Szerző: Jogi és Szervezési Osztál » 2008 feb. 13 14:33
[quote="Mária-Anna"]Tisztelt Jogi Osztály!
Az internetes polgármesteri fogadóórán kérdést intéztem Polgármester úrhoz 2008. február 7-én hasonló címmel.
Várom válaszukat, melyet előre is köszönök.[/quote]
Tisztelt Hölgyem, tisztelt Mária-Anna!
Az internetes polgármesteri fogadóórán feltett kérdésére az alábbi választ tudom adni:
Mint ahogy azt a Polgármester úr korábbi válaszában már jelezte Önnek, kerületünkben nincs önálló zaj- és rezgésvédelmi rendelet.
A zaj és rezgésterhelési értékek megállapításáról a 8/2002.(III.22.) KÖM-EÜM együttes rendelet rendelkezik. A jogszabály a különböző
zajtól védendő területek ( üdülőterület, gyógyhely, kisvárosias lakóterület, kertvárosias lakóterület, stb) sajátosságait, esetenként a zajkeltő tevékenység időtartamát is figyelembe véve a napszakoktól függően ( nappal 6-22 óra, éjjel 22-6 óra ) eltérően állapítja meg ezeket a zaj és rezgés kibocsájtási határértékeket.
Az egyes zajkeltő tevékenységek megkezdése előtt ( pl. üzemi, építési, de pl. szabadidős tevékenységek esetén is ) a hivatkozott körülményeket figyelembe vevő zajvédelmi határérték megállapítását kell kérni a környezetvédelmi hatóságtól. Erről a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007 (X.29.) Korm. rendelet rendelkezik. A hatóság által megálapított határérték túllépése, vagy a hatósági engedélyben foglaltaktól való eltérés zajbírság, illetve rezgésbírság kiszabását vonja maga után.
A fenti magatartás, csakúgy, mint az engedély nélkül végzett, a zajvédelmi határértéket átlépő tevékenység egyidejűleg környezetvédelmi szabálysértésnek is minősül és 150.000.-Ft pénzbírsággal sújtható a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX törvény 148. §-a értelmében.
Hasonlóképpen szabálysértést, csendháborítást követ el az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999 (XII.28.) Korm. rendelet 6. §-ában foglalt tényállás alapján az, aki lakott területen az ott lévő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken -bármely napon, vagy napszakban - indokolatlanul olyan zajt okoz amely mások nyugalmának megzavarására alkalmas. Ez esetben 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbítság, vagy akár helyszíni bírság szabható ki.
A Polgári Törvénykönyv - 1959 IV. törvény - 100. §-a előírja, hogy, hogy a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat zavarná, vagy akmellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Az indokolatlan zajkeltés miatt kérhető a hivatkozott jogszabályhely alapján birtokvédelem.
Olyan jogszabályhely azonban nincs, amely a szabadidős tevékenységek pihenő- vagy munkaszüneti napokon történő végzését általánosan tiltaná.
Bízom abban, hogy tájékoztatásommal segítségére lehettem.
Tisztelettel
Jogi és Szervezési Osztály