Gyermekvédelem

Szabálysértési és birtokvédelmi ügyek, ipari és kereskedelmi (működési illetve telepengedély) ügyek, közterület-felügyelettel kapcsolatos ügyek, hagyatéki ügyek, állattartással, ebtartással valamint parlagfűvel kapcsolatos témák

Gyermekvédelem

HozzászólásSzerző: Névnélkül » 2006 máj. 01 13:13

A mostani beírásomhoz nem adom a nevemet, mert nem szeretnék bajba kerülni. Viszont úgy gondolom, hogy fontos a bejelentésem.

A Körvasút soron, a volt Széchenyi Mozi melletti emeletes épület alsó szintjén lakik egy félvér (arab) kislány. Körülbelül 6 éves lehet, és születése óta Magyarországon nevelkedik. Információim szerint nincsen semmiféle papírja, a magyar hatóságok nem is tudnak róla. Nem látta orvos, nincsenek oltásai nem jár óvodába/iskolába. A lakók a "bérnevelői". Befogadták, mint valami kutyakölyköt, szeretik is, de nem jelentették be sehol. Mi ilyenkor a teendő? Talán ki kellene menniük hozzájuk bejelentés nélkül. Úgy tudom, hogy a kislány mindig otthon van a "dédivel".
Névnélkül

HozzászólásSzerző: Gyámhivatal » 2006 máj. 02 14:24

A Körvasútsoron lakó kislánnyal kapcsolatos bejelentéssel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom. A XV. ker. Polgármesteri Hivatal Gyámhatósága környezettanulmányt készít a megkeresésben szereplő helyszínen és amennyiben kell - a gyermek érdekeit figyelembe véve - megteszi a szükséges intézkedést.

Nagyné Jászolos Éva
csoportvezető
Gyámhivatal - Gyermekvédelmi Csoport
Gyámhivatal

Re: Gyermekvédelem

HozzászólásSzerző: josh805 » 2010 ápr. 27 18:31

Üdvözlöm.Szeretnék egy nagyon fontos ügyben tanácsot kérni!A feleségemmel külön mentünk kb. 1éve,már egy ideje nem volt felhötlen a viszonyunk,de arra nem számitottam hogy egy másik hölgyeménnyel köti össze az életét :? Ezzel talán nem is lenne probléma,, ha nem lenne egy 6éves kislányunk,akit persze ö nevelt tovább.Miután kirakták öket az albérletükböl én befogadtam az én albérletembe öket és én elköltöztem a barátnömhöz.Négy hónap után köszönés nélkül távoztak,ismeretlen helyre . . . még telefonon sem tudom elérni öket!A kislány az utobbi egy hétben nálam volt és ezt szerettem is volna ha igy marad,mivel tudomásomra jutottak olyan informáciok amik arra utalnak hogy az édesanya nem tiszteségessen megkeresett pénzböl tartja el a kislányt!Hétfön bevittem a kislányt az ovodába,de délben elvitte az anyukája és nem is vitte be azóta sem és nem is szolt,hogy milyen okbol marad távol a gyermek az ovodátol!Szeretnék tanácsot kérni hogy hova fordulhatnék az ügyben hogy a kislány nálam legyen elhelyezve anélkül hogy ideiglenessen esetleg gondozásba kerülne!!!Mert nem igazán tudom hogy hogyan müködik ez a rendszer!Elöre is köszönöm vállaszát!
josh805

HozzászólásSzerző: Szociális és Eü. Osztály » 2010 ápr. 28 11:15

Tisztelt josh805 !

Levelével kapcsolatban tájékoztatom, hogy kérdésével személyesen keresse meg Moórné Hajdó Ilonát, a gyámhatóságon, a Polgármesteri Hivatal Bácska u. 14. szám alatti épületének I. emelet 114-es helyíségében, félfogadási időben, vagy telefonon, a 305-3250-es számon. Ahhoz, hogy megfelelő tanácsot tudjunk Önnek adni, szükséges a körülmények pontosabb, részletesebb megismerése.
Szociális és Eü. Osztály

josh805-gyermekvédelem!

HozzászólásSzerző: Kriszti » 2011 jan. 07 16:52

Tiszteletem.
Felháborodva találtam meg a férjem(josh805) valótlan rágalmazásait!ezért szeretném az én szemszögemből is leírni a dolgot.15 hónapja elköltöztem a férjemtől mert külső kapcsolatot létesített,és megromlott a kapcsolatunk a sok veszekedés miatt.Én azóta egy hölggyel vagyok élettársi kapcsolatban aki szereti a gyereket és mindent megtesz érte. Gyerekkel nehezebb albérletet találni és felajánlottam a férjemnek hogy átveszem tőle az albérletet(ahol azelőtt közösen laktunk és a fele kaukciot én fizettem ki).amit nem is tudott volna kifizetni és fizetés nélkül akart távozni.40 ezer forintot adtam neki hogy átadja az albérletet ha a tulajdonos beleegyezik.Azt mondta elintézi mert én nem tudtam menni mert dolgoztam(Magánnyugdíj pénztárnál területi képviselőként).azt mondta minden rendben van,belegyezett a tulaj.Odaadtam neki a pénzt csak elfelejtett "papírt mutatni".Többszöri kérés után azt vágta a fejemhez hogy nem képzelem hogy átadja az albit nekünk és a tulaj nem is tud róla.Hiába fizettem ki pontosan minden hónap 3.-án a pénzt nem tudtam bebizonyítani mert nem volt róla papírom.azt mondta hogy ha a tulajhoz megyek és megtudja hogy én vagyok ott a gyerekkel azonnal kidobat és letagadja azt hogy eddig is fizettem.Akkoriban volt nála egy pár napig a gyerek mert vidékre kellett mennem elintézni az iskoláztatással kapcsolatos hivatalos dolgokat és nem értem volna vissza időben.Bosszúból amiért pár napig vigyáznia kellett a gyerekre megfenyegetett hogy két órán belül kidobat minket az utcára!Sürgősen keresnem kellett egy másik lakást.Másnap bementem a gyerekért az oviba és fájt a hasa meg a feje.Az apjáék nem vitték orvoshoz pedig hányt is.Vírusos fertőzése volt és orvosi igazolással volt otthon pár napig!Nekem mindig a gyerek volt az első és mindig mindent megtettem és meg is fogok tenni érte!Sokat foglalkozom vele,átlagon felüli a teljesítményei és nem az apukának köszönhetően!Egész nyáron összesen 3 napot volt hajlandó a gyerekre szentelni mert neki fontosabb volt a 19 éves barátnője.Még az iskoláztatási költségekben sem segített csupán egy blúzt,meg ceruzát vett összesen,pedig jól kereső állásuk volt! A gyerek szülinapjára csak egy képeslapot küldött mert a barátnője miatt még a lakásba sem engedte be a saját lányát.Október elsején látta utoljára és nem azért mert tiltva van csak ő sosem ér rá állítólag.Másfél év alatt kétszer adott 10 ezer forintot a gyerekre.Kifogások vannak bőven.Még karácsonykor is én hívtam fel hogy nem e akarja legalább a karácsonyt a gyerekkel tölteni,de hát akkor sem ért rá!A telefonszámom azóta is a régi,sőt az email címem is.És az iskolát se kerítettem el,szóval ha nagyon akarná látni a gyereket ezer egy lehetősége lenne csak sajnos nem akarja,mert nem is érdekli a gyerek.Már beadtam a válópert,és tartom a kapcsolatot a gyámhatósággal és a családsegítőkkel.Mindig rendesen járt a gyerek óvodába,iskolába,tisztán,jól tanul és nincs semmi gond a viselkedésével.Azóta is boldog kapcsolatban élek és nem váltogatom a partnereimet mint a kedves férjem! Amit tudok mindent megadok a kislányomnak mert sajnos az apukájának csak az a fontos hogy csajozzon,bulizzon,meg magára költsön arról nem is beszélve hogy a sértve érzett önbecsülését akarja megtorolni az ilyen fajta rágalmazásokkal!!Az ilyen dolgokra van ideje,meg energiája meg pénze csak sajnos a gyerekére nincs...Szomorú dolog de sajnos vannak ilyen("apák"?) is.
Köszönöm hogy elolvasta a levelemet,mert szerettem volna letisztázni magam.
Tisztelettel:V.-né
Kriszti

HozzászólásSzerző: Musuka » 2011 jún. 23 12:45

Tisztelt Önkormányzat!

