csendháborítás!!!!!!!!!!4

Szabálysértési és birtokvédelmi ügyek, ipari és kereskedelmi (működési illetve telepengedély) ügyek, közterület-felügyelettel kapcsolatos ügyek, hagyatéki ügyek, állattartással, ebtartással valamint parlagfűvel kapcsolatos témák

csendháborítás!!!!!!!!!!4

HozzászólásSzerző: SOS » 2011 márc. 31 13:08

Tisztelt Hivatal!

Panellakásban élek.A felettem levő lakást kb 2 éve megvették, azóta albérletként váltják egymást a lakók. Az elmúlt két év rövid leírása:
Az első lakó kb 3.hónapig lakott a lakásban felújított,igen csendes lakónak bizonyult. Ezt a lakót a tulaj rendőri segítséggel elköltöztette. A 2. albérlő 2 család volt: 2 fő 10 év alatti 1 fő 15-16 éves és 4 felnőtt lakott. 2 családnyi bútorral és cokmokkal. Minden egyes megmozdulásuk egy költözés zajával ért fel. Amikor már megelégeltem a zajokat és felmentem szólni épp elköltözött a társaság egyik fele (piszkos, mocskos sporttáskák, bútorok a folyóson). A másik fele még 2-3 hónapig tartozkodott a lakásban kevesebb zajjal. Ők is elköltöztek. Beköltözött egy 4 gyermekes család (4 kisgyermek+ 2 felnőtt) kb 10-11.hónapig laktak a lakásban. Állandó zaj, dübörgés, zene, buli (állatok módjára) dübörgés, hangos zene jelemzett MINDEN NAPOT. A félfa "megzörgetésével" jeleztem a családnak,akár naponta többször is, hogy végre legyen csend!!ekkor tett rendet az "anya". 15 ször voltam fent ezalatt a 10-11.hónap alatt, a lakásszöv.vezetőségétől kértem segítséget ahol egy hölgy felvilágosította a lakókat a "lakás használatáról", levelet küldött a vezetőség a tulajnak a lakásban történő dolgokról( választ nem kaptak). Az anya mivel otthon volt néha 4 kisgyerek mellett bevállat még 2 gyermeket "bébiszitterkedett" + 1 kiskutyát ugyanebből a megfontolásból. A tulajt folyamatosan telefonon illetve (lecsapta a telefont) sms-ben kértem, hogy szüntesse meg az esti bulit és a zajt amit a lakásából hallatszik. Én beszéltem a többi lakóval illetve minket kerestek meg, mivel idős emberekről van szó személyesen nem keresték fel a lakókat, csak a vezetőség tagjait. AZ áttörés akkor történt amikor a 2-vel felettem levő lakónál poloska invázó jelent meg, akkor személyesen beszéltek a lakókkal és a tulajt is telefonon felhivta. A ház vezetősége több izben megkereste a tulajt aki mindezek tudatában annyit mondott, hogy nem tudja őket kiköltöztetni, mert szerződésük van. A ház rovarirtást rendelt el, ennek a számláját a lakás tulaja végül kifizette ezzel elismerte, hogy a lakásában poloska van. Dec.24-én 4 órági örjöngtek a gyerekek rohangáltak, dübörögtek, egy smst irtam a tulajnak tájékoztatva, hogy mi folyik újra és újra.... a lakásában, ennek hatására 10 perc múlva csend lett a lakásban december 24-ét irtunk. Az ünnepek alatt és között a párommal programokat csináltunk,hogy ne legyünk otthon és több hétvégére, napra igaz, csak ne legyünk otthon. 2011 januárjában elköltözött a család.
Eltelt 2 hét és jöttek az új lakók 2 pár költözött be(hovatartozást nem irnám le). A női tag magassarkú fapapucsban járt a szobákban, a beköltözés idején éjjfélkor még pakoltak, dobogtak.
Nem telt el 1-2 hét és üvöltő zenére mentem haza, azonnal felmentem a lakókhoz, aki volt kb 19-20.éves cigerettával a kezében és nyeglén közölte jó akkor lekapcsolja a zenét. A tulajt azonnal sms-ben értesítettem a zenéről és a kopogásról (magassarkú kopogos cipő egy panelban?) amit mindennap egészen estig élvezhettük. Ennek valamelyest vége szakadt, az általam félfán leadott igen indulatos kopogás után. Ők is elköltöztek ez kb 1 hete történt. A mai nap reggel 1/2 8 kor arra lettem figyelmes, hogy a felső lakásban elkezdtek felújitani reggel 1/2 8-kor!!! A bosszúságot, idegességet, kilátástalanságot ami még ránk vár nem tudom leírni, menekülünk a saját lakásomból. Nem tudom, hogy mindezek amiket leírtam a csendháborítás tényét kimeritik-e?????
Ha tanúként én irom alá és teszem meg a feljelentést (illetve a lakás szöv. panaszos levelét, és a rovarirtás számlájának kifizetését csatolom) illetve a lakás.szöv. vezetőségéből kicsikarok egy aláírást. Hol, mikor tudok feljelentést tenni? Kivel lehetne előzetesen ezeket megbeszélni, aki tanácsot adna, hogy milyen "bizonyítékokkal" tudom alátámasztani a leírtakat? Milyen illeték összeggel járna a feljelentés és mi a menete? Mennyi az esély a leírtak alapján, hogy segítséget kapok és jogosan?
Azt már megsem említem, hogy 4-5 ször beáztatta a fürdőszobámat, most várom a biztosítot a a ház biztosítóját hivták ki hozzám.

Várom mielőbbi válaszukat.

SOS
SOS
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011 márc. 31 12:15

Re: csendháborítás!!!!!!!!!!4

HozzászólásSzerző: Mókuska61 » 2011 ápr. 07 08:33

Tisztelt Hivatal!

Szintén csendháborítás a problémám, családi házban lakunk a mellettünk lévő ház egyik lakója mindennap a kertbe kiteszi a magnóját és bömbölteti, teljesen mindegy, hogy szombat, vasárnap vagy éppen hétköznap van. Késő este is űzik e tevékenységüket. Sajnos már több ízben jeleztem ezt Önöknek volt már nem egyszer rendőri intézkedés is, de sajnos minden hiába.

Nem tudom meddig lehet ezt még tűrni én sem kívánom leírni a hovatartozást, de mi már konkrétan meglettünk fenyegetve, hogy gondoskodnak rólla, hogy eltakarodjunk.

A hivatal felé lenne egy javaslatom, mint már ismert nagyon sok helyen elrendeltek csendrendeletett aminek a megszegése bírsággal sújtható.

Javaslom, hogy dolgozzanak ki egy csendtendeletett amit be is kell tartatni és tartatni, ha kell akkor a megszegőkkel szemben szankciókat kell alkalmazni.

Miért azoknak az embereknek kell szenvedni akik becsületesen élnek, dolgoznak és bocsánat esetleg szeretne pihenni.

Várom mielőbbi válaszukat.
Üdvözlettel: Mókuska61
Mókuska61
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2008 ápr. 23 20:29
Tartózkodási hely: Budapest

Re: csendháborítás!!!!!!!!!!4

HozzászólásSzerző: Musuka » 2011 ápr. 07 09:16

Már miért is válaszolnának, hiszen SOS-t sem méltatták válaszra :roll: Persze, érdemben nem tudnak lépni, de azért ezt így ide leírni elég gáz lenne...
A Nyírpalota utca 111-105 előtti téren évek óta probléma, hogy sötétedéskor megjelennek a roma fiatalok, hangos zene, éneklés közepette és nyomják, amíg bírják... A lakók többször kihívták a rendőrséget, de igazoltatáson kívül nem tudnak mást lépni.
Most újra indul a "játék", - beköszöntött a jó idő :mrgreen:
Musuka
 
Hozzászólások: 400
Csatlakozott: 2005 aug. 05 10:43

Re: csendháborítás!!!!!!!!!!4

HozzászólásSzerző: Hatósági Iroda » 2011 ápr. 07 13:23

Tisztelt Címzett!

2011. március 31-én kelt bejegyzésében azzal kereste meg a Budapest Főváros XV. kerület Polgármesteri Hivatalát, hogy a felső szomszédja általi zajkeltéssel kapcsolatos problémára, elősegítő megoldási lehetőségekről tájékoztatást kapjon.
Indokolatlan zajkeltés miatt belátásától függően személyesen, illetve írásban csendháborítás szabálysértése miatt tehet feljelentést, vagy kezdeményezhet birtokvédelmi eljárást.
Szabálysértési feljelentés esetén meg kell jelölni a cselekmény elkövetésének helyét, idejét, illetve, amennyiben erre vonatkozó információval rendelkezik, a szabálysértő(k) nevét.
Amennyiben inkább birtokvédelemért szeretne folyamodni, az alábbiakat ajánlom a figyelmébe.
A jegyző előtti birtokvédelmi eljárás kezdeményezésére abban az esetben van lehetősége, ha az Önt ért sérelem 1 évnél nem régebbi (Egy évnél régebbi birtokháborítás esetén bírósághoz lehet fordulni). A birtokvédelmi eljárás kérelemre indul. A kérelemben a sérelmezett cselekmény elkövetésének időpontját is meg kell jelölni, továbbá meg kell adni a panaszolt személy azonosítására alkalmas adatokat (név, lakcím). Itt, ellentétben a szabálysértési eljárással, nem a hatóság feladata az ellenérdekű fél kilétének felderítése. A birtokvédelmi ügyben a közigazgatási eljárás szabályai szerint tartott tárgyaláson kerül sor az ellenérdekű felek (a kérelmező és a panaszolt), illetőleg az eset tanúinak meghallgatására. Amennyiben az ügy körülményeinek tisztázása megkívánja, helyszíni szemle tartására is sor kerülhet. Ha az eljárás során a birtokháborítás elkövetése bizonyítást nyer, akkor határozatban rendelkezem a birtoksértő személy zavaró tevékenységtől való eltiltásáról, illetve az eredeti állapot helyreállításáról.

A birtokvédelmi eljárás illetékköteles, az illetékekről szóló többször módosított 1990. évi XCIII. törvény 29. § (1) bekezdése szerint ennek mértéke 2200,-Ft. Az illetéket a birtokvédelmi kérelemre ragasztott illetékbélyegben kell leróni.
Indokolt esetben (jövedelmi vagy vagyoni helyzet miatt) költségmentességet is lehet kérni az eljárási illeték megfizetése alól.
A költségmentesség iránti kérelem érdemben csak akkor bírálható el, ha Önnek és Önnel egy háztartásban élő családtagjainak jövedelmi viszonyait hitelt érdemlő módon igazolja. A jövedelem igazolása munkaviszony esetén a munkáltató által kiadott igazolás, egyéb esetekben az előző évben elért adóköteles jövedelemről szóló igazolás, nyugdíjas személy esetében 3 hónapnál nem régebbi nyugdíjszelvény bemutatásával vagy beküldésével történhet. Az elbírálásnál figyelembe kell venni az ön és egy háztartásban élő családtagja tulajdonát képező ingó- és ingatlan vagyont is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szabálysértési eljárás gyorsabb és eredményesebb megoldást hozhat hasonló esetekben.
A beázással kapcsolatos problémája kártérítési jogviszonyt keletkeztet, így az, ha a kára nem térül meg, bírósági hatáskörbe tartozik.
A szabálysértési feljelentést vagy a birtokvédelmi kérelmet a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájához kell benyújtani.

Ha bármilyen okból nem képes írásba foglalni a feljelentését, illetve kérelmét, azt ügyfélfogadási időpontokban (hétfő: 13:30-18.00, szerda: 8:00-16.30, péntek: 8.00-11.30) jegyzőkönyvbe mondhatja a Szabálysértési- és Birtokvédelmi Csoport Budapest, XV., Bocskai u. 1-3. C. épület fszt/1. számú hivatali helyiségében.

Juhászné dr. Baráth Márta jegyző
nevében és megbízásából:

dr. Herczeg Julianna aljegyző
irodavezető
Hatósági Iroda
 
Hozzászólások: 201
Csatlakozott: 2004 márc. 23 17:04

REAC

HozzászólásSzerző: tory » 2011 máj. 08 18:22

Tisztelt Hivatal!

Szeretnék érdeklődni, hogy vasárnap, amely nap a Munka Törvénykönyve szerint pihenőnapnak minősül, rendezhet-e a Reac olyan mérkőzést, mely a közelben lakók pihenőidejét sérti. Ezalatt azt értem, hogy olyan mértékben "üvölt" a zene , hogy becsukott ablak mellett sem lehet pihennie az embernek, a szurkolótáborról nem is beszélve, akik részegen dülöngélve nemcsak a pályán eresztik ki hangjukat, hanem közvetlenül a házak előtt is. Mindenféle sportot kedvelek, ha azok kultúráltan zajlanak, nem feszegetve mások határait. A családosok nevében is írok, hiszen nekem is van egy fél éves kisfiam, aki kínkeservesen tud csak elaludni ezeken a napokon, de ha el is alszik rövid időn belül fel is ébred. Ezek a zajongások Vasárnap! nemcsak engem, de a az itt élő lakok életét is megnehezíti.

Kérem segítségüket ezen probléma megoldásában.

