Szerző: Novak Agnes » 2005 jan. 24 09:55
Budapest XV. Ker Önkormányzat Jegyzôje részére
Budapest XV. Bocskai u 1-3
ügyiratszám: 9-27/2004
Tisztelt Jegyzô Úr!
2004. december 02.-án reggel telefonon próbáltam Önt vagy helyettesét elérni, munkatársai a fax-ot javasolták. Azonban sajnos a megadott fax szám nem működött.
Ekkor újabb telefon után - munkatársai javaslatára - email-ben fordultam a Helyi Választási Irodához. Mivel 24 órán belül a bejelentésemre egy ilyen sürgetô kérdésben nem kaptam választ, emailemet továbbítottam az Országos Választási Irodához is 2004. december 3.-án reggel.
2004. december 3.-án az OVI-tól délelôtt 10 órakor telefonos megkeresést kaptam, amelyben közölték, hogy felkérték Önt az intézkedésre és a válaszadásra is. (Ekkor az OVI közölte azt is, hogy minden választókerületbe szavazókörönként 3 hivatalos hirdetményt küldtek, vagyis a XV. kerületnek 225 darabot)
2004. december 3.-án a kora délutáni órákban a Népesség Nyilvántartó irodától a kapott elektronikus levélben a kérdéseimre azonban nem kaptam korrekt, elfogadható választ.
2004. december 12.-én postai levélben újra Önhöz fordultam, és ismételten feltettem megválaszolandó kérdéseimet, továbbá kiegészítettem a népszavazás során a szavazókörben szerzett tapasztalataimmal.
Ezt a levelet elküldtem postai úton az OVI-ba is. A levél kézhezvétele után az azonnal OVI felhívott telefonon, megköszönte észrevételeimet, és közölte azt is, hogy a népszavazáshoz Önöknek is megküldték az egységcsomagokban az általam hiányolt papír anyagú és egyszínnyomatos címerrel ellátott szavazatgy?jtô urnákat. Önöktôl azonban nem kaptak tájékoztatást arról, hogy nem az általuk elküldött urnákat kívánják használni.
Elmondták, hogy természetesen van arra mód hogy valamely önkormányzat ne ezeket az urnákat használja (pl. környezetvédelmi okok miatt). Eddig azonban az ilyen esetben az érintett önkormányzat az általa készíttetett tartós, többször felhasználható fa anyagú urnákat ellátta mind az ország mind a helyi önkormányzat jelképével, vagyis egy-egy urnán mindkét jelkép szerepelt!
2004. december 21. keltezéssel kaptam választ dr. Herczeg Julianna aljegyzô asszonytól. Levelében újra mintegy 200+100 plakátról tett említést, amelyek kihelyezését szúrópróbaszer?en ellenôrizték, a helyi kábel TV-rôl is szólt, ismertette velem az internetrôl is letölthetô kerületi választási eredményeket, és jelezte hogy a címer kihelyezését jogszabály nem teszi kötelezôvé. Továbbá jelezte, hogy rajtam kívül senkinek nem volt kifogása a népszavazás lebonyolításával kapcsolatban.
Sajnálatosnak tartom, hogy egyrészt az általam feltett egyszer? kérdésekre azonban immár 3 levélváltás után sem kaptam választ.
1. Kérdésem éppen arra vonatkozott, hogy pontosan mely helyeken,
2. pontosan milyen darabszámban kerülnek kihelyezésre,
3. a kihelyezésért ki a felelôs a kerületben.
4. Továbbá hogyan kerültek felhasználásra az OVI által egységcsomagban megküldött címeres papír szavazóurnák? (A kérdést az is indokolja, hogy pl. az egyik újpalotai lakótelepi házban a bejárat mellett egy ilyen ládába gy?jtik a szükségtelen reklám-papír anyagokat.)
Kérem, hogy a fenti 4 kérdésre pontos választ szíveskedjenek adni, a közérdek? információhoz való hozzáférés alkotmányos joga alapján.
Ugyanakkor arról is tájékoztatnom kell a Jegyzô Urat, hogy a poros-ragacsos állapotú csupasz pozdorjalemez urnák szinte minden szavazókörben visszatetszést keltettek.
Elôzô levelemben nem jeleztem, de ugyanúgy visszatetszô volt pl. a 16. szavazókörben karácsonyi dekorációként talált méretes ötágú vörös csillagok is, melyeket a szavazóköri biztosok távolítottak el az ablakokból és falitáblákról.
Az ország jelképének szerepeltetését pedig talán mégsem csak a jogszabály, hanem a jó ízlés is megkívánhatja.
Fenti elôzmények után nem csodálkozom azon, ha a kerületi polgárok nem akarnak, vagy nem mernek véleményt nyilvánítani az önkormányzat m?ködésével kapcsolatos tapasztalataikról.
Saját személyes tapasztalatom szerint ugyanis az állampolgári észrevételek vagy hivatali erôfitogtatást, vagy lenézô kioktatást vonnak maguk után a kerületben. Ha valakinek mindezek ellenére van türelme és bátorsága a hivatal figyelmét felhívni alkotmánybaan foglalt kötelezettségeire (jelen esetben például a népszavazás sikeres lebonyolításának kötelezettségére), talán egyszer mégis elérheti hogy a kifogásolt esetek legalább csökkenjenek.
Ugyanilyen szívóssággal korábban sikerült azt elérnem (a Fôvárosi Közigazgatási Hivatal hathatós közbenjárásával), hogy az önkormányzati ülések Jegyzôkönyvei nyilvánosak legyenek, mert másfél évvel ezelôtt még az SZMSZ-ben foglaltak ellenére sem tették azokat nyilvánossá.
Vagy a pl. a rendeletek és szabályozások elôkészítése során tapasztalt nyilvánosságra hozás egyéb hiányosságaira való rámutatással, sokszor ezekben az esetekben is a Fôvárosi Közigazgatási Hivatal közbenjárását kellet kérnem, mert csak így volt biztosítható a nyilvánosság.
Mint magánembernek pedig ezzel párhuzamosan azt kellett megélnem, hogy a Jegyzô úr által felügyelt önkormányzati hivatal egyik osztálya által alkalmazott téves jogszabályértelmezés miatt az Állampolgári Jogok Biztosához kellett fordulnunk. Az Állampolgári Jogok Biztosa az Önkormányzat ellenében nekünk adott igazat, és ajánlást terjesztett elô. Ezt a Jegyzô Úr elutasította. Az Állampolgári Jogok Biztosa ajánlását továbbra is fenntartotta, és nem fogadta el a Jegyzô válaszát. Megállapította, hogy a Hivatal Alkotmányos jogainkat sértette és korlátozta.
Ezek után a Fôvárosi Fôügyészséghez kellett fordulnunk jogvédelemért. A Fôvárosi Fôügyész ügyünket alaposan megvizsgálta, és óvást terjesztett elô az Ön által felügyelt Hivatal határozataival szemben, valamint felhívta a Hivatalt a jogsértô magatartás felfüggesztésére.
Mindezek ellenére kérem, hogy az általam feltett egyszerű kérdésekre pontos információkat tartalmazó választ szíveskedjen adni.
Tisztelettel:
Novák Ágnes
Budapest, 2005. január 19.