Többség dönt

Minden olyan téma, ami aktuális a kerület életében.

Többség dönt

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 jún. 29 20:18

Ma délután az önkormányzat üléstermében jóváhagyták azt a szabályozási tervet, ami ellen hónapok óta küzdenek a civilek.

Ez a terv lehetővé teszi, hogy a Szőcs Áron utca-szerű elhíresült beépítések folytatódjanak és az ingatlansakálok nyugodtan terjeszkedjenek a Dobó utcáig, másik irányban pedig a Régi Fóti út és a Fő utca között az Epres sortól a Kazinczy utcáig jöhessen létre ilyen jellegű beépítés.

Malmö városközpontjában egy 150 éves házra büszkék, és kiadvány jelenik meg róla, nálunk pedig a haladás akadálya, szégyenfolt, amit el kell törölni.

Az indok: fejlődés és haladás, mert a földszintes családi házak a penészes múlt, míg a fényes jövő a Szőcs Áron utca szerű beépítések.
Aki nem hiszi járjon utána...
Mindenesetre gondolkodunk azon, hogy egy " Rákospalotai fejlesztés áldozatai" munkacsoportot hozzunk létre (hasonlóan az APEH üldözötteihez) és jogtanácsot adjunk azoknak, akiknek a közelében a hivatal építési engedélyt ad ki.

Megpróbáljuk megoldani az anonimitást, mert akik felszólalnak a közmeghallgatáson, jelenleg is zaklatásnak vannak kitéve, arról nem beszélve, hogy az önkormi szabadon másolgatja az állampolgárok adatait.

Mivel nyilvános szavazás volt, így holnap szépen felteszem, hogy kik azok, akik ránkszabadították a rontást.

Most már csak arra leszek kíváncsi, hogy ők hol laknak. Ha ők nyugodtan szórakozhatnak a mi lakcímünkön, gondolom mivel közszereplők, bátran vállalják, hogy ők a kerület mely részén élnek, és döntenek a kertváros és zöldövezet sorsáról.

Rémes volt, biztos benne lesznek a TV-ben.
szégyen
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

Igen, szégyen!

HozzászólásSzerző: nemkati » 2005 jún. 30 00:40

Azon gondolkodom, hogy vajon kinek az érdekében tevékenykednek azok, akiket megválasztottunk az önkormányzat élére, és a mi képviseletünkre, illetve akiket közülünk a többség megválasztott?

Rendszeresen elhangzik, hogy mondjuk el a véleményünket, az elképzeléseinket, az önkormányzat a döntéseinél ezeket figyelembe fogja venni. Nem hiszem, hogy minden itt élő embernek egyenként kellene beszaladgálni a hivatalba, hogy elmondja, mit szeretne, vagy mit nem. Hol máshol, mint az önkormányzat honlapján lehet a legegyszerűbben és leghatékonyabban tájékozódni arról, mi a kerület vezetésének az elképzelése; és mi erről az itt lakóké, mit szólunk mi mindehhez? Amikor mostmár szinte napi rendszerességgel megjelenik itt egy javaslat a szabályozási tervvel kapcsolatban, vagy a városközpont kialakításáról? Ráadásul nem laikusok írnak és fogalmaznak úgy-ahogy tudnak, hanem a szabályozásokat, törvényeket, eseményeket, a kerület lakóinak érdekeit és elképzeléseit ismerő civil szervezetek hozzáértő tagjai foglalják össze a kerület érdekét - amivel egyébként a választók többsége a választások alkalmával az önkormányzat vezetőit bízta meg. Vajon ők hogyan magyarázzák meg, hogy mi azt szeretnénk, és nekünk az lenne jó, amit a ma elfogadott szabályozási tervben megfogalmaztak?

Ha az a fejlődés, a haladás, amit az önkormányzat mond, hogy a családiházas, nagy zöldfelülettel rendelkező területeket lakótömbökkel kell korszerűvé tenni, akkor a fejlődésről nagyon eltérő a véleményünk. Az én számomra ez a jövőkép elkeserítő, én a haladást éppen ellenkezőképpen képzelem el.

Egyszer, mielőtt belekényszerültünk, hogy a házunkat magunk építsük fel, és még azt hittük, a kis pénzünkért valami készet vagy félkészet vehetünk, jártunk egy eladó házban. (Ez egyébként Csillaghegyen volt.) A kb 80 m2-es telken állt egy kb 40 m2 alapterületű emeletes ház. A maradék 30 m2-es udvar teljesen le volt betonozva. Mindez családi házak között, kertvárosban. Akkor gondoltam azt, hogy ez a borzalom az első lépés, hogy ne hagyjunk beépítetlen, vagy valamilyen más módon hasznosítatlan területet a Földön. És azt is gondoltam, hogy ha van még jóérzésű ember, akinek módjában áll tenni ez ellen, annak sürgősen lépni kell.

Azóta naponta látom, hogyan fogy a zöld felület a budai hegyeken. A villasorok kúsznak fölfelé.

A pesti oldalon is van még beépítetlen terület, vagy olyan, ami nincs elég hatékonyan beépítve. És az is csak fogy...

Az utcaképekről, városképről már nem is beszélek. Én most még szeretek itt élni. Vajon meddig? És van, aki már most sem.
nemkati
 
Hozzászólások: 373
Csatlakozott: 2004 okt. 01 15:56

kerületünk

HozzászólásSzerző: Szabó Timea » 2005 jún. 30 10:42

Sajnos be kell látni, hogy a kerületben lakó emberek, nem tudnak semmit tenni, hogy ez ne történjen meg.
Ezt sajnos már előre lehetett tudni,hogy ez lesz a vége.
Szomorú, hogy felmerül már az itt lakókban, hogy el kéne költözni, de miért nekünk? Ez felháboritónak tartom, hogy tényleg nem lehetet semmit tenni.
Kiváncsi vagyok a nevekre akik ezt a döntést hozták. Lenne hozzájuk egy két szavam.
Szabó Timea
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2004 máj. 04 15:25

a névsor: akik szeretnék ha mellettük 36-256 lakásos épólete

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 jún. 30 20:05

Nyilvános név szerinti szavazás során a következő képviselők szavazták meg a Szőcs Áron utca típusú beépítések folytatását, a családi házas telektulajdonosok tiltakozása ellenére:

Ambrus János 4. sz. választókör
Árkosi Sándor 1. számú választókör
Baracskay Éva 11. számú választókör
Gyurcsánszky János 10.számú választókör
Király Csaba 8. számú választókör
Marsovszky Györgyné 6. számú választókör
Mirilo (nem tudom a keresztnevét, most ott volt a közgyűlésen, de a lakosság helyben még nem látta élőben) 5. számú választókör
Molnár István 3. számú választókör (ez volt a leginkább érintett körzet)
Móricz Eszter 14. számú választókör
Németh Angéla 16.számú választókör
Pálinszky (nem tudom a keresztnevét) 13.számú választókör
Podmaniczky Elek 9.számú választókör
Rezács Istvánné 15. számú választókör
Tóth Imre 17. számú választókör
Varga Imre 12. számú választókör
Hajdu László polgármester

Fenti képviselő Hölgyek és urak gondolják úgy, hogy a családi házak helyett a fejlődés és haladás miatt a Szőcsáron-os beépítéseknek kell felváltani a penészes ósdi családi házainkat.

Felhívom a T. ingatlanbefektetők figyelmét arra, hogy fenti képviselők lakhelye környékén építsenek szőcsáronos 18-280 lakásos gangos házakat, mert ők ezt tartják a fejlődés és haladás útjának. Így tehát nemhogy nem tiltakoznak majd, hanem egyenesen örülni fognak neki, ha otthonuk két ilyen csodafejlesztés között lesz majd.

Mi pedig megalakítjuk azt az érdekképviseleti szervezetet, amely képviseli a "Rákospalotai fejlesztések és haladások" áldozatainak érdekét.

Ez a demokrácia: ha egyszer megválasztottak többé nem kell megkérdeznem a körzetemben lakókat, mit is szeretnének, mert én azt jobban tudom - mentalitás.

Kinek az érdeke ez a szégyen?

Legközelebb - még a hivatalos jegyzőkönyve előtt - feltesezm ide személyes jegyzőkönyvemet.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

kerületünk

HozzászólásSzerző: Szabó Timea » 2005 júl. 01 15:28

a többi képviselőknek a lakás ill.utcacimét jövőhéten megirom.
azt hiszem igy könnyü dönteni, mások feje felett.
Kedves Novák Ágnes tényleg nincs mit tenni?

Tisztelt Asszonyom!
Tájékoztatom, hogy sem a polgármester, sem a képviselők lakcíme nem minősül közérdekű adatnak, ezért kérem, hogy azoknak a Fórumon történő megjelenítését mellőzni szíveskedjen.
Tisztelettel: jegyző
Szabó Timea
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2004 máj. 04 15:25

mit lehet tenni

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 júl. 01 20:12

január óta próbálkozunk sok mindennel:
1. társadalmi párbeszéd,
2. a helyiek (akik egyben ingatlantulajdonosok is!) véleményének megkérdezése
erre jött össze 650 aláírás és még további cca 200
a gyűjtést folytatjuk
3. a véleményeket és kéréseket átadtuk a tervezőnek és a főépítésznek, minden fórumon részt vettünk, a képviselőket személyesen is megkerestük, már akit lehetett, mert inkább elérhetetlenek, pedig egyéni választókörben vannak..
4. a rendezési tervek miatt civil környezetvédő szervezetek is alakultak
5. megtették javaslataikat
6. kerestek valami lehetőséget, hogy módosító javaslatot adjanak a tervhez
7. figyelemfelkeltő demonstrációt szerveztünk
MINDENT LESÖPÖRTEK,

Utána pedig a közgyűlésen az alpolgármester azt mondta, hogy miért nem csináltak egy másik tervet azok akiknek ez nem tetszik...

a módosító javaslatok, amit nem is voltak hajlandóak tárgyalni:
Módosító indítványok a Rákospalotai Városrészközpont Szabályozási Tervével kapcsolatos elôterjesztésre:

1. A Dobó utcától északra esô területen a VK/XV/1 építési övezet határáig terjedô részen egységesen VK/XV/2 építési övezetet kell kialakítani az alábbi elôírásokkal:
- a beépítési mód zártsorú, hézagosan zártsorú, egységesen utcavonali beépítési vonallal, illetve a meglévô, kialakult beépítési vonal megtartásával;
- az építési telek kialakult, illetve az újonnan szabályozott telek legkisebb területe 800 m2, a legnagyobb 1500 m2;
- a legnagyobb beépítési mérték 35 % (saroktelken 40 %);
- a legnagyobb szintterületi mutató 0,70;
- az építhetô lakásszám a legnagyobb szintterületi mutató szerinti szintterület / 150, de maximum 8 db;
- a legkisebb zöldfelület mértéke 50 %;
- a legkisebb építménymagasság 4,5 m, a legnagyobb építménymagasság 7,5 m;
- a VK/XV/1 építési övezethez csatlakozó telkeken az illeszkedést egyedi módon kell meghatározni, a megadott paraméterek betartásának kötelezettségével;
- az építési övezeten belül védend_ utcaképek: Dobó utca (Pázmány Péter út és Beller Imre u. között), Bethlen Gábor utca (Dobó utca és Bácska u. között), Eötvös utca (Dobó utcától a VK/XV/1 övezet határáig), a Bocskai utca (a Dobó utcától a VK/XV/1 övezet határáig), Beller Imre utca nyugati oldala (a Dobó utcától a VK/XV/1 övezet határáig), a Bácska utca északi oldala (Pázmány Péter úttól a Hubay Jenô térig);
- az építési övezeten belül védendô épületek (a rajtuk lévô növényzettel együtt): Eötvös utca 10. sz. 87536. hrsz. (szabadon álló villaépület fa tornáccal); Eötvös utca-Dobó utca sarkán lévô épület, 87549. hrsz.; Dobó utca-Bethlen G. utca sarkán lévô épület 87578. hrsz.; Dobó utca 87574. hrsz. épület (volt kolostor).
2. A Fô út mentén - a tervezési területen kívül esô fôvárosi rendeletben védett épületegyüttessel szemben lévô oldalon ? az L2A/XV/3 építési övezetet kell kialakítani a következô elôírásokkal:
- a beépítési mód zártsorú, illetve hézagosan zártsorú, egységesen utcavonali beépítési vonallal;
- az építési telek kialakult, illetve az újonnan szabályozott telek legkisebb területe 800 m2, a legnagyobb 1500 m2;
- a legnagyobb beépítési mérték 35 % (saroktelken 40 %);
- a legnagyobb szintterületi mutató 0,70;
- az építhetô lakásszám a legnagyobb szintterületi mutató szerinti szintterület / 150, de maximum 8 db;
- a legkisebb zöldfelület mértéke 50 %;
- a legkisebb építménymagasság 4,5 m, a legnagyobb építménymagasság 7,5 m.
3. A Fô út ? Széchenyi tér - Bácska utca ? Deák utca által határolt tömb VK/XV/2 övezeti elôírásait a következôképpen javasoljuk:
- a beépítési mód zártsorú;
- az építési telek kialakult, illetve az újonnan szabályozott telek legkisebb területe 800 m2, legnagyobb területe 3000 m2;
- a legnagyobb beépítési mérték 40 %;
- a legnagyobb szintterületi mutató 1,6;
- a legkisebb zöldfelület mértéke 35 %;
- a legkisebb építménymagasság 6,0 m, a legnagyobb 10,5 m.
4. A tömb Kossuth szobor felé esô részén a római katolikus templom és a Wágner Manó tér között egy ? a két utcára merôlegesen csatlakozó - íves vonalvezetés? utca szabályozását javasoljuk, oly módon, hogy ezen utca és a Kossuth szobor közötti területen kulturális célú intézményt (Palota Múzeumot) kell létesíteni, a következô beépítési paraméterekkel:
- a telek szabályozási vonalát a Kossuth szobortól visszább kell húzni mintegy 20 méterrel;
- a telek legkisebb mérete 800, a legnagyobb 1500 m2;
- a legnagyobb beépítési mérték 35 %;
- a legnagyobb szintterületi mutató 0,50;
- a legkisebb zöldfelület mértéke 50 %;
- a legkisebb építménymagasság 3,5 m, a legnagyobb 5,0 m.
5. A Régi Fóti út Szôcs Áron utca és Epres sor közötti szakaszának keleti oldala ? a templomsor - egységesen védendô, további beépítés csak építészeti tervpályázat alapján lehetséges.
6. A vele szemben lévô oldalon a benzinkút helyén Z-KK/XV építési övezet alakítandó ki (a benzinkút megmaradását, felújítását, bôvítését megakadályozandó).
7. A Régi Fóti út nyugati oldalának Penny Markettôl az Epres sorig terjedô szakaszán az I/XV/VK építési övezet alakítható ki a következô beépítési paraméterekkel:
- a telek legkisebb területe 1000, legnagyobb 3000 m2;
- a legnagyobb beépítési mérték 40 %;
- a legnagyobb szintterületi mutató 1,0;
- a legkisebb zöldfelület 35 %;
- a legkisebb építménymagasság 4,5, a legnagyobb 7,5 m;
- az övezet telkein csak intézmény helyezhetô el.
8. A Karácsony Benô park és a Deák utca felé esô VK/XV/2 építési övezet határait, kialakítását építészeti és tájépítészeti tervpályázattal kell eldönteni.
9. A Hubay Jenô tér rendezését építészeti, közlekedési és tájépítészeti tervpályázattal kell tisztázni.
10. A REAC sporttelep területének kialakítását városrendezési, építészeti és tájépítészeti összevont tervpályázattal kell tisztázni.

Eszközök:
értékvédelem, jogi lépések, alkotmányossági vizsgálat
ugyanis a mi tulajdonunkról döntöttek kérésünk ellenére.

Az érintettek összefogásának támogatása.
Mos pl kikértük az egész tervanyagot, a környezetvédelmi aspektusok miatt, de van egy fogaadásom hogy nem adják oda.

De a rendelet sajnos életbe lépett már másnap reggel. Ez aztán a gyors munka.

NEM JAVASOLTUNK LAKÓPARKOT A SPORTPÁLYA HELYÉN - ellentétben a kerületi főépítész állításával.
melléklet: civil szervezet véleménye a rendezési tervről
Csatolmányok
cikasz-rp-vk-velemeny.txt
(4.28 KiB) 564 alkalommal.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

kinek van joga véleményhez, döntéshez

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 júl. 02 14:11

Némi segítséggel kiderült, hogy a magasságos képviselők közül, akik megszavazták a szőcsáronos építés rákos továbbburjánzását SENKI sem lakik az adott területen, ez az úgynevezett fejlsztés az ő családi házaikat és kertjeiket nem érinti.

Ehhez képest viszatetsző pl. a kerületi főépítész híresztelése, hogy a 650 aláíró közül csak 60 volt az érintett területről, és például én is személy szerint csak egy pályán kívül álló vagyok.! És ha már a személyiségi sogok megsértésével számolgatták, hogy ki honnan van, akkor 60 aláírás mégiscsak több mint a 0.
És összejött még további 150, az viszont éppen a területről.

Most világos, hogy akik viszont döntöttek mások családi otthonáról még csak közelében sem laknak, vagy éppen a kerületen kívülről osztják az észt.

Mellesleg az egész Fő utca - Kazinczy utca - Régi Fóti út- Epres sor lakótömb lakóinak fogalma sem volt, hogy őket a Rákospalota városrészközpont terveiben most jól megszabályozzák.

Ugyanis ez a hirdetés lett közzétéve a Városházi Naplóban:

Tisztelt Kerületi Lakosok!
Budapest Fôváros XV. kerület Önkormányzat Képviselô-testülete
KÖZMEGHALLGATÁST
tart, melyre ezúton tisztelettel meghívom.
Idôpont: 2005. április 13. (szerda) 17 óra.
Helye: Polgármesteri Hivatal Díszterem (Bp. XV., Bocskai u. 1-3.)
Tárgya: Rákospalota Városrészközpont Szabályozási Terve
Az önkormányzati törvényben és a Szervezeti és M?ködési Szabályzatunkban foglalt kötelezettségünknek teszünk eleget, amikor a kerület polgárait közmeghallgatásra hívjuk meg.
A közmeghallgatás a lakossági igények, elvárások, vélemények felmérésének eszköze.
Ahelyszínen lehetôség lesz a kérdésfeltevésekre, vélemények kifejtésére.
Számítunk szíves érdeklôdésükre
Tisztelettel: Hajdu László polgármester

Honnan a csudából vagy jófenéből kell tudnia egy Magyar vagy Petőfi utcai családiház tulajdonosnak hogy ez az ő telkéről is fog szólni, merthogy az is Városrészközpont?
Mégpedig elég durva módon avatkoznak majd bele az életébe.
Számpélda: a Magyar utca- Fő utca sarkán egy összevont 3000 m2-es telekre 2,7-szeres szintterületi mutató érvényes. Így a telekre 8100 m2 összterületű épület építhető. 70 - 100 m2/lakással számolva - kissé felülértékelve a lakásméreteket - 81-100 db lakást lehet arra a telekre rátenni.

Merthogy most azt is jól "megrendezték."
Kíváncsi vagyok ez a rész mikor fog felébredni.
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

kerületünk

HozzászólásSzerző: Szabó Timea » 2005 júl. 02 20:55

Kedves Novák Ágnes!
Előzőekben irtam Önnek, aSzerencs u. 26 sz.alatt lévő házról. aminek már meg van az érvényes bontási engedélye, igy 10 lakásos társasház felépül.
Sajnos a sarki telek mellette, a szerencs u. 24.sz. alatt lévő ingatlan is eladásra kerül, egy vállalkozó veszi meg, tehát itt is egy társasház épül.
Most jelenleg meghiúsult a vétel, igy a vállalkozó a foglalót elvesztette, mert a teljes vételárat csak a társasházépitése után, és a lakások eladása után akarta kifizetni.
De már a tervek megvannak, csak még azt nem tudom, hogy már a önkormányzatban, vagy még csak a vállalkozó zsebébe.
Szeretném, most már ha valahogy megállitanánk ezt az eszeveszett épitkezést. Ezek után tehát egész rákospalota beépül? azt gondoltam, hogy csak a városközpontban engedélyezték az épitkezéseket, de, hogy itt ilyen saroktelkeken, ilyen házakat lebontani a zöldövezetet beépiteni ez aztán a szégyen.
Kérném? hogy most már tegyünk ellene valamit, vagy tényleg nem lehet?
Fővároshoz nem lehet fordulni, vagy bárkihez?
Kérem válaszát ezügyben.
Köszönettel.
Szabó Timea
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2004 máj. 04 15:25

Tímeának

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 júl. 03 07:59

De nagyon fontos lenne valamit csinálni.
Úgy látszik a helyi lakosok tényleg ellene vannak az esztelen rombolásnak.
Ezt bizonyítja már 650 aláírás.
Az önkormi szeritn azonban ez nem elég.

1. fontos lenne tudatni valahogy a vállalkozókkal, hogy minden lehetséges jogi eszközzel ellene leszünk, hogy 4 lakásosnál nagyobb társasházak épülhessenek (és már az is túlmegy a családi ház kategórián, egyáltalán nem lesz olyan kerthasználat például, mint egy családi ház esetében).

2. ezen túl is folyamatosan bombázni kell a hatóságot (mert már elöljáróknak nem nevezném őket), hogy ez nem tetszik az itt élőknek. Választások előtt hátha észbe kapnak (persze már az is eszembe jutott hogy éppen a választásokra készüléshez kell ez az átalakítás).

3. meg kell győzni a szomszédokat, hogy érdemes az építési engedélyt megfellebezeni, és ebben segítünk is, erre is alakult a CIKÁSZ (Civil Környezetvédők Állampolgári Szövetsége, email: balogha@enternet.hu, levélcím: 1153, Eötvös utca 135/a, ide kérünk minden adatot, információt, készítünk egy adattáblát, hogy hol mi készül)

4. el kell menni a képviselőhöz, és éreztetni vele, hogy tegyen már valamit

6. ahol lehet védett utcaképre kell beadni a javaslatot a fővároshoz.

Mi a városrészközpontban megtettük.
minta:

K i s s K a t a l i n
ügyosztályvezetô részére

Budapest Fôváros Önkormányzata
Fôpolgármesteri Hivatal
Települési és értékvédelmi ügyosztály
1052 Budapest, Városház utca 9-11.

Tárgy: Rákospalota készülő Szabályozási Tervei kapcsán egyes települési értékvédelemi javaslatok

Tisztelt Kiss Katalin Ügyosztályvezetô Asszony!

Jelenleg készül Rákospalota szabályozási terve. A tervezési területen többféle építési korszak hagyta építészeti nyomát, ebbôl a legértékesebbnek t?nnek a XIX-XX. század fordulóját közvetlenül megelôzô és az I. világháborúig épített épületek. Ezekbôl egy sajátos paraszt-polgári építészeti kultúra alakult ki, amely kerületünk fontos, összefügg_ építészeti örökségét képezi. Ezt az építészeti hagyományt látjuk helybéli építészek és civil szervezetek nagy veszélyben részben az elkezdôdött jellegtelen és léptékromboló beépítések miatt, részben amiatt, hogy a közeljövôben jóváhagyandó Szabályozási Terv és Szabályozási Elôírások akadálytalanul megengedik ennek a megkezdôdött rombolásnak a kiteljesítését. Emiatt fordulunk T. Települési és értékvédelmi ügyosztályhoz, hogy az elôterjesztésünkben elôadottakat vizsgálja meg, és amennyiben azt értékelhetônek tartja, részesítse fôvárosi védelemben az alábbiakat:

1. A Dobó utca - Pázmány Péter utca - Bácskai utca ? Szôcs Áron utca ? Beller Imre utca által határolt területen belül
- védendô utcaképek: Dobó utca (Pázmány Péter út és Beller Imre u. között), Bethlen Gábor utca (Dobó utca és Bácska u. között), Eötvös utca (Dobó utcától a VK/XV/1 övezet határáig), a Bocskai utca (a Dobó utcától a VK/XV/1 övezet határáig), Beller Imre utca nyugati oldala (a Dobó utcától a VK/XV/1 övezet határáig), a Bácska utca északi oldala (Pázmány Péter úttól a Hubay Jenô térig);
- a tömbön belül védendô épületek (a rajtuk lévô növényzettel együtt): - itt konkrét telkek és épületek vannak, de most kivettem, nehogy közben lebontsák.
2. A Fô utca ? Kazinczy utca ? Régi Fóti út ? Epres sor ? Öregfalusi utca által határolt tömbben:
- a Fô utca nyugati oldala ? nem tartozik jelen Szabályozási Terv tervezési területébe ? fôvárosi védelem alá tartozik, az ezzel szemközti oldalt javasoljuk szintén védelemben részesíteni,
- Védendônek tartjuk beépítési viszonyaiban a nagy tömb belsejében lévô beépítést, hiszen a Petôfi utca, Magyar utca, Kisfaludy utca számos olyan beépítést ôriz, ami a régi Rákospalota paraszti hagyományának rétegét képviseli, kár lenne, ha ez teljesen elt?nne és jellegtelen módon átépülne.
3. A Régi Fóti úton a Cserba Elemér utca ? Toldi sor ? Szentmihályi út által határolt tömb a rákospalotai ?templomsor": evangélikus templom, református templom, zsinagóga együttese, amely az elmúlt száz-százhúsz év építészeti alkotás-sorozata. Az ezzel szemben lévô oldal beépítésénél ezt a templomsort mindenképen figyelembe kellene venni a védendô épületek érvényesülése érdekében: tömegképzésben, építészeti ritmusban, formálásban stb. Ma sajnos ? hallatlan lakossági tiltakozás ellenére egy benzinkút és egy Penny Market áll a ?templomsor"-al szemben. A Szabályozási Tervnek ezt is orvosolni kellene. Ezért mellékeljük a módosító indítványainkat is az adott területekkel kapcsolatosan.
4. Védendô épület a tervezési területen a római katolikus templom, amelynek az érvényesülését a mellette lévô REAC pálya és sporttelep együttese véleményünk szerint nagymértékben rontja. A templommal szembeni beépítés olyan paraméterekkel bír majd, ami a már jelenleg is zavart környezetet léptékében , funkciójában tovább rontja majd. Erre a területre is tettünk további javaslatokat ? a templom tengelyével szemben egy kis köz nyitásával (ami a templomot és a Dózsa Gimnázium elôtti Wágner Manó teret kötné össze), és a Kossuth szobor mögött egy alacsonyabb kulturális célú épületegyüttes (Palota Múzeum és rendezvényház) beépítési lehetôségével. Így a nagytemplom, a Fô utca mindkét oldala léptékében ôrizhetne egy darabot a régi Rákospalota emberközeli, kisvárosias léptékébôl.

Az általunk javasoltak alátámasztásaképpen álljon itt néhány gondolat az elsô F_városi Tervtanácson elhangzott Aczél Gábor opponensi véleményébôl: ?Néhány alapvetô fontosságú városrendezési vizsgálati tervlap is hiányzik, olyanok, amelyek egyébként koncepcionálisan határozhatják meg a tervezett beavatkozások mértékét: ilyen pl. az építészeti értékek térképi ábrázolása. Ez utóbbira különösen szükség lenne, mert éppen a b_séges fotódokumentáció gyôz meg arról, hogy a területen sokkal több az építészeti érték annál, mint amennyit a koncepció figyelembe vesz. A terület bejárása után csak meger_södött az a véleményem, hogy a (ma még) háborítatlan lakóutcák kellemes, kisvárosias környezetet teremtenek, a földszintes, hézagosan zártsorú beépítés egységes városképet nyújt, ennek megváltoztatása nemhogy nem szükséges, hanem egyenesen káros lenne. Így a Beller Imre utca ? Dobó utca ? Pázmány Péter utca ? Bácska utca ? Szôcs Áron utca által határolt területen ... talán még a terület védetté nyilvánítása sem lenne túlzás, annyi szép ház, kellemes utca található itt. Hasonló mondható el az Öregfalusi utca ? Fô út ? Kazinczy utca ? Régi Fóti út által határolt területrôl, ahol mértékadónak szintén a földszintes, hézagosan zártsorú beépítést javaslom tekinteni. ? Összefoglalva: a szabályozási terv koncepciójának olyan irányú átdolgozását javaslom, amely szerényebb beavatkozással jobban épít a meglévô épített környezet értékelhetô elemeire."

Elszomorító számunkra, hogy az épített környezet értékeinek nem a helyi önkormányzat a legfôbb ôre, hogy ezt civil szervezeteknek és magánszemélyeknek kell kezdeményezni, amikor pedig az egész világ arról szól, hogy az egyedi, az organikus hagyomány nagy érték, védelmezendô a spekulációs nyomás ellen, amikor a haladást nem a szintterületi mutató jellemzi, hanem az illeszkedés a régi, meglévô értékekhez. Ehhez kérjük Önök és az Ügyosztály megértô támogatását.

Budapest, 2005. június 27.

Tisztelettel:

itt megint kihagytam a neveket


Törekvéseinkkel egyetért számos civil szervezet, többek között:
Épített Környezetért Alapítvány, ......, Magyar Szinergia Ház Közhasznú Egyesület, Közbizalom Közhasznú Egyesület, Toronyhír Újpalotai Média Alapítvány, Civil Környezetvédelmi Állampolgári Szövetség. Mindezt nyomatékosítja sok száz aláíró is, akik a Szabályozási Tervvel, az abban megmutatkozó értékromboló törekvésekkel nem értenek egyet.

Melléklet: Módosító javaslatok a Rákospalota Városrészközpont Szabályozási Tervéhez

szóval egy ilyesmit kell szerkeszteni erre a részre is és minden részre, amit fontosnak találunk. Kicsit munkás dolog, de a nyáron meg lehet csinálni, most úgyis tönkrement az építőipar (ezt sajnálom persze), és nem tudják eladni a lakásokat.

De ehhez meg kell nyerni az ott élőket is!

Ha vannak olyan utcakép részek és esetleg konkrét épületek is aminek a megőrzése fontos lenne szerinted is gyűjtsd össze légyszíves, segítene nekünk is.

Köszi
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

kerületünk

HozzászólásSzerző: Szabó Timea » 2005 júl. 03 10:52

Rendben, megpróbálom.
Szabó Timea
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2004 máj. 04 15:25

HozzászólásSzerző: Jegyző » 2005 júl. 04 10:50

Tisztelt Novák Ágnes Úrhölgy!
A rendelet hatálybalépésével kapcsolatos bejelentése, miszerint az már másnap hatályba lépett- nem igaz. A rendelet csak akkor lép hatályba, ha azt kihírdették. Erre csak 2005.július 4-én kerül sor.
A kikért tervanyaggal kapcsolatos pesszimizmusát sem osztom és kérem, hogy ne fogadjon, mert intézkedtem mindazon anyag összeállítására, amely közérdekűsége egyértelmű. A belső egyeztetésekről készült jegyzőkönyvek nem tartoznak e kérdéskörbe.
A költségeket kiszámítjuk, közölni fogjuk annak összegét és ha befizetik, az anyag a rendelkezésükre fog válni.
Tájékoztatom, hogy nincs a hivatalnak semmi oka, hogy bármit is elhallgasson Önök elől, de az a mód, ahogy az információkat igénylik, meglehetősen sok munkaenergiát és időt foglal le, amelyet más egyéb tevékenységünk mellett kell teljesítenünk.
Tisztelettel: jegyző
Jegyző
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2005 máj. 20 08:25

Információ kérése

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 júl. 04 13:17

Tisztelt Jegyző úr!
A gyorsaság akkor is feltűnő - és nyugodtan lehet azonnaliságot említeni - ha nem pénteken, hanem csak hétfőn léptetik életbe a hatályvesztést. Közben ugyanis csak 2 munkaszüneti nap van.

Az adatközléssel kapcsolatos negatív előrejelzésemnek van alapja:
Április 29.-től várom a Rákospalota fejlesztési koncepciót a hivataltól! Erről a koncepcióról nyilatkozott a Polgármester úr a sajtónak is, állítása szerint már több mint egy éve rendelkezésre áll, "csak rá kell kattintani".
Nos ezt nem kaptuk meg ez már 60 nap lesz lassan.
Továbbá:
Április 29.től várjuk a választ a Városrehabilitációs előkészítő vizsgálatról, aminek 2004 márciusában kellett elkészülni
"Felelôs : polgármester Határidô: 2004. március" a jegyzőkönyv szerint.

Hozzátenném, hogy mind a Hivatal mind az Önkrományzat közpénzekből működik, és MI vagyunk az ÖNÖK munkáltatói.
A demokrácia gyakorlása idő és pénzigényes.

Ha már itt tartunk: a demokratikus jogokkal való élés is idő és pénzigényes. Az éredklődő állampolgárok szabad idejükben, nem pedig fizetett alkalmazottként élnek vele. Továbbá saját személyes adózott jövedelemükből viselik ennek költségeit.

Mennyire más lenne a helyzet, ha pl. a Városházi Napló úgy működne mint ahogy kellene: közszolgálati médiumként, információkat nyújtva, és nem félreinformálva az olvasókat.

Csak egy a közelmúlt zűrjeiből:
Gyáravatásról, átadott korszerű üzemről tudósított, főméltóságok részvételével. Holott még
a raktárnak engedélyezésre beadott épületnek sem volt használatba vételi engedélye!
Szerteném ezúttal megkérdezni a törvényességért felelős jegyző véleményét erről a dologról. Lehet-e a kerületben gyárat építeni és üzemeltetni engedély nélkül?

Tisztelettel és továbbra is érdeklődve:
Novák Ágnes
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

Válasz Novák Ágnes ismételt levelére.

HozzászólásSzerző: Jegyző » 2005 júl. 05 14:48

Tisztelt Hölgyem!
Lehet, hogy Önnek most furcsa a hivatal rendelet kihírdetési tempója, de nem kellene mindenütt "gonoszként" beállítani bennünket. Tesszük a dolgunkat és 86 ezer kerületi lakos gondjait kell megoldanunk. Ebből egy szelet az, hogy az Ön leveleire válaszolunk nagy-nagy türelemmel.Ezért nem értem azt, hogy id:" ..az önkormányzat közpénzekből működik és MI vagyunk az ÖN munkáltatói.." milyen megfontolásból adja tudtomra. Nem vitásan, Ön is azon állampolgárok közül való, akik adót fizetnek, melyből az állam fenntartja az intézményrendszerét és nemcsak a XV. kerületnek juttat forrást, hanem szerte az ország más önkormányzatának is. De ilyen adót fizetek én is abból a fizetésből, amit kapok (43 %-ot), tehát valójában akkor sajátmagam munkáltatója is vagyok?
Hölgyem!- nem felejtjük el munkánk során, hogy honnan kapjuk a fizetésünket és nem is ÖN vagy MI ellen dolgozunk, csak a dolgainkat most ez esetben nem teljesen akként tesszük, ahogy azt ÖN-MI elképzelik, de azért bízzon benne, hogy a hivatalban és azon kívül is számtalan jó képességű szakember dolgozik az Ön által preferált szakterületen.
A konkrét kérdéseire: - A polgármesteri nyilatkozat helytálló, a városfejlesztési koncepció, amely nekünk van az egy ÁRT-hez kapcsolódó dokumentáció, de az általunk jelenleg követett irány a Fővárosi koncepció (ennek a kerület is része) mentén alakul, hisz a Főváros építési keretszabályzat, a Fővárosi településszerkezeti terv és végül a Főváros által jóváhagyandó kerületi szabályozási terv az, amelyek szoros egymásraépülés szerint határozzák meg a kerületünk mozgásterét.
- Az un. Városrehabilitációs előkészítő vizsgálat tervezői anyagai részben elkészültek, de nem fejeződtek be. A Kerületi Szabályozási Terv készítéséhez az elkészült vizsgálati anyagot fel kívánjuk használni.
Úgy érzékelem a levele alapján, hogy már nemcsak a várost formáló önkormányzati képviselőkkel van baja, hanem a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőit sem kíméli. Mint, ahogy másoknak is, a munkaidőben meghatározott félfogadási időben Önnek is a rendelkezésére állunk. Szívesen látom, a hatáskörömbe tartozó kérdésekről- amennyiben az időm erre lehetőséget biztosít- személyesen is eszmét cseréljek Önnel. Előre kívánom bocsátani, hogy nekem nincs annyi időm, hogy oldalakon keresztül kifejtsem nézetem egyes kérdésekől ezért kérem, hogy elégedjék meg néhány szóval.
A Városházi Napló szerkesztésével, működésével kapcsolatos véleményére az arra illetékes tudna választ adni.
Tisztelettel: jegyző
Jegyző
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2005 máj. 20 08:25

Altatás és fektetés - mint módszer

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 júl. 06 09:47

Polgármester Úrtól:
Április 29.-én postai ajánlott levélben kértem (mire még csak választ sem kaptam) a Rákospalota fejlesztési koncepciót a hivataltól amely az 1997./LXXVIII.tv. 6.§ (1) alpontja alapján nem Budapest Főváros Önkormányzatának feladata, hanem kerületi hatáskör, mint a településrendezés egyik eszköze (7.§ (3)). Testület által jóváhagyott dokumentum.

Gyurcsánszky alpolgármester úrtól:
Április 29.től várjuk a választ a Városrehabilitációs előkészítő vizsgálatról, nyilván amennyiben nem készült el, akkor csak az elkészült munkarészeket, továbbá azt a testületi döntést, ami a feladatot mintegy visszavette.
(Megrendelés, megbízottak, feladatmeghatározás(ok), amennyiben eléri a közbeszerzési értéket a közbeszerzési eljárás menete, az elkészült munkarészek, a kifizetések ütemezése, stb. vonatkozásában.)
Közpénzek felhasználása esetén minden fenti információ nyilvános.

A fórumhoz csak akkor fordultam, amikor hivatalosan feladott levelekre sem kaptam választ 30 napon belül (és mások sem).

Fentiek alapján már bizonyosra veszem, hogy az elhallgatás, altatás és fektetés a helyi ügyek intézése során bevett módszer, ennek megfelelően az állampolgároknak nincs más lehetőségük, mint újra és újra megpróbálni felébreszteni az illetékeseket.

(Gondolom pl. a Jegyző úr is ezt teszi, amikor a lakóhelyén tapasztal hasonló visszáságokat, és ott szeretné a nyilvánosság erejével elérni, hogy legalább az államigazgatási törvényben foglaltakat tartsák be. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján érdemi párbeszédre nincs is esély a kerület jövőjével kapcsolatban, annyira másként látják az itt élők, és azok akik döntenek róla.)

Kérem ne erre reagáljanak, hanem a hivatalosan megkért anyagokat tegyék nyilvánossá vagy postázzák, és majd nyilvánossá válhat.
Köszönettel:
Novák Ágnes
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

HozzászólásSzerző: Balázs Krisztián » 2005 júl. 08 10:09

Kedves Novák Ágnes aszsony és a többi "hitetlenkedő"!

Ott voltam az ominózus testületi ülésen, ahol a döntés megszületett és láttam a szabályozási tervet is, melyet megismretem értelmeztem.
Felhívnám a figyelmét arra, hogy amit Ön barakoknak nevez, az mások lakóhelye. A barak szó egészen más értelmezést jelent, gondolom nem szeretné, ha újra az az időszak köbetkezne, ahol az embereket barakokban helyeznék el! Ha igen, komoly probléma van a gondolkodásmódjával!
A szabályozási terv arról szól, hogy a Fő út, a Hivatal környéke és egyébb tömegközlekedési utak mentén (ami legalább annyira forgalmas, mint a Hivatalnál), elengedhetettlen a magasabb épületek kialakítása, mert így megvédi a zaj ártalomtól, a szennyezettségtől és a kíváncsi tekintetektől (ami a buszokról érkezne) melyek a kertesházban lakók mindennapi életét fürkészné!
Amennyiben ezzel nem ért egyet, adja vissza a diplomáját, mert nincs tisztában alapvető dolgokkal... Ha vette volna a fáradságot és megnézte volna a szabályozási tervet, világos lenne az Ön számára is, hogy a kertesházi besorolás azt jelenti, hogy ott (legyen az a kerület bármely részén) nem lehet, 60 lakásos társasházat építeni, mivel az engedélyezett építési magasság nem teszi lehetővé! Az a felvetés, ami többszőr elhangzik bizonyos emberek szájából, hogy "elértéktelenedik az ingatlan" NEM IGAZ! Meg kellene nézni egy ingatlanos cégnél, hogy menniybe kerülnek a családi házak a kerületben. (20-40 millió HUF) Nagyon sok ember szeretne, "ennyire értéktelen" ingatlanban lakni és ilyen ingatlant birtokolni!!! Évente mennek fel az ingatlan árak! Utána kéner járni, mielőtt véleményt nyilvánítunk valamiről! Természetesen nekem sem tetszenek azok az ingatlanok, melyben 30 nm-es lakások találhatóak és nincs benne egyetlen derékszög sem, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezen lakásokra, van kereslet! Ha van kereslet, az adó- és jutalákbevételt jelent az államnak, helyi Önkormányzatnak, melyből finanszírozzák a különböző közös kiadásokat. (ha Ön állami iskolában szerezte a diplomáját, akkor azt is ezen bevételekből finanszírozták!)El kéne gondolkodni egy picit és csakis megalapozott és tényeken alapuló megnyilvánulásokat kellene publikálni, mert ezzel ellentétes nyilatkozatokkal a saját jó hirnevét teszi tönkre!

Üdvözlettel:

Balázs Krisztián
Balázs Krisztián
Balázs Krisztián
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2005 júl. 08 09:52

Következő

Vissza: KözéletKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron