Kutyák...

Szabálysértési és birtokvédelmi ügyek, ipari és kereskedelmi (működési illetve telepengedély) ügyek, közterület-felügyelettel kapcsolatos ügyek, hagyatéki ügyek, állattartással, ebtartással valamint parlagfűvel kapcsolatos témák

Kutyák...

HozzászólásSzerző: Peter » 2004 okt. 05 15:52

Tisztelt Városüzemeltetési Osztály

A Pestújhelyi teret a környék kutyatartói (tisztelet a kivételnek) folyamatosan kutyavécének használják.
Alig-allig akad olyan kutyás, aki felvenné az ürüléket.
Többször voltam fültanúja, mikor vki szóvá tette ezt. A kutyások mindig találnak kifogást, sőt, sokan rendkívűl hangosan és támadóan utasítanak rendre, mondván, ez közterület, senkinek semmi köze hozzá, hova viszi a kutyáját.

Nekem nem az a bajom, hogy ott sétáltatják a kutyájukat, még az se, hogy ha odaürít. De vennék fel!

Többen naponta 3x viszik ki a kutyájukat a térre, és nem csak 1 kutyát.

Olyat is láttam, hogy AUTÓval hozták a kutyát, azután csak kinyitották az ajtót, kutya ki, kaik,pisi, kutya vissza.

Sajnálatos módon még a tér közvetlen környezetében lakó kutyások is ezt teszik.
(De láttam már Újpalotáról is jönni kutyásokat)

Tényleg szabad ezt? Tényleg jó, rendben való dolog? Mi lenne a megoldás?

(A képen, amit megpróbálok mellékelni, a Templom előtti terület van. Nem beállított a kép, ez fogadott egy délután)
Csatolmányok
kaki-templom.jpg
(40.28 KiB) 414 alkalommal.
Peter

kutyaürülék

HozzászólásSzerző: Városüzemeltetési Osztály » 2004 okt. 08 13:09

Tisztelt Peter!

A problémát mi is ismerjük és egyetértünk Önnel. Sajnos egész Budapesten hasonló a helyzet.
Törekszünk kutyafuttatók létesítésére és a frekventált parkokból a kutyák kitiltására. Több játszóteret már bekerítettünk, de van, ahol a kapukat vandál módon kitépték (pl. Kossuth lakótelep).
A közterület-felügyelők folyamatosan járják a kerületet és felszólítják a kutyatulajdonosokat az ürülék eltakarítására. A rendőrségre is számíthatunk.
Köszönjük bejelentését.
Tisztelettel:
Városüzemeltetési Osztály

kutyaürülék

HozzászólásSzerző: Peter » 2004 okt. 12 13:52

Tisztelt Városüzemeltetési Osztály

Köszönöm a válaszukat.

Ezt olvasom az Önök rendeletében ( forrás :
http://www.bpxv.hu/rendeletek/222004.doc )

(11. paragrafus)

(6) Az eb tulajdonosa vagy az eb felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb az épület közös használatú területét ne szennyezze. Az eb által e területen okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az eb tulajdonosa vagy a felügyelettel megbízott személy köteles gondoskodni.

Ellenben nézzük Erzsébetváros Önkormányzata Képviselõ-testületének
33/2000.(XII. 23.) számú önkormányzati rendeletének hasonló részletét: (5. paragrafus)

(4) Az ebtartó vagy az eb felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni a közterületen, valamint a lakóház közös területein, illetve helyiségeiben az eb által keletkezett szennyezõdés haladéktalan eltávolításáról.

Szembetűnő, hogy míg a második idézetben szerepel a KÖZTERÜLET szó, addig a mi rendeletünkben nem szerepel.

Így próbálunk meg kűzdeni a kutyaürülék ellen?
Vagy valamit félreértettem?
Azaz semmilyen szabály/rendelet/stb NEM tiltja a
közterületeink KUTYAVÉCÉKÉNT való használatát?

Azaz a közterület felügyelők csak azért szólhatnak, mert esetleg póráz nélkül sétáltatják (azaz futtatják) tulajdonosaik az ebeket?

Remélem, csak elkerülte valami a figyelmemet.

Válaszukat előre is köszönöm
P
Peter

re:kutyaürülék

HozzászólásSzerző: Hatósági Iroda » 2004 okt. 18 11:16

Tisztelt Peter!

Engedje meg, hogy a Városüzemeltetési Osztálynak címzett, az állattartás rendjéről szóló, 22/2004. (IV.30.)számú önkormányzati rendelettel kapcsolatos kérdésére az Igazgatási Osztály nevében válaszoljak, arra tekintettel, hogy a rendelet előkészítését ez az osztály végezte.

A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. tv. 1. § (1) és (2) bekezdése értelmében az önkormányzati rendelet nem lehet ellentétes más jogszabállyal, így kormányrendelettel sem.

Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) sz. Kormányrendelet 7. §-a a köztisztasági szabálysértést a következőképpen határozza meg.
"Aki
a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, illetőleg közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,
b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik,
ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható."

A fentieket egybevetve kérdésére a válasz a következő: az önkormányzati rendelet előkészítésénél és megalkotásánál figyelembe kellett venni, hogy az adott tárgykört (életviszonyt) magasabb szintű jogszabály már kielégítően szabályozta, így önkormányzati rendeletben jogszerűen e tárgykört újból szabályozni nem lehetett. A közterület-felügyelők az idézett kormányrendelet alapján a szükséges intézkedéseket, felszólításokat meg tudják tenni, és meg is teszik.

Kérem tájékoztatásom elfogadását!

Tisztelettel:
Igazgatási Osztály
Igazgatási Osztály
Hatósági Iroda

re:kutyaürülék

HozzászólásSzerző: Peter » 2004 okt. 21 21:46

Tisztelt Igazgatási Osztály,

Nagyon nagy örömmel olvastam a válaszukat és
köszönöm. Ezek szerint van remény a kutyaürülék megfékezésére.

Nagyon szívesen segítenék a kivitelezésben is, hátha
így hamarabb elérjük a kívánt célt, azaz, hogy ne legyen kutyaürülék a Pestújhelyi téren.

Köszönettel

P
Peter

Kóbor kutyák

HozzászólásSzerző: micigli » 2005 feb. 06 02:43

Nagyon mexaporodtak a Mátyás utca környékén a kóbor kutyák.Kettesével hármasával járnak. A gyerekek nem mernek egyedül közlekedni, de őszintén szólva félnek a felnőttek is.Kérem, hogy találjanak rá megoldást, vagy segítsenek, hogy mi találjunk.
Üdv
micigli
micigli

Re: Kóbor kutyák

HozzászólásSzerző: Hatósági Iroda » 2005 feb. 09 15:47

Nagyon mexaporodtak a Mátyás utca környékén a kóbor kutyák.Kettesével hármasával járnak. A gyerekek nem mernek egyedül közlekedni, de őszintén szólva félnek a felnőttek is.Kérem, hogy találjanak rá megoldást, vagy segítsenek, hogy mi találjunk.
Üdv
micigli

Tisztelt Micigli!

A kerületi Közterület-felügyelők a bejelentése alapján hétfői naptól fokozottan ellenőrzik a Mátyás utca környékét, azonban a mai napig nem találkoztak az Ön által jelzett ebekkel. A megkérdezett lakosok utóljára múlt héten látták a kutyákat. Az ellenőrzést tovább folytatják, és amennyiben észlelik a kutyákat, akkor a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepét azonnal felkérik a kóbor ebek befogására.

A kóbor ebeket bárki bejelentheti az Állategészségügyi Telep telefonszámán: 280-68-32.
(A Fővárosban e szerv hatáskörébe tartozik a kóbor ebek befogása)A hivatali időben a kerületi Közterület-felügyelet 305-3227 v. 305-3230 telefonszámán is bejelentheti a kóbor ebeket. Iylen esetben a közterület-felügyelőink gépjárművel kiszállnak a helyszínre és az Állategészségügyi Telep munkatársainak megérkezéséig az ebek mozgását nyomon követik az eredményes befogás érdekében.

Tisztelettel:

Igazgatási Osztály
Igazgatási Osztály
Hatósági Iroda

Kutyák...

