Alexa írta:Tegnap délután az Erdőkerülő utcai villamos végállomás mögötti mezőn futottam, amikor rám támadt egy póráz nélkül sétáltatott kutya. A gazdája felszólítása ellenére többször is rám ugrott, majd a felső karomat megpróbálta megharapni. Szerencsére vastagon fel voltam öltözve, így nem sikerült neki. A gazdi elsütötte a "nem bánt" és a "csak játszani akar" közhelyeket, de ez engem nem vigasztal. Szeretnék máskor is ott futni, és nem rettegni kutyatámadástól.
A kérdésem az lenne, hogyan rendelkezik a jogszabály? Én futok rossz helyen, mert ott van a kutyafuttató, vagy a gazdának kéne (ott is) pórázon sétáltatnia a kedvencet? Tudomásom szerint az a rész belterület. (Semmi kifogásom egyébként az olyan kutyák szabadon futkosása ellen, akiket a gazdája vissza tud hívni)
Valamint, hogy mit lehet tenni, ha máskor is előfordul hasonló atrocitás?
Üdvözlettel:
Alexa
Tisztelt Alexa!
Hivatkozással a 2013. március 25-én a fórumra érkezett levelére az alábbi tájékoztatást adom:
Az Alkotmánybíróság a 38/2012. (XI. 14.) AB. határozatával 2012. november 15.-ei hatállyal megsemmisítette a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (4) bekezdését, valamint 143. § (4) bekezdésének e) pontját, amely felhatalmazta a helyi önkormányzat képviselő-testületét, hogy rendeletben határozhat meg tiltott, közösségellenes magatartásokat.
A jelenleg hatályban lévő vonatkozó jogszabály a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 193. § (1) bek. a) pontja nem alkalmas arra, hogy belterület közterületén póráz nélkül vezetett ebek tulajdonosai ellen eljárás kezdeményezésére kerüljön sor.
A közterület-felügyelők minden alkalommal felhívják a kutyát sétáltató személyek figyelmét, hogy ebüket csak pórázon vezessék, viszont ennek elmaradása esetén helyszíni bírságot nem áll módukban kiszabni.
Ha ez a jelenleg fennálló átmeneti helyzet a megfelelő jogszabályok megalkotásával változik, a közterület-felügyelők szankciók alkalmazásával továbbra is hatékonyan fellépnek a szabálysértő eb tulajdonosokkal szemben.
Tisztelettel:
Juhászné dr. Baráth Márta jegyző nevében és megbízásából:
Gál Gyöngyi
mb. főosztályvezető