Hajlékunk nemzedékről nemzedékre-veszendő templomok

Kerületünk kulturális életével kapcsolatos témákat várunk ebbe a fórumba

Hajlékunk nemzedékről nemzedékre-veszendő templomok

HozzászólásSzerző: SZMAL » 2014 jún. 13 02:42

"...hajlékunk nemzedékről nemzedékre..." - veszendő templomok a Kárpát-medencében

A Szabó Miklós lelkipásztor szellemi hagyatékát őrző alapítvány idén is kiállítást szervez a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.

Ezúttal a Kárpát-medencei, különböző felekezetek templomainak sorsából válogattunk írásokat, képeket, érdekességeket.
„A templom gyakran egy régebbi templom vagy templomok helyén áll, vagy a korábbi templomok részeiből újul meg, válik nagyobbá vagy lesz kisebb, évszázadok történetét, közösségek folytonosságát bizonyítva. A templomoknak ezt a történeti, szellemi, érzelmi magasfeszültségét szokás úgy meghatározni, hogy „műemlék”. De a műemlék fogalma nem egyéb hivatalos kinyilatkoztatásnál, amelyben az épületek történeti, erkölcsi, művészeti értékeit nyilvánítják közérdekűvé, s helyezik azokat állami vagy helyi védelem alá. Nem minden templom kapja meg ezt a rangos címet, de ettől függetlenül mindegyik hordozója és letéteményese az említett értékeknek. Ezért minden templom hitéleti szerepétől függetlenül, és függetlenül attól, hogy műemlék vagy sem, kötelező gondoskodást igényel a felekezettől, az államtól, s a mondottak miatt valamelyik történelemmel kapcsolatos tudománytól és szakmától.” Így ír -sok egyéb értékes és fontos gondolat mellett- Istvánfi Gyula Ybl- és Széchenyi-díjas magyar építész, egyetemi oktató, a magyar népi építészet kutatója, számos műemléki felmérés és helyreállítás vezetője, kiállításunk komoly segédanyagának a "Veszendő templomaink" című könyvsorozatnak a szerkesztője.

"Hűség sarjad a földől, és igazság tekint alá az égből. (Zsolt 85, 12)
Hűség sarjad a földből: az alapokon álló támfalak, egykori templomok, egykori közösségi helyek, egykori életek tanúi. Ma már romok, talán az egykori „szent helyeket” benépesítő, azokat otthonnak nevező, hajléknak hívő emberek sírjai is romok. Talán már olvashatatlanná szelídült kopott betűkkel botladoznak még e világon poraik és hamvaik felett a halmok. Virág nélküliek, emlékezet nélküliek. S lassan a hajdan büszke, csillagot is elbíró vastag falak is ilyenné válnak. Most még azok munkáján áll, akikre már nem emlékszik senki, olyan alapokon, amely mélyen van a földbe, s ég felé tartja még a falat. Nem Istennek mutatja, hogy már csak ennyi van, hanem nekünk. Nekünk kell ezt meglátnunk, s ennek nyomán az építészeti alapon túl látni az épület egykori igazi alapkövét: egy emberi közösséget. Egy gyülekezetet. Egy-egy embert. Ez a feladat, hogy ezt rögzítsük. Miért? Hogy Megmutassuk nekik is és magunknak is..."

E gondolatok, tartalom, szándék jegyében szeretettel hívjuk az érdeklődőket kiállításunkra!

Időpontja: 2014. június 21., szombat, 16 óra
Helyszíne: XV.ker., Budapest, Széchenyi út 18., a MÁV-telep ősrákosi református templom terme
Csatolmányok
MEGHÍVÓ-KÉP1.jpg
SZMAL
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2011 ápr. 11 23:51

Vissza: KultúraKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron