Építési szabályok betar(ta)tása

Minden, ami nem tartozik a fentebb felsorolt kategóriákba

Építési szabályok betar(ta)tása

HozzászólásSzerző: Dr. Szimon Ildikó » 2007 okt. 18 19:19

Tisztelt Építésügyi Osztály!
Szeretném megtudni, hogy a Károlyi Sándor út 113. sz. alatti, a 25-ös autóbusz fordulójában lévő új keletű vállalkozás kapott-e engedélyt emeletes, a régi tégla irodaházat "betemető", több konténerből álló, igen esztétikus irodaépület(?) kialakítására a lakóházakkal szemben! (Kérésre fotókat mellékelek.)
Néhány hónappal ezelőtt jeleztem Önöknek, hogy a Csömöri-patak partjánálnál, az Újmajor közelében engedély nélküli építkezés zajlik, amely több szempontból is aggályos. Kérem, tájékoztassanak, hogy mit tettek az ügyben!
Valamint az iránt is érdeklődnék, hogy mit tehetnek azok az állampolgárok az építési szabályok betartatása érdekében, akiknek nem közvetlenül a szomszédjában zajlik illegális ill. a szabályoknak nem megfelelő építkezés! Az ilyen jellegű építkezések közvetlen szomszédjai sokszor csak azért nem élnek fellebbezési jogukkal, mert meg akarják őrizni a jószomszédi viszonyt vagy "félnek" az új tulajdonosoktól.
Köszönettel:
Matolcsiné dr. Szimon Ildikó (Rákospalotáért Közhasznú Egyesület)
Dr. Szimon Ildikó
 
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2007 máj. 15 11:30

Építési jogszabályok betart(at)ása

HozzászólásSzerző: Dr. Szimon Ildikó » 2007 nov. 23 18:23

Tisztelt Építésügyi Osztály!

Türelmesen várom 2007. október 18-án feltett kérdésemre a választ.

Üdvözlettel:
Matolcsiné dr. Szimon Ildikó (Rákospalotáért Közhasznú Egyesület)[/b]
Dr. Szimon Ildikó
 
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2007 máj. 15 11:30

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2008 feb. 09 16:23

Tisztelt Építési Osztály!
Úgy néz ki az engedély nélküli bontás ragályos lett. Most az Eötvös utcában bontanak napok óta egy épületet, a szomszédos ingatlanok tulajdonosai még értesítést sem kaptak a bontási engedélyről, így az még nem lehet jogerős. telefonos érdeklődésre sem kaptak érdemi információt.
A bontás során elbontották az ELMŰ vezetéket tartó szerkezetet is, a feszültség alatt levő vezeték vígan lengedez a kerítések felett, szinte karnyújtásnyira, (a telkek közötti átjárás viszont kiválóan biztosított, mivel kerítést nem létesítettek a bontással egyidőben).
Nagyon bízunk a szerencsében hogy nem lesz belőle baj, de még annál is jobb lenne ha a bontási engedélyben legalább azt rögzítenék, hogy mit kell tenni a feszültség alatt álló vezetékekkel, ha alóla kibontják a tető és falszerkezeteket.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2008 feb. 16 10:03

Tisztelt Építésügyi Osztály!
A korábban bejelentett Eötvös utcai engedély nélküli bontás zavartalanul folyik. (Jelenleg éppen a boltozatos födémeket rombolják szét). Önök nyilván tudják, hogy ilyen bontásoknál a hulladékkal, építési törmelékkel is el kell számolnia a bontást végző kivitelezőnek és az azt megrendelő tulajdonosnak.
Felhívom figyelmüket az új jogszabályra, 9/2008. (I.26.) Kormány rendelet az egyes építési tárgyú kormányrendeletek módosításáról amelyben található az alábbi rendelkezés is:

(2) A bírság összegét az alábbi %-os értékek alapján kell meghatározni:
a) engedély nélküli építés esetén 50%,
b) engedélytől eltérő építés esetén 40%,
c) engedély nélkül végzett bontás esetén 30%,

A bontás alatt álló ingatlan szomszédai eddig semmilyen megkeresést, értesítést nem kaptak, azt viszont már jóelőre jelezték nekik, hogy a 600 m2-nél jelentősen kisebb telken egy 4 lakásos társasház fog épülni.
Jó lenne ha megtörténne az intézkedés, a vagyon és életvédelmi előírásokat pedig végre írásban megkapnák a szomszédok is.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2008 ápr. 09 08:44

Tisztelt Építésügyi Osztály!
Az Eötvös utca 4-6 szám alatti építkezéshez a kivitelező lefoglalta az ingatlan előtti közterületet (járda, zöldsáv és a kivágott fák helye, amit már évekkel korábban tönkretett valószínűleg a másik építkezés, és helyreállítása sosem történt meg) és az el is kerítette.
Az építkezés és az anyagszállítás emiatt úgy folyik, hogy a forgalmi sávon állnak a szállító járművek, a mixerkocsik, az építésvezető autója, bármi, amit úgy látnak jónak.
Tegnap (április 8. kedd du 16 óra körül) délután a csúcsforgalmi időszakban például három betonpumpás mixerkocsi állt egymás mögött oly módon hogy még a szembeforgalmi busz haladását is akadályozták. A forgalom olyan mértékben torlódott fel, hogy az már a felüljárór felé haladó Szentmihályi úti forgalmat is akadályozta.

Nem értem, hogy az építési engedélyben ilyen kritikus helyen miért nem kötik olyan feltételhez a kivitelezést, hogy az a forgalmat ne zavarja.
Nagyon egyszerű lett volna pl. ha a közterületi járda és zöldsávot nem a lakókonténerre használják fel, hanem akár onnan lehetett volna a rakodási, szállítási és technológiai megközelítést biztosítani. Ehhez minden jogszabályi feltétel adott.
Ha pedig megtették és mégis gondoltak a gépjármű és buszközlekedés biztonságára (a gyalogos ebben a kerületben nem számít embernek, ezért azt nem is említem) akkor miért nem kérik számon a kivitelezőn a forgalom zavarását?
Még csak a lemezalapnál tartanak, itt egész nyáron ennél nagyobb léptékű munkák lesznek.
Kérem hogy válaszoljanak arra, mit tettek a forgalom a buszközlekedés biztosítása érdekében. Milyen feltételhez kötötték az építési engedélyt. Ez úgy gondolom nem egyedi hatósági ügy, mert ha nem ismerik az Önök által támasztott feltételeket a közterületek használatával kapcsolatban, a lakosok bejelentéssel sem tudnak élni azok esetleges megszegése ellen.
Köszönettel:
Novák Ágnes
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36


Vissza: Egyéb ügyintézésKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron