csendrendelet?

Minden, ami nem tartozik a fentebb felsorolt kategóriákba

csendrendelet?

HozzászólásSzerző: Mária-Anna » 2008 feb. 07 15:38

Tisztelt Jogi Osztály!

Az internetes polgármesteri fogadóórán kérdést intéztem Polgármester úrhoz 2008. február 7-én hasonló címmel.

Várom válaszukat, melyet előre is köszönök.
Mária-Anna

Re: csendrendelet?

HozzászólásSzerző: Jogi és Szervezési Osztál » 2008 feb. 13 14:33

[quote="Mária-Anna"]Tisztelt Jogi Osztály!

Az internetes polgármesteri fogadóórán kérdést intéztem Polgármester úrhoz 2008. február 7-én hasonló címmel.

Várom válaszukat, melyet előre is köszönök.[/quote]

Tisztelt Hölgyem, tisztelt Mária-Anna!

Az internetes polgármesteri fogadóórán feltett kérdésére az alábbi választ tudom adni:

Mint ahogy azt a Polgármester úr korábbi válaszában már jelezte Önnek, kerületünkben nincs önálló zaj- és rezgésvédelmi rendelet.

A zaj és rezgésterhelési értékek megállapításáról a 8/2002.(III.22.) KÖM-EÜM együttes rendelet rendelkezik. A jogszabály a különböző
zajtól védendő területek ( üdülőterület, gyógyhely, kisvárosias lakóterület, kertvárosias lakóterület, stb) sajátosságait, esetenként a zajkeltő tevékenység időtartamát is figyelembe véve a napszakoktól függően ( nappal 6-22 óra, éjjel 22-6 óra ) eltérően állapítja meg ezeket a zaj és rezgés kibocsájtási határértékeket.
Az egyes zajkeltő tevékenységek megkezdése előtt ( pl. üzemi, építési, de pl. szabadidős tevékenységek esetén is ) a hivatkozott körülményeket figyelembe vevő zajvédelmi határérték megállapítását kell kérni a környezetvédelmi hatóságtól. Erről a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007 (X.29.) Korm. rendelet rendelkezik. A hatóság által megálapított határérték túllépése, vagy a hatósági engedélyben foglaltaktól való eltérés zajbírság, illetve rezgésbírság kiszabását vonja maga után.
A fenti magatartás, csakúgy, mint az engedély nélkül végzett, a zajvédelmi határértéket átlépő tevékenység egyidejűleg környezetvédelmi szabálysértésnek is minősül és 150.000.-Ft pénzbírsággal sújtható a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX törvény 148. §-a értelmében.
Hasonlóképpen szabálysértést, csendháborítást követ el az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999 (XII.28.) Korm. rendelet 6. §-ában foglalt tényállás alapján az, aki lakott területen az ott lévő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken -bármely napon, vagy napszakban - indokolatlanul olyan zajt okoz amely mások nyugalmának megzavarására alkalmas. Ez esetben 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbítság, vagy akár helyszíni bírság szabható ki.
A Polgári Törvénykönyv - 1959 IV. törvény - 100. §-a előírja, hogy, hogy a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat zavarná, vagy akmellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Az indokolatlan zajkeltés miatt kérhető a hivatkozott jogszabályhely alapján birtokvédelem.
Olyan jogszabályhely azonban nincs, amely a szabadidős tevékenységek pihenő- vagy munkaszüneti napokon történő végzését általánosan tiltaná.

Bízom abban, hogy tájékoztatásommal segítségére lehettem.
Tisztelettel

Jogi és Szervezési Osztály
Jogi és Szervezési Osztál

HozzászólásSzerző: Mária-Anna » 2008 feb. 13 17:36

Tisztelt Jogi Osztály,

köszönöm válaszukat.

Azt azonban remélem Önök sem gondolják komolyan, hogy valaki "szabadidős tevékenység" keretében építményeket emel, tetőt ácsol, vagy fát fűrészel három segédmunkás társaságában. Vagy azért, mert némelyik nem engedélyköteles, és a fusizó kisiparos csak hétvégén ér rá, ettől válik szabadidős tevékenységgé?

Nem szívesen citálom, de ha jól tudom, Újpest önkormányzata megalkotott egy helyi szabályozást a témában, melyet ezúton ajánlok szíves figyelmükbe azoknak, akiknek ez itt Rákospalotán a feladata lenne. Esetleg annak az önkormányzati képviselőnek is, aki maga is kertvárosi lakos, és ez a hiányosság megmozgatja a fantáziáját. Pártállástól függetlenül.

További szép napot.
Mária-Anna

HozzászólásSzerző: Jogi és Szervezési Osztál » 2008 feb. 18 12:32

[quote="Mária-Anna"]Tisztelt Jogi Osztály,

köszönöm válaszukat.