Ma 11,45-kor többed magammal szemtanúja voltam annak, hogy egy hajléktalan a Nyírpalota út 111. előtti járdán végezte el nagy dolgát. Nem szépítek, egyszerűen odasz@rt... Nem vonult el bokorba, erdőbe... Nyári szünet lévén sok gyerek van az utcán, így a mai napon is több gyermek szembesült a "bácsi" nagy, meztelen seggével és végtermékével... Ez vajon kimeríti a kiskorú veszélyeztetését? Ha igen, ugyan hogyan is jelenthetnénk fel "szegényt"? Sehogyan sem! Kérjük hathatós, sürgős intézkedésüket!
Musuka

HozzászólásSzerző: agrober » 2013 máj. 29 13:14

Szeretném megkérdezni, hogy a mai magyar törvények szerint mi számít családon belüli erőszaknak. Nehezen találok információt. Sokáig éltem az Egyesült Államokban, ahol a gyerekverés nem megengedett, de bizonyos esetekben elnézik. Anyósom kínzott gyerekekkel foglalkozó pszichiáter, aki szerint csak a nyitott kézzel való enyhe ún. fenekelés elfogadott ritkán és csak kisebb gyerekeknél. Ha az piros nyomot hagy az már gyermekkínzás. Minden eszközzel való verés (fakanál,szíj, bot, pálca stb.), akár milyen tájékán éri is a gyereket gyermekkínzásnak számít.

Sajnos mind Amerikában mind itthon vannak olyan családok, ahol úgy verik meg a gyerekeket, amiről még Charles Dickens ír a Twist Olivérben. Ahogy mondjuk "kékre zöldre", véraláfutásosra verik a gyereket bottal, szíjjal, hogy az akár két hétig nem tud ülni. Van olyan család, ahol már 2 éveseket is így vernek. A tájékoztatókban, amit kint kaptunk az állt, hogy az ilyen verések akár a reproduktív szervek károsodásához is vezethetnek, a hihetetlen lelki sérelmekről nem is szólva.

Az ma már köztudott, hogy sokkal felvilágosultabb és hatásosabb nevelési módszerek vannak, mint a verés. A verések célja a megfélemlítés, a kritikátlan parancs követés kikényszerítése, az elnyomás. Épp olyan helytelen egy védtelen gyereket verni, mint felnőttek közt verekedéssel oldani meg problémáinkat. A baráti körömben senki sem gyerekverő és mégis nagyszerű gyerekeket neveltek. A brutálisan vert gyerekeket elszigetelik az ismerősöktől és a rokonoktól, akik a gyereknek segítséget tudnának nyújtani. A gyerekekbe olyan félelmet nevelnek, hogy nem is mernek panaszkodni vagy azt tanítják nekik, hogy megérdemlik a rossz bánásmódot. Olyan iskolákban és szervezetekben tartják őket, ahol sokan egyetértenek a durva fizikai bántalmazással.

Mit lehet tenni, ha valaki tud ilyen rendszeres embertelen verésekről. Be lehet-e jelenteni? Milyen segítséget (tanácsadást, pszichiátriai kezelést) kapnak az ilyen szülők? Mit tehet az a felnött ifjú, aki csak 18 éves kora után tudja meg, hogy a verések, amit egész életében, kapott törvényellenesek voltak? Mi a következménye annak, ha valaki tudja, hogy ilyesmi történik, de nem jelenti be, (ami nagyon gyakori)? Hogyan lehet az ilyesmi ellen úgy felszólalni, hogy az ne sértse egyetlen vallási szervezet hitét vagy méltóságát sem? Talán segítene, ha a törvényt nyilvánosabban ismertetnék és az emberek tudnák hol a határ.
agrober

Vissza: Igazgatási ügyek