Tisztelt Építésügyi osztály!
Tisztelt Millián György úr!
osztályvezető
Osztályvezető úr, Ön megtisztelt válaszával. Köszönöm.
Tájékoztat is, arról is, amit nem kérdeztem. Ezt is köszönöm.
„
Tájékoztatom egyúttal arról is, hogy a hatósági munkának sem nem kötelező, sem nem megengedett része az eljárás minden szakaszáról a nyilvánosságot tájékoztatni.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hatóság az üggyel nem foglalkozik, sem azt, hogy "nem érdekli az ügy".
Én nem „tájékoztatom”, de megjegyzem – kerületi lakosként, polgárként - a következőket:
Az „E-TT/XV,” „Védett természeti területek”- en tapasztalt vandál pusztítást 2007 október 2.-án jeleztem itt a fórumon. Harmadikán már a „kész” hirdetőtábla képe is a fórumon szerepelt.
Reagálás nem történt. Ezért – 15 nap elteltével – október 17.-én Önnek tettem fel néhány kérdést a károkozással kapcsolatban. Önök 20.-án tájékoztattak, íme:
„Lakossági bejelentésére helyszíni szemlét tartottunk az Ön által is megnevezett területen. Helyszíni szemle során megállapítottuk, hogy illegális fakivágás történt a magán kézben lévő földhivatali nyilvántartás szerint szántó területén.”
„A helyi környezet védelméről szóló 20/2002.(VII.2.) önkormányzati rendelet 4.§ (11) szerint: „Aki engedély nélkül fát vág ki az e rendelet hatálya alá tartozó területen az szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Megtettük a megfelelő lépéseket és további intézkedésre átadtuk az ügyet az Igazgatási Osztály Szabálysértési- és Birtokvédelmi Csoport eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervéhez további intézkedés céljából.”
„Egyben tájékoztatom, hogy a XV. kerületi Önkormányzat Építésügyi Osztályához nem érkezett fakivágási-, táblaépítési kérelem”
Tájékoztatójukból nem derült ki, hogy az ön „HATÓSÁGA” mit cselekszik az ügyben. Az „E-TT/XV,” területet szántónak nevezték meg – szerintem tévesen.
Október 21.-én Önnek írt levélben kérdeztem a következőket is:
"Kérem szíveskedjen megtekinteni a csatolt képet. Az E-TT/XV, „Védett természeti területek” mitől vált szántóvá? Elavult a térkép amivel a lakosságot tájékoztatják? Más része is ennyire hiteles? A 10 méterre lévő, szintén védett tó is szántó? Engedély köteles-e ez a táblaépítés? Mi a tábla további sorsa? Védett területen nádast lehet irtani?"
http://www.bpxv.hu/phpbb2/download.php?id=587
Ezekre a kérdésekre „HATÓSÁGA” nem válaszolt.
November 8.-án a polgármester internetes fórumán kérdeztem a polgármestertől:
„Élve a lehetőséggel kérdezem a T. Polgármester urat, hogy a XV. kerületben E-TT/XV, „Védett természeti területek”-nek nyilvánított területen, hivatala engedélye nélkül miként készülhetett el a képeken látható betonalapokkal bíró létesítmény úgy, hogy szintén engedély nélkül kivágtak 5 db védett 25-30 éves fát, és letaroltak 20 négyzetméternyi védett nádast.
A polgármesteri válasz:
„Köszönöm észrevételét. Tájékoztatom, hogy fenti kérdésének megvizsgálását az Építésügyi Osztályon dolgozó környezetvédelemért felelős munkatársának sürgős válaszadásra továbbítottam, kérem amennyiben nem kap érdemi választ kérdésére tájékoztasson.
„HATÓSÁGA” a polgármesteri tájékoztatásban leírtakat figyelem nélkül hagyva választ nem adott, ezért december közepén telefonon felhívtam „HATÓSÁGÁT”.
A beszélgetés során kiderült, hogy az előző nap postázták ki a levelet az érdekeltnek, így érdemi tájékoztatást nem tudnak adni.
Osztályvezető Úr! „Lakossági bejelentésem” október 15.-én került fel a fórumra. November 8.-án a polgármester sürgős válaszadásra az Ön „HATÓSÁGÁRA” továbbította kérdésem. Önök a levelet december 15 körül postázták. A főjegyző szerint a hivatal jó működik. Ön pedig leír egy ilyen mondatot, a bejelentőnek:
„a hatósági munkának sem nem kötelező, sem nem megengedett része az eljárás minden szakaszáról a nyilvánosságot tájékoztatni.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hatóság az üggyel nem foglalkozik, sem azt, hogy "nem érdekli az ügy".
A telefonbeszélgetésből kiderült, hogy a szemle az M3 autóúton személykocsival a tábla mellett elhaladva készült. A hivatal jó működik.
2008 március 11.-én – négy hónap után - a fórumon kértem az elmaradt a „polgármesteri fórumon ígért” sürgős választ.
Március 17.én megérkezett. Megtudtuk belőle, hogy a tábla bontásara hozott határozat január 30.-án jogerőre emelkedett.
Milyen véletlen, március 14.-én a „HATÓSÁG” eljárási bírságot szabott ki, mert nem tettek eleget a jogerős bontásnak. Ráért március 14-ig. Mert a hivatal jól működik. 17.-én mehet a válasz. Igen a - „
sem nem kötelező, sem nem megengedett része az eljárás minden szakaszáról a nyilvánosságot tájékoztatni.” – ez már így érthető.
A többit tudjuk. Évekig elhúzódhat. Igen nagy a valószínűsége. Miért? Mert ez egy olyan „HATÓSÁGOM” hivatal, ahol a „kisebbik” tábla lebontása ellen azzal érvelhetnek, hogy az már
TÍZ ÉVE ott áll., ha tehette? A „HATÓSÁG” hivatal meg a Bocskai utcában, akik kocsiból helyszínelnek. A Szentmihályi út mellett közel tíz táblát vágatott ki az önkormányzat néhány éve. Pedig az nem is E-TT/XV,” terület.
De a főjegyző a „május elsejei” testületi ülésen megrótta a hivatalt negatívan említő MIÉP-es képviselőt.
De ki pótolja a fákat, a nádast? A HATÓSÁGOM, mondja az Isten.
Nota bene:
Az ügyfél a legfontosabb személyisége hivatalunknak, függetlenül attól, hogy személyesen van jelen, levelet ír, vagy telefonál.
Nem tőlünk függ - mi függünk tőle.
Nem zaklat bennünket a munkában, hanem Ő ad annak célt és értelmet. Nem mi teszünk szívességet neki azzal, hogy ügyével foglalkozunk és azt elintézzük, hanem Ő tesz nekünk szívességet annak a lehetőségnek megteremtésével, hogy ezt megtehetjük.
Nem kívülálló, hivatalidegen, hanem ügymenetünk élő eleme.
Nem akárki, akivel vitatkozni, vagy elmeállapotát mérlegelni lehet. Senki sincs, aki az ügyféllel folytatott vitában felülkerekedett volna.
Az ügyfél olyan valaki, aki a kívánságát, kérdését ismerteti.
Feleljünk meg neki.
Egy önkormányzat minden termében, irodájában közzétett kívánalom, célkitűzés. Még nem a XV. kerületben.
Tisztelettel: Fórumtársad.