Üdvözlettel: Tory
tory
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011 máj. 08 17:56

Re: REAC

HozzászólásSzerző: Hatósági Iroda » 2011 máj. 13 09:07

tory írta:Tisztelt Hivatal!

Szeretnék érdeklődni, hogy vasárnap, amely nap a Munka Törvénykönyve szerint pihenőnapnak minősül, rendezhet-e a Reac olyan mérkőzést, mely a közelben lakók pihenőidejét sérti. Ezalatt azt értem, hogy olyan mértékben "üvölt" a zene , hogy becsukott ablak mellett sem lehet pihennie az embernek, a szurkolótáborról nem is beszélve, akik részegen dülöngélve nemcsak a pályán eresztik ki hangjukat, hanem közvetlenül a házak előtt is. Mindenféle sportot kedvelek, ha azok kultúráltan zajlanak, nem feszegetve mások határait. A családosok nevében is írok, hiszen nekem is van egy fél éves kisfiam, aki kínkeservesen tud csak elaludni ezeken a napokon, de ha el is alszik rövid időn belül fel is ébred. Ezek a zajongások Vasárnap! nemcsak engem, de a az itt élő lakok életét is megnehezíti.

Kérem segítségüket ezen probléma megoldásában.

Üdvözlettel: ToryTisztelt Címzett!

Ön 2011. május 8-án kelt bejegyzésében szóvá tette, hogy a REAC Stadionban tartott sportesemények zajjal járnak. Sajnos, különösen a labdarúgó-mérközések sajátossága, hogy szabadtéri pályán játsszák azokat és a jelentős létszámú szurkoló hangosan buzdítja a csapatát.

A sportkedvelők magatartásával kapcsolatban elmondható, hogy ha a stadionban szurkolnak hangosan, ez az előbb kifejtettek miatt nem minősül indokolatlan zajkeltésnek, viszont ha már közterületen hangoskodnak másokat zavaró módon, akkor csendháborítás szabálysértése miatt el lehet velük szemben járni. Amennyiben cselekményük riadalom keltésére vagy megbotránkozásra is alkalmas, garázdaság szabálysértése, illetve ha ez a tevékenységük erőszakos magatartással is párosul, garázdaság bűncselekménye miatt indulhat szabálysértési, illetve büntetőeljárás a magukról megfeledkező szurkolókkal szemben.
Feljelentése megtétele előtt célszerű minden esetben rendőri intézkedést kérni, mivel az elkövetők azonosítása az eljárások eredményes lefolytatását segíti elő.


dr. Herczeg Julianna aljegyző
irodavezető
Hatósági Iroda
 
Hozzászólások: 201
Csatlakozott: 2004 márc. 23 17:04

Re: csendháborítás!!!!!!!!!!4

HozzászólásSzerző: Musuka » 2011 jún. 23 10:22

Tisztelt Önkormányzat!

Többször jeleztem már a problémát, pl. a 173 busz végállomásánál lévő parkban, vagy úgy egyáltalán.
Tegnap kora délutántól ma hajnali 4 óráig elfoglalták a területet a hajléktalanok, szabadon rohangáló kutyáikkal együtt. Azokat a szerencsétlen embereket, akik éppen akkor erre tévedtek, vagy munkából jöttek haza, ezerrel ugatták és kergették. No, nem én szeretném felhívni az Illatos utat (ahogyan ezt már tanácsolták)... Sokszori bejelentés után azt gondolom, leginkább az Önök feladata lenne. Talán még a kutyáknak is jobb sorsuk lenne ott...
Ebben a nagy melegben az ablakok is nyitva vannak, ami természetes. Ami nem természetes, hogy egyszerűen nem lehet pihenni, nem lehet normális életet élni. Hajnali 4-ig itt voltak, mostanra ismét... Kezdődik újra és újra...
Mit tudnak tenni a probléma megoldásában? Vagy egyáltalán kívánnak-e tenni valamit? Miért szűnt meg a közterület felügyelet ellenőrzése? Bár az nem segít, hogy reggel olyan fél 9 tájékán megjelennek, hiszen utána egész nap itt élvezkedhetnek az életerős, fiatal hajléktalanok. Állítólag nem találnak munkát. Hogyan is találnának, hiszen nem lehet úgy munkát keresni, ha egész nap itt ülnek a parkban, kannás bort iszogatva. Meg sem próbálják.
Nem lehet esetleg késő délután, este, éjszaka rendőrjárőrt küldeni? Bár ez sem sokat segít, talán csak pillanatnyilag enyhítene a helyzeten.
Musuka
 
Hozzászólások: 400
Csatlakozott: 2005 aug. 05 10:43

Re: csendháborítás!!!!!!!!!!4

HozzászólásSzerző: Bubu001 » 2011 aug. 21 18:07

Tisztelt Illetékes !

