Rákos 9. vendéglátóipari egység probléma

Szabálysértési és birtokvédelmi ügyek, ipari és kereskedelmi (működési illetve telepengedély) ügyek, közterület-felügyelettel kapcsolatos ügyek, hagyatéki ügyek, állattartással, ebtartással valamint parlagfűvel kapcsolatos témák

Be lehetne záratni????

Remélem
3
43%
Bízunk benne
4
57%
 
Szavazatok száma : 7

Rákos 9. vendéglátóipari egység probléma

HozzászólásSzerző: vinti » 2004 ápr. 05 18:55

Tisztelt Önkormányzat! Házunknak van egy problémája amit valahogyan szeretnénk lerendezni mielött elszabadulnának az indulatok. Épületünk aljában található egy vendéglátóipari egység, ahol több izben is a kelleténél hangosabb üvöltözés van néha. A lakókat erőteljesen zavarja, már említettük a tulajnak, hogy kicsit hangos a vendégköre. A választ inkább nem ecsetelném. A tulajdonossal sajnos nem sikerül megegyezni. Ezt az üzletet egy időre már bezárták, de sajnos a helyzet az újboli megnyitás óta nem változott. Kérdezném, hogy elég-e az ha a PTK 341-345 §-ra hivatkozva birtokvédelem címén kérjük az üzlet végleges bezárását? Válaszukat előre is köszönjük..
vinti
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2004 ápr. 05 18:40

válasz: Rákos út 9. vendéglátó egység

HozzászólásSzerző: Hatósági Iroda » 2004 ápr. 08 15:17

Tisztelt Érdeklődő!

A birtokvédelmi eljárás valóban megfelelő eszköz lehet a probléma orvoslására. Az ilyen eljárás során azonban nincs lehetőség a vendéglátó egység végleges bezárására. Amennyiben az eljárás során bizonyítást nyer a birtokháborítás ténye, úgy az ilyen magatartás megvalósítóját az eredeti állapot helyreállítására kötelezi a hatóság. Az eredeti állapot ebben az esetben az üzlet mások zavarása nélküli működése. A kötelezés nem teljesítése esetén végrehajtási bírság kiszabására van lehetőség. A bizonyítás eredményességéhez azonban tárgyalás tartására, tanúmeghallgatásra van szükség.

A közigazgatási úton (Polgármesteri Hivatal előtt) történő birtokvédelmi eljárás fő szabályait a Ptk. 191. § -a tartalmazza:

Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.
A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetőleg birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles. Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is. (Az idézett jogszabály értelmében az egy éven túl tartó birtokháborítás esetén a bíróság rendelkezik hatáskörrel az eljárás lefolytatására.)

A közigazgatási birtokvédelmi eljárás kérelemre indul. A kérelemben (beazonosítható módon) meg kell jelölni a zavaró hatásokat előidéző személyt (vendéglátóegység esetén elegendő az üzlet pontos címe), a tanúkat, valamint elérhetőségüket, a békés birtoklásban megzavart személyt, és pontosan le kell írni a történteket (mióta tart az állapot, mikor fordult elő zavaró hatás, az milyen jellegű volt, hogyan lehetett észlelni, stb.). A beadványra 2000.- Ft értékű illetékbélyeget kell ragasztani, és azt a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályához kell címezni.

Ismereteink szerint a szóban forgó ingatlan társasház, így a vendéglátó egység ügyének rendezésénél talán a közös képviselő is segítséget nyújthat, illetőleg a közgyűlés napirendjére felvehető a probléma.

Tisztelettel:

Igazgatási Osztály
Igazgatási Osztály
Hatósági Iroda
 
Hozzászólások: 201
Csatlakozott: 2004 márc. 23 17:04


Vissza: Igazgatási ügyekKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron