SZEPTEMBER 30 - 25 ÉVES AZ ÖNKORMÁNYZATISÁG

Minden, ami a XV. kerülettel kapcsolatos, de nem tartozik a fentebb felsorolt kategóriákba

SZEPTEMBER 30 - 25 ÉVES AZ ÖNKORMÁNYZATISÁG

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2015 okt. 09 00:00

MA, OKTÓBER 8 án A XV. KERÜLETBEN IS MEGEMLÉKEZTÜNK AZ ELTELT 25 ÉVRŐL.
Meghívtuk a korábbi polgármestereket és kértük emlékezzenek vissza szabadon a szolgálati idejükre.
Czibik Tamás 1990 - 1996 polgármester szólt először, gondolatait szabadon kifejtve emlékezett vissza.
Hajdu László 1996 - 2010 és 2014 -
László Tamás 1910 - 2014 szólt az elmúlt négy évről, kifejtette 10 pontban a polgármesteri hit-vallását.
Jelen voltak az egykori önkormányzati képviselők, a volt külső bizottsági tagok, a polgármesteri hivatal
köztisztviselői, a volt jegyzők közül többen is. Itt voltak a kerület díszpolgárai, számos intézményvezető.
Az 1990 - 1994 országgyűlési képviselő dr. Török Ferenc.
Én aki 25 évvel ezelőtt az önkormányzat első megalakulásánál is jelen lehettem mint önkormányzati képviselő,
jó volt látni a régi arcokat, a különböző pártok egykori és mai szereplőit. Szomorúság, hogy sokan már nem
lehettek itt, ők örökre távoztak közülünk. Róluk is megemlékeztünk.
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: SZEPTEMBER 30 - 25 ÉVES AZ ÖNKORMÁNYZATISÁG

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2015 okt. 10 12:03

SAJTÓNYILATKOZAT!
25 évvel ezelőtt, a demokratikus átalakulás fontos állomásaként 1990. szeptember 30-án, az önkormányzati választások első fordulójával született meg az önkormányzatiság Magyarországon. Történelmi jelentőségű ez a dátum: emlékeztet az elért sikerekre, egyúttal figyelmeztet bennünket a mindennapi felelősségünkre. Ahogyan évek szisztematikus építkezésével megalapoztuk és kiteljesítettük az önkormányzatiságot, úgy az utóbbi évek kormányzati politikája rohamtempóban visszabontotta azt, az energiáit a helyi politika érdekképviseletének gyengítésére és eljelentéktelenítésére összpontosította.

A rendszerváltás mozgalmas, sodró lendületű hónapjai és az azóta eltelt negyedszázad megannyi politikai és személyes, emberi tapasztalattal szolgált számomra. Helyi lakosként, lokálpatriótaként ma is büszkeséggel tölt el, milyen komoly, kézzel fogható fejlődésen ment át az ország, és benne a több mint nyolcvanezres lakosú XV. kerület. Látványos előrelépés történt az infrastruktúrában, impozáns befektetésekkel, magas színvonalú, modern közszolgáltatásokkal gyarapodott a tanácsrendszer idején még maradványelv alapján finanszírozott, szerény adottságú peremkerületünk.

Az önkormányzatiság első éveiben - politikusok és a kerület lakói - együtt tanultuk a demokráciát a mindennapokban. Természetesen az elmúlt negyedszázad nem volt töretlen, egyenes vonalú sikertörténet a mi kerületünk életében sem: politikai versengések, csatározások is beárnyékolták az elért sikereket. A kerületi MSZP alapító elnökeként a baloldalon, saját pártomon belül és a politikai versenytársak részéről egyaránt szembesülnöm kellett az egymás elleni intrikákkal és a kerület jövőjét, az itt élők gyarapodását és biztonságát is veszélyeztető önös célú, önjáró politikusok felbecsülhetetlen mértékű károkozásával.

A mai ünnep felemás érzéseket ébreszt bennem: van okunk a büszkeségre, és sajnos van okunk az elégedetlenségre. Amilyen nagy utat tettünk meg a demokratikus változások terén, olyan komoly visszalépést jelentett az elmúlt néhány év. A 2010-es kormányváltást követően az önkormányzati alrendszer jelentős strukturális átalakításon ment keresztül. Olyan kormánypárti értékváltás történt a magyar önkormányzatiságban, ami egyértelműen a volt, egykori tanácsrendszernél is rosszabb állapotokat generált.

Most ismét ott tartunk, hogy gyakorlatilag minden területen a központi irányítás diktál. Ennek következtében az önkormányzat hatósági, valamint köznevelési funkciói jelentős mértékben csökkentek, de erőteljesen megváltozott az önkormányzati bevételek nagysága és szerkezete is. A 2015 márciusától alapjaiban átszabott szociális ellátási rendszer még nagyobb felelősséget rakott az - amúgy is egyre inkább magukra hagyott - önkormányzati döntéshozók vállára.

A meggyőződésem mindezek ellenére ma sem változott: a politika leglényegét számomra a közösség szolgálata jelenti. Az elmúlt negyedszázad tapasztalatait összegezve ma is úgy gondolom, hogy a jó kompromisszum ezerszer többet ér az erő politikájánál. A hatalom mindenekfelettiségének jegyében politizálni nem csak a demokráciával összeegyeztethetetlen, nemcsak igazságtalan és méltánytalan, hanem felelőtlen és cinikus hazárdjáték is egyúttal. Egyetlen politikai pártnak, egyetlen politikusnak, közéleti szereplőnek sincs joga visszaélni az emberek bizalmával, nincs joga elvesztegetni az állampolgárok életéből drága, és soha vissza nem adható éveket. A történelem újra és újra bebizonyította: aki mindenáron és mindenkin felülkerekedik, az előbb vagy utóbb, de biztosan alulmarad.

Hiszem, hogy polgármesterként, önkormányzati vezetőként a pozíció legalább annyira lehetőség, mint amennyire felelősség is egyben. Nem a jól csengő szólamok és a hangzatos kinyilatkoztatások szintjén kell bizonyítani, hanem a mindennapi munkában: a fejlesztések elősegítésében, az önkormányzati költségvetés biztonságának megalapozásában, az itt élők egészségügyi és szociális ellátásának szavatolásában.

Az 1990 óta megszerzett 10 mandátumom (önkormányzati képviselői, négy egyéni parlamenti képviselői, és az immár ötödik polgármesteri mandátum) az elmúlt két és fél évtizedben végzett munkám komoly visszaigazolását jelenti. Mindez arra kötelez, hogy a kerületben élők érdekeit messzemenőkig szem előtt tartva továbbra is következetesen, becsülettel és tisztességgel szolgáljam Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakosságát.
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: SZEPTEMBER 30 - 25 ÉVES AZ ÖNKORMÁNYZATISÁG

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2015 okt. 10 12:05

"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48


Vissza: Egyéb témákKi van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 1 vendég

cron