HozzászólásSzerző: Musuka » 2005 aug. 05 11:07

Kb. 4 hónapja lakom Bp-en, egy dunántúli városból költöztem ide. Kutyatulajdonos vagyok. Megdöbbentő számomra, hogy itt a kerületben (talán máshol is) mennyire kultúrálatlan a kutyatartás.
Én pl. mindig összeszedem a kutyám "végtermékét", - meg is mosolyognak rendesen... Pedig csak pár papírzsebkendő és egy nylonzacskó kérdése az egész. Felénk ez így volt szokás...
A Kőrakás park szélén lakom. Sok játszótér van itt és nyári szünidő lévén nagyon sok gyerekkel. A kutyásokat ez érthetetlen módon nem érdekli, póráz és szájkosár nélkül rohangálnak a kis- és nagytestű kutyák egyaránt. Az elmúlt hónapokban többször is "megnyugtattak" ne féljek, nem bántja a kutyájuk az én kutyámat, sőt engem sem. Ez fele esetben bejön, fele esetben nem. Éppen tegnap oktattak ki, miután nekünk jött egy németjuhász, hogyan kell ilyen helyzetben viselkednem... Amikor azt találtam válaszolni, hogy ez nem kutyafuttatóhely és pórázzal kellene sétáltatni a kutyákat, - kinevettek...

Többen azt mondják, hogy ez részben a közösségen, részben a közterület felügyelet munkatársain múlik. Nos, tapasztalataim szerint a közösséget, - vagyis azt, aki szólni mer, leginkább megfenyegetik.
Az elmúlt hónapokban pedig sohasem találkoztam a közterület felügyelet munkatársaival.
No, a lakótelepi rendőrséggel többször is találkoztam, de Ők nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. De úgy gondolom ez nem is az Ő feladatuk.

Talán még sohasem láttam ennyi kutyát és ennyi kutyára nem érdemes embert...

Kérdéseim:
Mit tesz az önkormányzat ez ügyben, vagy próbál-e tenni valamit? Tapasztalatom szerint nem...

Működik-e közterület felügyelet a kerületben?

A kerületben hol vannak un. kijelölt kutyafuttató helyek?
Musuka

Kutyák

HozzászólásSzerző: bankii » 2005 aug. 05 20:30

Hááát, igen. Ez az, amit jórészt csak a külső szemlélő vesz észre. MIÉRT NEM TALÁLHATÓ MEG A WEB OLDALON AZ ÁLLATTARTÁS SZABÁLYA???????? ÉS MIT TESZ A KÖZTERÜLET-FELÜGYELET? Ha kevesen vannak miért nem fejlesztenek? Tessék Józsefvárosba menni ott a jó példa. Na persze nem ingyen lett ott sem...
bankii

Ebtartás rendelet

HozzászólásSzerző: Vargosz » 2005 aug. 05 22:48

Tisztelt bankii!

Jelzem, hogy weblapunkon (majdnem) mindent megtalál:-), igy az ebtartásról szóló rendeletet is.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2004. (IV.30.) ök. rendelete (az állattartás rendjéről)címen.

Tisztelettel,
Varga Gábor
Vargosz

Kutyák

HozzászólásSzerző: Musuka » 2005 aug. 06 08:25

Igen, így már könnyebb megtalálni, ha tudjuk a rendelet számát. :)
Az egy dolog, hogy hozunk egyfajta szabályozást, rendeletet, - no de ki gondoskodik arról, hogy ez működjön is?
Egyébként a rendeletben nem olvastam un. kijelölt kutyafuttató helyekről. Vagy csak elkerülte a figyelmemet?
Musuka

Renelet keresés

HozzászólásSzerző: Vargosz » 2005 aug. 06 14:17

Tisztelt Musuka!

Én sem tudtam a rendelet számát, csak beírtam a rendeletkeresőnkbe az "ebtartás" szót:-), mivel nálunk egységes szekezetbe téve találják meg a helyi rendeleteket, amiben több féle (tárgyszavas is) kerséssel megtalálják a keresett paragrafusokat;-)

Tisztelettel,
Varga Gábor
Vargosz

HozzászólásSzerző: Musuka » 2005 aug. 08 09:16

Tisztelt Musuka!

Én sem tudtam a rendelet számát, csak beírtam a rendeletkeresőnkbe az "ebtartás" szót:-), mivel nálunk egységes szekezetbe téve találják meg a helyi rendeleteket, amiben több féle (tárgyszavas is) kerséssel megtalálják a keresett paragrafusokat;-)

Tisztelettel,
Varga Gábor

Köszönöm a tájékoztatást. Én is beírtam a keresőbe, - csupán elkövettem azt a hibát, hogy "kutyatartás" címszóval kerestem. :) Az "eb" szó akkor és ott éppen nem jutott eszembe :)

De még mindig nem tudom, hol vannak un. kijelölt kutyafuttató helyek, vagy ki ellenőrzi, bünteti hogy a parkokban, játszótereken póráz nélkül rohangálnak a kutyák? A rendeletben ilyesmi nem olvasható.
Számomra úgy tűnik, - jelenleg senki sem...
Musuka

kutyák

HozzászólásSzerző: Városüzemeltetési Osztály » 2005 aug. 08 11:00

Tisztelt Musuka!

A kerületben sajnos csak egy helyen, a Nyírpalota út 1. mögött van bekerített, kijelölt kutyafuttató hely. Ez - figyelembe véve a kutyák jelentős számát - szerintünk is nagyon kevés. Szerettünk volna az Erdőkerülő u. 19. mögötti területen kialakítani újabb kutyafuttatót, de oly mértékű lakossági tiltakozásba ütközött a terv, hogy végül meghiúsult.
Tisztelettel

HozzászólásSzerző: Hatósági Iroda » 2005 aug. 08 11:01

Kb. 4 hónapja lakom Bp-en, egy dunántúli városból költöztem ide. Kutyatulajdonos vagyok. Megdöbbentő számomra, hogy itt a kerületben (talán máshol is) mennyire kultúrálatlan a kutyatartás.
Én pl. mindig összeszedem a kutyám "végtermékét", - meg is mosolyognak rendesen... Pedig csak pár papírzsebkendő és egy nylonzacskó kérdése az egész. Felénk ez így volt szokás...
A Kőrakás park szélén lakom. Sok játszótér van itt és nyári szünidő lévén nagyon sok gyerekkel. A kutyásokat ez érthetetlen módon nem érdekli, póráz és szájkosár nélkül rohangálnak a kis- és nagytestű kutyák egyaránt. Az elmúlt hónapokban többször is "megnyugtattak" ne féljek, nem bántja a kutyájuk az én kutyámat, sőt engem sem. Ez fele esetben bejön, fele esetben nem. Éppen tegnap oktattak ki, miután nekünk jött egy németjuhász, hogyan kell ilyen helyzetben viselkednem... Amikor azt találtam válaszolni, hogy ez nem kutyafuttatóhely és pórázzal kellene sétáltatni a kutyákat, - kinevettek...

Többen azt mondják, hogy ez részben a közösségen, részben a közterület felügyelet munkatársain múlik. Nos, tapasztalataim szerint a közösséget, - vagyis azt, aki szólni mer, leginkább megfenyegetik.
Az elmúlt hónapokban pedig sohasem találkoztam a közterület felügyelet munkatársaival.
No, a lakótelepi rendőrséggel többször is találkoztam, de Ők nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. De úgy gondolom ez nem is az Ő feladatuk.

Talán még sohasem láttam ennyi kutyát és ennyi kutyára nem érdemes embert...

Kérdéseim:
Mit tesz az önkormányzat ez ügyben, vagy próbál-e tenni valamit? Tapasztalatom szerint nem...

Működik-e közterület felügyelet a kerületben?

A kerületben hol vannak un. kijelölt kutyafuttató helyek?

Tisztelt Musuka!
Létezik és működik közterület-felügyelet Rákospalotán. Kijelölt kutyafuttató a Késmárk utca-Nyírpalota utca sarkán van./részletesebb felvilágosírást a Városüzemeltetési Osztály tud adni/ A póráz és szájkosár nélkül sétáltatott ebek ügyében a közterület-felügyelet és a rendőrség is eljárni jogosult. Sajnos kevéssé tudják a hatóságok ellensúlyozni a kultúrálatlan és másokat is veszélyeztető ebtartói magatartást.
Valójában az elemi szabályokat kellene betartani.
Természetesen közvetlen "tettenérés " esetén nem
marad el szankció sem,de sem a közterület-felügyelet, sem a rendőrség nem tud mindenhol ottlenni.De igyekszünk javítani a hatékonyságot.
Tisztelettel: Moór Árpád osztályvezető

Igazgatási Osztály
Igazgatási Osztály
Hatósági Iroda

Következő

Vissza: Igazgatási ügyek