Nagyon nagy szükségét látnám, ha a közterület felügyeletet úgy istenigazában megerősítenék ! Történetesen most a csendháborítás témában bosszankodunk,mert egy család apraja-nagyja azt hiszi, hogy övék a világ ! Ha nem üvöltenek a kölkök és felnőttek, akkor a rádió bömböl vagy 3 hétig látástól sötétedésig szól a flex, szombat vasárnap is - lehetetlen egy csöndes napot "kifogni" egész nyáron a saját kertes házunkban !!!!
Persze(gondolom) feljelentést is lehet tenni, amit iktatnak, eljárnak, stb - ennél sokkal hatákonyabb és gyorsabb lenne, ha egy erre jogosítvánnyal rendelkező szervezetet lehetne értesíteni, aki járörözve azonnal intérkedhetne ? Vagy ez utópia ? És , ha igen, akkor miért ?
A szomszéd kerületben remekül működik pl. a vasárnapi fűnyírási tilalom ! Ott miért lehet ezt betartatni ???

Üdvözlettel: Bubu
Bubu001
 
Hozzászólások: 30
Csatlakozott: 2005 okt. 05 21:40

Re: csendháborítás!!!!!!!!!!4

HozzászólásSzerző: Hatósági Iroda » 2011 aug. 24 08:56

Bubu001 írta:Tisztelt Illetékes !

Nagyon nagy szükségét látnám, ha a közterület felügyeletet úgy istenigazában megerősítenék ! Történetesen most a csendháborítás témában bosszankodunk,mert egy család apraja-nagyja azt hiszi, hogy övék a világ ! Ha nem üvöltenek a kölkök és felnőttek, akkor a rádió bömböl vagy 3 hétig látástól sötétedésig szól a flex, szombat vasárnap is - lehetetlen egy csöndes napot "kifogni" egész nyáron a saját kertes házunkban !!!!
Persze(gondolom) feljelentést is lehet tenni, amit iktatnak, eljárnak, stb - ennél sokkal hatákonyabb és gyorsabb lenne, ha egy erre jogosítvánnyal rendelkező szervezetet lehetne értesíteni, aki járörözve azonnal intérkedhetne ? Vagy ez utópia ? És , ha igen, akkor miért ?
A szomszéd kerületben remekül működik pl. a vasárnapi fűnyírási tilalom ! Ott miért lehet ezt betartatni ???

Üdvözlettel: BubuTisztelt Címzett!

Ön 2011. augusztus 21-én e-mailben szóvá tette, hogy egy lakókörnyezetében élő család különböző tagjai csendháborító magatartást tanúsítanak. Felvetette, hogy a Bp. XV. kerületi Közterület-felügyelet járőrei esetleg hatékonyabban intézkedhetnének ilyen esetekben.

Javaslata sajnos nem megvalósítható, tekintettel arra, hogy a közterület-felügyelők, mint az az elnevezésükből is kikövetkeztethető, zömmel közterületen intézkedhetnek. A magánlakásokban, társasházak udvarán elkövetett szabálysértések esetén nem járhatnak el. Ha egy állampolgár ezeken a helyeken történő jogellenes cselekményre hívja fel a figyelmüket, akkor a közterület-felügyelőknek is értesíteniük kell a rendőrséget.

Egész pontosan a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § e) pontja alapján a felügyelet illetékességi területe a fenntartó önkormányzat, társulás illetékességi területén lévő közterület, az önkormányzat intézményeinek, gazdasági szervezeteinek területe, az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő, illetve tömegközlekedési feladatának ellátása során üzemeltetett vagyontárgyra terjedhet ki.

Amennyiben tehát Ön a szomszédságában zajló csendháborítás elleni hatósági fellépést szeretné elérni, szabálysértési feljelentést kell tennie, megjelölve a bizonyítékait. A szabálysértés megtörténtét egyértelműen bizonyíthatja egy rendőri jelentés vagy feljelentés, ezért célszerű rendőri intézkedést kérnie.


Budapest, 2011. augusztus 23.


dr. Herczeg Julianna aljegyző
irodavezető
Hatósági Iroda
 
Hozzászólások: 201
Csatlakozott: 2004 márc. 23 17:04


Vissza: Igazgatási ügyekKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron