Bartók Bélára emlékezünk?!

Kerületünk kulturális életével kapcsolatos témákat várunk ebbe a fórumba

Bartók Bélára emlékezünk?!

HozzászólásSzerző: Báthory Erzsi » 2006 márc. 29 09:48

Az a zeneszerző, akit az egész világ jobban ismer és tisztel, mint a szülőhazája, idén 125 éve született. Ünnepi megemlékezés volt ez alkalomból a kerületben (ahol egyébként 1907-ben néhány hónapig lakott is Bartók!) Az estről szóló tudósítás meglehetősen elképesztett, bár világért sem szeretném megbántani szerzőjét. A közönség soraiból külön kiemelni a kerület polgármesterét és a vendég zenekar vezetőjét kicsit mulatságos akkor, amikor a Bartók Béláról tartott megemlékezés rövidsége is hangsúlyozandó volt (tisztelet a tudósító bármilyen kicsi bátorságáért!), nem beszélve közhelyesen semmitmondó minősítéséről: "a nemzeti és a magyar zene képviselője"? A hangverseny részben csiricsárénak nevezhető összeállítása nem tudom, kit "dicsér", de rockkal és bármilyen igényes könnyűzenével befejezni, ez egyszerűen felháborító. Féltek a műsor összeállítói, hogy a kerületben nincs elég ember, aki egy valóban Bartók Béla-darabokból összeállított hangverseny esetén megtöltené a Csokonai nagytermét?! Vagy a zeneiskolák nem ismernek egy estére való elegendő Bartók-művet? ZENEISKOLÁSOK, FELELJETEK! ÉS EZEN KÍVÜL: ELKÉPZELHETETLEN, HOGY A KERÜLETI, KÖZPÉNZEN FENNTARTOTT MÉDIA - AMIKOR SZÜKSÉGES! - MEGENGEDHESSEN MAGÁNAK BÁRMILYEN SZELID KRITIKÁT IS?! Ezt az önkormányzatot és intézményeit csak hódolat illeti?! Mikor növünk már ki ebből a feudális, szolgai alázatból?!
Báthory Erzsi
 
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2004 ápr. 06 08:32

HozzászólásSzerző: omis osztály » 2006 márc. 30 11:22

Tisztelt Báthory Erzsébet!


Örülök, hogy figyelemmel kíséri a kerületi kulturális élet eseményeit.
Bízom benne, hogy „kritikájában” állításait nem egyoldalú forrásra alapozta, különben nem becsmérelte volna a Hubay Jenő Zeneiskola által életre hívott Bartók-koncertet.

A szombati koncert méltó volt a föllépő, országos elismerésnek örvendő művészekhez, és Bartók Béla emlékéhez. A műsor összeállítása során a szervezők figyelembe vették a helyszín adottságait és tekintettel voltak a nézőközönség összetételére. Ennek szellemében született meg az Ön által élesen támadott program. Bartók művei mellett Mozart, Bach, Breiner, Novák darabjainak felvonultatása a legkifinomultabb ízlésű polgárnak sem lehet ellenére.
A koncertet a testvérvárosi programjaink egyik fontos eseményének is szántuk; a kassai művésztanárok és növendékek hónapok óta lelkesen készülnek az alkalomra.
Ezek a közös fellépések lehetőséget adnak egymás megismerésére, a tapasztalatcserére.

Természetesen tisztelem a más véleményeket, mert a demokrácia és a jogállam értékei közé tartoznak. Ugyanakkor több, mint mulatságos feudalizmusról, szolgai alázatról és hódolatról írni egy indulattól fűtött „kritikában”.
Szomorú, hogy a szervezők iránti ellenszenvét a fellépőkre is kiterjeszti, akik igen fölkészültek, és tárgyi tudásuk miatt okkal lehetünk büszkék rájuk.
Rendezvényeink megtervezésekor tisztelettel adózunk a nemzeti ünnepek, évfordulók előtt, emellett kiemelt feladatként tekintünk a helyi hagyományok ápolására, a helytörténeti munka támogatására.
A Bartók- évforduló sem kampányszerű rendezvényt jelent számunkra, bizonyára Ön előtt is ismeretes, hogy 2004-ben avattunk emléktáblát a világhírű zeneszerző emlékére a Sin utca 15-ben, Bartók Béla egykori otthonában.

Bízom benne, hogy a jövőben minél több rendezvényen köszönthetjük Önt, hogy a továbbiakban személyes élmények alapján írja meg „kritikáit”!

Budapest, 2006. március 30.

