Tulajdonképpen azon gondolkodom, hogyan tudott szétporladni úgy a magyarországi szakszervezet, hogy az jóformán nem hiányzik senkinek? Egyáltalán van-e, lehet-e valamilyen alternatívája a szakszervezeteknek.
A hagyományos szakszervezeti nyomásgyakorlás - leszámítva néhány állami vállalatot - lényegében kivitelezhetetlen. Ma már elég nehéz elképzelni, hogy sztrájkkal bármilyen érdemi érdekérvényesítést tudna bárki kicsikarni. A munkanélküliség, illetve az attól való félelem annyira átszövi a mindennapjainkat, hogy képtelenek vagyunk a legcsekélyebb érdekérvényesítésre. Furcsa módon pont mi, munkavállalók vagyunk azok, akik egymást - és ezzel magunkat is - gátoljuk az előrejutásban.
Pont azért, mert inkább elvállaljuk a napi +2 óra ingyen túlórát, csak hogy megmaradjon a munkahelyünk

Ha egyszer ezekre tudnánk nemet mondani. Lehet, egyénenként túl nagy árat fizetünk érte, így viszont hosszú távon saját közösségünket nyírjuk ki ezzel a szervilis hozzáállással.
Én hiszek a közösség erejében: bármily furcsa, szerintem nem elsősorban a pénz hiánya falja fel a lelkeket, hanem az, hogy sokan magukra maradnak a szegénységükben. Úgy érzik, nincs közösségük, nem számíthatnak senkire, ha lecsúsznak. Márpedig a lecsúszás ma már egyre többeket fenyeget. Tragikus, hogy ma már szorgalmasan dolgozó embereket is a lecsúszás veszélye fenyegeti. A minimálbér nettó összege még a létminimum fedezetére sem elég, nemhogy tartalékok képzésére.
Ugyanakkor azt gondolom, ha csak odáig eljutnánk, hogy a legalapvetőbb törvényi előírásokat kikényszerítenénk: pl. nem vállalnánk olyan munkát, ami a törvényi minimumoknak sem felel meg. Vagyis legyen munkaszerződés, tartalmazza a havi vagy órabért, a pótlékokat, a kifizetés határidejét, a munkaidőre vonatkozó előírásokat. Ezeket a dolgokat is oktatni kéne szerintem, mert a legalapvetőbb munkajog tömeges nem ismerete vezet olyan rossz megállapodások sorozatához, aminek következtében illegitim kiskirályságok (itt én vagyok a törvény) kialakulásához járulnak hozzá.
Egyébként meg akármekkora is a sz...r az országban, szerintem nem szabadna minden munkát bemondásra elvállalni.
Tisztelettel:
Bánó Gábor
U.i.: Musuka! Olyan csekély a létszáma amúgy is ennek a fórumnak! Ne hagyd itt még te is, légyszíves!
"...egy demokratikus jogállamban a törvényeknek előre kiszámíthatóaknak kellene lennie..."
Polgár Tamás, Tomcat