Azt azonban remélem Önök sem gondolják komolyan, hogy valaki "szabadidős tevékenység" keretében építményeket emel, tetőt ácsol, vagy fát fűrészel három segédmunkás társaságában. Vagy azért, mert némelyik nem engedélyköteles, és a fusizó kisiparos csak hétvégén ér rá, ettől válik szabadidős tevékenységgé?

Nem szívesen citálom, de ha jól tudom, Újpest önkormányzata megalkotott egy helyi szabályozást a témában, melyet ezúton ajánlok szíves figyelmükbe azoknak, akiknek ez itt Rákospalotán a feladata lenne. Esetleg annak az önkormányzati képviselőnek is, aki maga is kertvárosi lakos, és ez a hiányosság megmozgatja a fantáziáját. Pártállástól függetlenül.

További szép napot.[/quote]

Tisztelt Mária-Anna!

Köszönöm észrevételét, javaslatát pedig továbbítom a Polgármester úrnak.
Üdvözlettel: Jogi és Szervezési osztály
Jogi és Szervezési Osztál

HozzászólásSzerző: elbandos » 2008 aug. 08 23:18

Tisztelettel megkérem az illetékes előadót,legyen szíves egy olyan telefonszámot megadni, amit fel lehet hívni ,akár éjjel is,és történni fog valami csendháborítás elhárítása ügyében ,és mondjuk ez a telefon nem a rendőrségen csörög!! Ők ugyanis kis fizetésért nem óhajtanak konfliktusba keveredni- mint azt tudtunkra adták!Nekünk itt dolgozni kellene,adót és járulékot fizetni!!!Ehhez pedig pihenni is kéne!! Csak félve írom le, itt azok miatt a szomszédok miatt nem lehet "élni" akiket még csak emlegetni sem lehet!!!Kérem segítsen valaki!!!
tisztelettel : elbandos
elbandos

HozzászólásSzerző: rokalaci » 2008 aug. 11 16:33

elbandos írta:Tisztelettel megkérem az illetékes előadót,legyen szíves egy olyan telefonszámot megadni, amit fel lehet hívni ,akár éjjel is,és történni fog valami csendháborítás elhárítása ügyében ,és mondjuk ez a telefon nem a rendőrségen csörög!! Ők ugyanis kis fizetésért nem óhajtanak konfliktusba keveredni- mint azt tudtunkra adták!Nekünk itt dolgozni kellene,adót és járulékot fizetni!!!Ehhez pedig pihenni is kéne!! Csak félve írom le, itt azok miatt a szomszédok miatt nem lehet "élni" akiket még csak emlegetni sem lehet!!!Kérem segítsen valaki!!!
tisztelettel : elbandos

A válaszra magam is kiváncsi vagyok. Pestújhelyen néha kilátástalannak tűnik a helyzet. Úgy gondolom a hiányos rendőrségi létszám komoly nehézségeket fog okozni a kerület életében a közeljövőben. Az autólopások és egyéb rendbontások számának csökkentése jelentős önkormányzati többlet ráfordítás nélkül nem fog megvalósulni!
rokalaci

HozzászólásSzerző: durci » 2008 aug. 12 06:20

"Csak félve írom le, itt azok miatt a szomszédok miatt nem lehet "élni" akiket még csak emlegetni sem lehet!!!Kérem segítsen valaki!!!
tisztelettel : elbandos"
Tisztelt elbandos !
Kitöl is várna segítséget ? Cigányokra a mai Magyarországon más törvény vonatkozik ! Etnikai alapon egyböl kisebbség elleni támadásnak minösül ,ha valaki egyáltalán az ország vagy a kisebb lakóközösség nyugalma érdekében fel meri emelni a hangját. Rasszista megnyílvánulásnak minösül ha a megélhetési bünözöket (tolvajokat,rablókat,tanárverőket) valaki a nevén nevezi.! Nem tudom hová vezet ez az álhumanista ,mindent elnéző hatalmi magatartás, de sejtem !
Nagyon együtt érzek Önnel mivel tudom,hogy mennyire tönkre tudja tenni környezetét és megkeseríteni az emberek életét egy ilyen szomszéd család !
durci

Válasz elbandos-nak

HozzászólásSzerző: Hatósági Iroda » 2008 aug. 13 09:22

Tisztelt elbandos!

A csendháborítások elleni fellépés kizárólag a rendőrség feladata, így e tárgyban más hatóság telefonszámát megadni nem tudom.
Bízom benne, hogy a hozzászólásában leírt eset egyedi volt. Javaslom, hogy a történtek pontos leírásával a Bp. XV. rendőrkapitánynál tegyen panaszt annak kivizsgálása érdekében, hogy a Rendőrkapitányság melyik munkatársa „nem óhajtott kis fizetésért konfliktusba keveredni”.

Tisztelettel:
Moór Árpád címzetes vezető-főtanácsos s. k.
osztályvezető
Igazgatási Osztály
Hatósági Iroda

Vissza: Egyéb ügyintézés