » 2006 márc. 16 22:47

Kedves Erzsi!
Valószínűleg igazad van, ezért nem is vitatkoznék arról, melyik lapot milyen forrásból finanszírozzák. Én egyszerűen nem vagyok tisztában vele, és nem keresem fel az ORTT-t, hanem inkább elhiszem amit írtál. Mert - habár ez a kérdés is fontos lehet - mégsem ez a legfontosabb, hanem az, hogy mi jelenik meg abban a bizonyos lapban.

A pártatlanságot, illetve a kiegyensúlyozottságot én másképp látom, talán ez amiatt van, hogy politikailag nem azonos oldalon állunk. Amiben egyetértünk, az az, hogy több kiegyensúlyozott médiumra lenne szükség, illetve arra, hogy a közpénzen finanszírozott lapok legyenek elsősorban kiegyensúlyozottak. És abban, hogy a VN egyáltalán nem az.

Azért mondanék két példát (bár már azt hiszem korábban beszéltem róla, talán éppen itt), hogy lehet olyan kerületi lapot szerkeszteni, amelyik mind a két oldalt rendszeresen megszólaltatja. Az egyik az Óbuda, a másik az Újbuda. Egyik Fidesz-vezetésű, a másik MSZP vezetésű kerület. Mindkét lapot szívesen olvasom, mert ezekben még a másik oldal bírálata is kultúráltan történik, vagy legalábbis a számomra még elviselhető szinten van. Azonkívül rengeteg esemény történik amikről mindig tudósítanak, akár valamilyen rendezvényről, akár valamilyen eredményről, de akár valamilyen visszásságról is legyen szó. Terjedelmük többszöröse a VN-nak, míg a hirdetések aránya jóval kevesebb. Azt nem tudom, ez azért van-e, mert azok gazdagabb kerületek, vagy csak ügyesebben használják fel a ráfordítható pénzeket.
nemkati
 
Hozzászólások: 373
Csatlakozott: 2004 okt. 01 15:56

HozzászólásSzerző: Báthory Erzsi » 2006 márc. 17 10:02

Kedves Kati, köszi a választ, s azt is, hogy egyetértünk fontos dolgokban. Ami a közpénzen megjelenő médiumokat illeti, a törvény - és a demokrácia! - lényege a sokoldalú, kiegyensúlyozott tájékoztatás. Az pedig állampolgári jog, hogy hozzájuss a kiegyensúlyozott és sokoldalú tájékoztatáshoz. A kerületi kétharmados többség a képviselőtestületben vezet oda, hogy azt gondolják: nincs semmi akadálya annak, hogy csak az jelenjen meg, ami az ő érdeküket szolgálja és fütyüljenek a médiatörvényre is, az állampolgári jogokra is. Készíttettek egy felmérést a Hegyvidék szerkesztőjével, MÚOSZ taggal - Isten tudja, mennyiért!?-, ami arról szól, részletes "elemzések" során, hogy a Városházi Napló éppen, hajszálra pontosan olyan helyi lap, amilyennek egy helyi lapnak lennie kell, sokoldalú és kiegyensúlyozott. Ezek után miért is érdekelné őket, hogy a VN-ről egységesen lesújtó a helyiek véleménye, még az MSZP-sek között is sok embernek. Szerintem hozhatnánk konkrét példákat is arra, hogy a VN-re miért nem lenne szabad több közpénzt költeni!
Báthory Erzsi
 
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2004 ápr. 06 08:32

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2006 márc. 20 09:43

sz.tibor írta:
sz.tibor írta:
Közelednek a választások. Már megismerhettük a jelenlegi képviselőket. Minden szám róluk szólt az elmúlt (n+1) évben. A választáson induló új képviselőjelölteket mikor mutatja be a Városházi Napló?
Gondolom kötelesség. Azonos oldalterjedelemben.
Kérem válaszoljanak!


Fenti kérdésemre több mint 30 napja nem kaptam választ.
Mivel a Városházi Napló közpénzek felhasználásával jelenik meg, fenti információt Önök kötelesek megadni:
A választáson induló új képviselőjelölteket mikor mutatja be a Városházi Napló?

Csatlakozom a kérdezőhöz:
mire jó a Városházi Napló, ha az alapvető és közérdekű információkat nem teszi közzé?
Mint megtudhattuk:
- a rendeletek, amelyek megjelennek benne nem tekinthetőek hivatalos közzétételnek,
- a lakossági fórumok amelyekről tudósít, a legtöbb esetben másképpen zajlanak,
- civil szervezetek csak pénzért jelenhetnek meg a VN számaiban
- 50 %-ban hirdetés van benne.
Miért ad ki közpénzt az Önkormányzat egy olyan lapra ami semmire nem jó?
Legalább a választások előtt próbálnának meg az önkormányzat és nem egy párt lapjaként viselkedni. Igaz, hogy (az EP választások statisztikája szerint) a kerületi szavazók több mint fele MSZP szavazó, de azért VN nem az MSZP lapja, hanem a kerületi lakosoké, vagyis a többi jelöltről is KÖTELEZŐ információt adnia. Ez az eljárás különösen visszás annak fényében, hogy a polgármester úr kamerák előtt jelentette ki, hogy neki nem tetsző hirdetményt személyesen vett ki és nem engedett megjelenni a közpénzből megjelentett helyi közéleti lapban. Minek a felelős szerkesztő, ha cenzort kap a nyakába, ráadául polgármestert? Most már az is érthető, hogy miért nincsenek szerzők a lapban.
Minden képviselőjelöltnek egyforma terjedelemben kell helyet adni, az esélyegyenlőség értelmében. Az erőpolitizálás nem működik a végtelenségig (lásd: történelem).
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: alba » 2006 márc. 23 11:40

http://www.ujpest.hu/ujsag/2006_6_1.pdf

Itt látható Újpest újságja, ahol minden párt minden jelöltje egyforma méretben jelenhet meg. Bezzeg nálunk, aki nem emeszpés az csak fizetett hirdetést adhat le, és még azt is visszatartják a cenzorok! Felháborító! :(

Én emiatt már évek óta csak a macska alá teszem ezt az újságot... :) Szereti a képeket. :)
alba
 
Hozzászólások: 209
Csatlakozott: 2005 szept. 12 08:08

HozzászólásSzerző: KriszBi » 2006 márc. 23 11:57

alba,

Lehet, hogy ebben a témában az Újpest újság korrekt, de egyébként vacak a kerületi kommunikáció.
(Újpesten élek, így évek óta látom mi történik és olvasom a helyi újságot is.)

Üdv,
KriszBi
KriszBi
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2006 márc. 14 23:11

HozzászólásSzerző: alba » 2006 márc. 27 14:58

KriszBi írta:alba,

Lehet, hogy ebben a témában az Újpest újság korrekt, de egyébként vacak a kerületi kommunikáció.
(Újpesten élek, így évek óta látom mi történik és olvasom a helyi újságot is.)

Üdv,
KriszBi

Biztosan igazad van, de volt már más is amiben Újpest jobb volt.
Az persze engem is megdöbbentett hogy a lakótelepi szánkódombra egy olyan borzalmas nagy házat építettek a Tél utcában. Meg egy csomó szép régi házat leromboltak. Hogy tehettek ilyet? (Na azért mi sem panaszkodhatunk itt a Sztárai tér már tényleg sok éve olyan mint egy csatamező háború közben, nem értem hogyan hagyhatják, ez szégyen!)
Ha egyformán helyet kap minden jelölt a kerületi hivatalos ingyenes információs újságban azért mégis csak jobb, nemúgy mint itt, ahol senki nem szerepelhet csak ha a cenzúra megengedi!
De itt hiába beszélünk (írunk) már többen is több mint egy hónapja, ez senkit nem érdekel! Csak a saját pecsenyéjüket akarják sütögetni, és nem engednek szóhoz jutni másokat, hiába is követeljük.
Sajnos a mi kerületünkben ilyen vezetők vannak.
alba
 
Hozzászólások: 209
Csatlakozott: 2005 szept. 12 08:08

Következő

Vissza: Egyéb témákKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron