Végre felébredt a főváros is a panelek kapcsán. (ld a legújabb tervezett panelprogram.)
Munkahelyemen már évek óta foglalkozunk a téma kutatásával. Személy szerint egy EU-s panelfejlesztési munkacsoport magyarországi kutatója vagyok. (COST16). Még soha senki nem kérdezte meg, hogy mire jutottunk, mik a nemzetközi tapasztalatok, merthogy vannak szép számban. (Idáig ebből egy részt a 2004 október 23.-án rendezett újpalotai konferencián tudtam csak elmondani.)
2002 nyarán német kutatók kerestek magyar partnereket egy speciális programhoz. (A program arról szólt, hogy nagyrészt EU-s pénzből, csekély magyar állami és sajáterős hozzájárulással egytizedére csökkentik az energiaszámlát egy teljes homlokzati és gépészeti rekonstrukció, valamint napkollektorok használatának eredményeképpen.)
Természetesen a fővárossal kezdték a tárgyalási kísérletet.
A főpolgármester az üzente nekik, hogy neki nem feladata a panelekkel foglalkozni, keressenek egy kerületet maguknak. Ezután a németek megkísérelték végigkérdezni a kerületeket, de vagy nem álltak velük szóba, vagy azt mondták, hogy a helyben szokásos mód a peneles épületek lakóinak segítésére a segélyek növelése, mert az önkormányzatnak nincs szellemi kapacitása egy ilyen projektben való részvételre. (pl. nincs meg a szükséges nyelvtudás, technikai ismeret stb.)
Az EU (pénzzel és német felújítási tapasztalattal felfegyverzett) csapata a fővárosban mindenütt kosarat kapott. Ezekután személyes ismeretséggel került a projekt Dunaújvárosba. Ott méréseket végeztek, ellenőrizték a téli és nyári állapotokat stb.
Majd következett a tervezési időszak.
Most megkezdték a felújítást. A program honlapja:
http://www.solanova.energia.bme.hu
Talán azért abban lehet majd bízni, hogy ezek után legalább ennek a programnak a helyben, az országon belül ellenőrizhető eredményeit felhasználják majd, ha már a kutatások eredményei eddig senkit nem érdekeltek a legszűkebb szakmán kívül. A legszűkebb szakma fontos, de a döntéseket sajnos nem a szakemberek hozzák, hanem a képviselő-testületek megfizetett mégis amatőr szavazói.
Kívácsi vagyok a jövő heti újpalotai napokra, bizonyára sok kérdés felmerül majd az aktuális panel-plusz program által felkeltett kíváncsiság miatt is.
Úgy tudom (bár még nem láthattam), hogy a mi kerületünkben is van rehabilitációs elképzelés, gondolom ennek megvalósulása most nagyon felgyorsulhat, ha már állami támogatás is lesz hozzá.
Kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.