Tisztelettel:

Ujfalusi Edina
kulturális felelős
omis osztály
 
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2005 okt. 10 14:05

HozzászólásSzerző: Báthory Erzsi » 2006 márc. 30 11:37

Tisztelt OMIS munkatársak, Tisztelt Edina! Nem "becsméreltem" semmit és nem állt szándékomban megsérteni a fellépő művészeket a világért sem. A talán kissé szenvedélyesen előadott véleményemet írtam le, elsősorban annak megkérdőjelezésére, hogy a CÉLhoz vezető út valóban a legjobb volt-e, a legeredményesebben szolgálta-e a méltó formájú és súlyú megemlékezést Bartók Béláról. Továbbra is fenntartom véleményemet, továbbra is tiltakozom a "becsmérlés" kifejezés ellen, s azt sem fogadom el, hogy Bartók Bélát "a nemzeti és magyar zene képviselőjének" nevezzék csupán. A Hivatal véleménye helyett boldogan olvasnám inkább a zeneiskolai Tanárok véleményét e helyen, amire - talán kissé szeleburdian - igyekeztem is utalni. Egyébként örülök, ha vitát indítunk/folytatunk afölött, hogy kinek mi a véleménye a "méltó megemlékezésről". Ez az OMIS-nak is hasznára válhatna, gondolom. Tisztelettel mindennémi munka, erőkifejtés, jó szándék, összefogás stb iránt, B.E.
Báthory Erzsi
 
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2004 ápr. 06 08:32

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2006 márc. 30 20:55

omis osztály írta:Örülök, hogy figyelemmel kíséri a kerületi kulturális élet eseményeit.
Bízom benne, hogy ?kritikájában? állításait nem egyoldalú forrásra alapozta, különben nem becsmérelte volna a Hubay Jenő Zeneiskola által életre hívott Bartók-koncertet.
Bízom benne, hogy a jövőben minél több rendezvényen köszönthetjük Önt, hogy a továbbiakban személyes élmények alapján írja meg ?kritikáit?!

kulturális felelős


Én viszon igen szívesen elmentem volna, ha tudok a programról. csak sem a Csokonay honlapján, sem itt a kultura rovatban nem jelezték az eseményt. De még a csokiban sem volt semmi ráutaló plakát, ugyanis azon a héten jártam ott jegyet venni az Arany estre. Vagy zártkörű volt? (ld. Cseh Tamás est..) Kik voltak a meghívottak?
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: Báthory Erzsi » 2006 márc. 31 09:39

Tisztelt OMIS osztály! Nincs kedvem folytatni a Hivatal képviselőjével a vitát, különösen, hogy mások hívták fel a figyelmemet egy mondatra:
"a szervezők iránti ellenszenvét a fellépőkre is kiterjeszti". Ez mit jelent? Honnan veszik a "szervezők iránti ellenszenvem" létezését és milyen alapon állítják, hogy "ezt" a "fellépőkre is" kiterjesztem. Tisztelt Hölgyem! Honnan, miből olvasta ezt ki? A tudósítás kritikátlanságát és a SZERINTEM A BARTÓK-ÉVFORDULÓHOZ NEM ILLŐ MŰSORÖSSZEÁLLÍTÁST bíráltam (és továbbra sem "becsméreltem"!). Azért szomorú ez az egész, mert egészen másról szól, s főleg azért szomorú, mert Ön is feltételezi, hogy másról szóltam, és sajnos én is feltételezem a szavai után, hogy Ön is egészen másról szól, mint ami látszólag a köztünk kialakult vita tárgya. Nem lehetne visszatérni a vita tárgyához? MILYEN MŰSORÖSSZEÁLLÍTÁS ILLENE EGY BARTÓK-ÉVFORDULÓ MEGEMLÉKEZÉSÉHEZ?
De a Hivatallal való diskurzushoz nincs kedvem, BOCSÁNAT! :(
Báthory Erzsi
 
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2004 ápr. 06 08:32

HozzászólásSzerző: SzJ » 2006 márc. 31 13:15

Kedves Ági!
A rendezvények menüpont alatt folyamatosan frissítem az információkat, amint ezekhez hozzájutok. Tudomásom szerint a Bartól Béla Emlékhangverseny a Hubay Jenő Zeneiskola rendezvénye volt, ezért nem találhattad meg a Csokonai honlapján. A www.bpxv.hu-ra viszont több mint egy hónappal ezelőtt tettem fel ezt a programajánlót. A szerver olyan tulajdonságokkal rendelkezik, hogy visszamenőleg egy hétre, előre pedig négy hétre mutatja a programokat. Így ez a hangverseny is lassan öt hete olvasható volt folyamatosan.
Örülök, hogy a problémát felvetetted, mert így remélem, hogy mások is gyakrabban látogatnak el a rendezvények menüponthoz. Így sok-sok egyéb aktuális információhoz hozzájuthat mindenki.
További jó böngészést kívánok!!!:)
Szabó Juli
SzJ
 
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2005 feb. 08 21:11

Re: Bartók Bélára emlékezünk?!

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2011 feb. 22 20:16

A TUDÁLÉKOS:
Babits Mihály:
idézet a költőtől - "A gyűlölet a legjobb megfigyelő."
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48


Vissza: KultúraKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég