Szerző: banogabor » 2013 júl. 03 13:58
Kaptam az alkalmon és ismét visszaolvastam a teljes fórumtémát! Én úgy látom néhányan nem értik (a városházán sem) a kerékpáros közlekedés lényegét! Eszerint három csoportba oszthatóak a kerékpárosok:
1, Akik hobbi, szabadidős célból, napi testmozgásként kerékpároznak
2, Akik nem tudják vagy nem akarják megfizetni a közösségi közlekedés vagy autózás drága költségeit
3, Akiknek nincs autójuk, de a közösségi közlekedéshez képest gyorsabban és szabadabban szeretnének eljutni célállomásaikra és így időt spórolnak meg maguknak
Én azok közé tartozom, aki a kerékpározást valamennyi fent említett szempontból preferálom. Az óbudai munkahelyemre nagyjából 30 perc alatt érek be - esőben, szélben, napsütésben is -, bármikor. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a kerékpáros a közlekedésben nincs akadályoztatva. Vagyis nincs rákényszerülve arra, hogy minden utcasarkon megálljon, hogy áttolja a kerékpárt a másik oldalra, vagy óriási kerülőket tegyen.
Én az eddigi felvetéseimet a kerékpár, mint közlekedési eszköz szempontjából közelítettem meg. A kerékpár egy olyan társ, melynek segítségével jóval rövidebb idő alatt bejárható a kerület, bármit is kelljen intézni. Legyen az bevásárlás, munkába járás stb...Én például a család görögdinnyéjét - ami cca. 13 kg - simán haza tudom hozni vele! De sok más dolgot is! Emellett környezetkímélő, helytakarékos és megoldja a napi minimális testmozgás problematikáját is egyidejűleg. Megfelelő KRESZ tudással, odafigyeléssel pedig biztonságosan lehet vele közlekedni.
Sajnos azonban úgy látom, hogy a kommunikációs deficit legsarkosabb pontja, hogy addig, amíg én a kerékpárt közlekedési eszközként fogom fel, sokan - köztük a városháza prominensei is - csupán valami hobbi melléktevékenységként tekintenek a kerékpárra.
Szóval innen üzenem, hogy van olyan aki napi közlekedésre használja a kerékpárját. Én ebből a szemszögből tekintek a kerületre.
Ha az újonnan felállt önkormányzati testület munkáját nézem ilyen téren, akkor van néhány értékelhető lépés. A frissen felújított Zsókavár utcai rendelő, valamint a Fő téri megálló környéke kapott végre kerékpár tárolót, ami jó. Viszont egy nem éppen frekventált helyről beszélünk, így azok várhatóan a jövőben is kihasználatlanul fognak állni.
A Pólus Center felújításánál is figyelembe vették a kerékpárosok véleményét, így a korábbinál több lehetőség van kerékpárral való parkolásra. Itt inkább a biztonsági szempontok, amik megkérdőjelezhetőek. A Pólus Center környékét ellepték a gyanús alakok, akik az áruház körül ólálkodnak, s egy-egy esetben megdézsmálják a kerékpár tárolókat. Valamit jó lenne lépni a kerékpártolvajlás ellen is!
Ugyanakkor továbbra sem értek egyet a polgármester "vannak ott ösvények" válaszával, mikor az újpalotai kerékpározás nehézségeiről beszéltem neki a tavalyi közmeghallgatáson.
Az ehhez a fórumhoz csatolt szavazás eredményén is látszik, hogy van igény kerékpárutakra a kerületben. A kerületi közlekedési koncepcióban is említett néhány kerékpárút közül sem valósult meg semmi. Bő egy év és itt a ciklus vége! Szomorú vagyok amiatt, hogy polgármester úr a könnyebben, gyorsabban, olcsóbban megvalósítható elképzelések helyett mindjárt a legnehezebbet és a legkétségesebben kivitelezhetőt próbálja erőltetni - jelesül a Szilas-patak menti kerékpárutat, amit úgy képzelt el, hogy több tíz telektulajdonossal egyeztetne, akik azokon a területeken tulajdonosok, ahol a kerékpárút is futna, hogy legyenek már olyan szívesek átengedni a kerékpárút építésének egy darabot a földjeikből. Gondoljon mindenki arra, amire akar, de szerintem kerékpáros közlekedési szempontból a Szilas-patak menti kerékpárút nem a legégetőbb kérdés.
Tisztelettel:
Bánó Gábor