1956-os Emlékmű

Környezetvédelem, szobrok, műemlékek, kerületfejlesztés

1956-os Emlékmű

HozzászólásSzerző: Palotai Polgár » 2012 dec. 12 00:45

"FONTOS A LAKOSSÁG VÉLEMÉNYE" –

- ezzel a címmel olvasható egy rövid tudósítás a november 28-i képviselőtestületi ülésről, a kerületi ÉLETképek c. kiadvány december 3-án megjelent legutóbbi számában.

Hát, ha fontos a lakossági vélemény, akkor az illetékeseknek talán illene reagálnia a Polgármesteri Hivatal fórumán írt lakossági javaslatokra, hozzászólásokra.

És, ha fontos a véleményünk, akkor például az új 1956-os emlékmű tervezésekor is szerencsés lett volna kikérni az itt élők véleményét, lehetőleg még a döntés megszületése e l ő t t . Közzé lehetett volna tenni a beérkezett pályaműveket, módot adva a lakossági véleményformálásra, ha már egyszer egy 80 ezer fős közösség tagjai részére, közpénzek felhasználásával készülő, köztéren felállítandó alkotásról van szó.

Akár még most, utólag is közzé lehetne tenni a beérkezett pályaműveket, ha másért nem, hát azért, hogy a közösség tagjai megbizonyosodhassanak a bíráló bizottság döntésének helyességéről, megalapozottságáról.


Ugyanennek a lapszámnak egy másik írásában a polgármester a pestújhelyi „honfoglalás" megkezdésére bíztat. Ebben a helyi "honfoglalásban" bizonyára többen is részt vennének, ha ezt a honfoglalást kiterjesztenénk a virtuális tér, a kerületi honlap fórumának közös belakására is, mely felület kiváló lehetőséget kínál az itt élők, a helyi lakosság és a kerület vezetése közötti dialógus folytatására.

A kívánatosnak tekintett párbeszéd beindulásához és folyamatos fenntartásához azonban mindkét fél akaratára és aktivitására egyaránt szükség lenne. Ha ez a közös akarat hiányzik, akkor a véleménynyilvánítás féloldalas, ami nem dialógus, hanem monológ, akkor marad tehát az, ami eddig is volt, marad a pusztába kiáltott szó, a falra hányt borsó. Nem mondhatni persze, hogy az illetékesek soha, semmilyen felvetésre nem válaszolnak, de a reagálás jelenleg esetleges, alkalmi, kiszámíthatatlan. Van olyan, hogy egy-két napon belül érkezik a hivatal részéről valamilyen visszajelzés egy felvetésre, és van olyan, hogy semmilyen reagálás nem érkezik, soha. Noha a 2010. őszén felállt új kerületvezetés SZEMBENÉZÉS ÉS IRÁNYVÁLTÁS címmel hirdette meg programját, a megelőző időszakhoz képest e tekintetben nem érzékelhető irányváltás, a virtuális szférában való jelenlét, a megnyilvánulások rendszertelensége lényegében olyan maradt, mint amilyen volt, vagy talán még a korábbi szintet sem éri el a hivatal jelenlegi aktivitása. Hogy saját példát hozzak állításomra, 2011. április 12-én tettem egy javaslatot az új kerületi program ügyében. Hozzászólásom lényege az volt, hogy a rendelkezésre álló idő nem tűnik elegendőnek a javaslattételhez, az ambiciózus, több évre szóló, 77 oldalas gazdasági-társadalmi program áttanulmányozásához. Mostanáig nem sürgettem a válaszadást felvetésemre. A több lábon álló helyi kommunikáció tervezett megújításától sokat vártam, és úgy véltem, hogy az új vezetésnek és szervezetnek meg kell adni az átálláshoz szükséges, kellő türelmi időt. Bíztam benne, hogy ez a megújulás, átalakulás előbb-utóbb kiterjed a helyi közösségi élet virtuális fórumának területére is. Mely virtuális közösségi tér, a valóságos térnek egyre inkább integráns részét képezi, akár tetszik nekünk ez a folyamat, akár nem. Most sem sürgetem az elmaradt reagálást, éppen csak megjegyzem, hogy a 2011. áprilisa óta eltelt 18 hónap alatt senki illetékes, semmiféle válaszra nem méltatta hozzászólásomat, még egy olyan udvariassági fordulat erejéig sem, hogy: "Tisztelt Hozzászólónk, javaslatát köszönettel vettük, de sajnos nem tudjuk figyelembe venni."

A korábban ellenzékben lévő képviselők előző ciklusban tapasztalt intenzív internetes aktivitása immár emlék csupán, amióta ők adják a többséget, azóta alig, vagy egyáltalán nem szólalnak meg itt, a fórumban. Ez végül is érthető, a kerület vezetőinek leterheltsége, sokirányú elfoglaltsága mostanában valószínűleg nem teszi lehetővé, hogy internetes aktivitást fejtsenek ki, hogy a fórum hozzászólásaira személyesen reagáljanak. De – jobb híján - talán meg lehetne oldani a problémát olyan módon, hogy a jelenleg amúgy is átalakítás alatt álló hivatali szervezetben kijelölnének egy referenst, egy munkatársat, akinek a feladata lenne, munkaköréhez tartozna a fórum hozzászólásainak rendszeres figyelése, és a valóban közérdekű felvetéseknek a hivatal nevében történő érdemi megválaszolása.

Úgy vélem tehát, hogy a „Miénk itt a tér” kezdeményezést érdemes volna a közös, virtuális térre is kiterjeszteni. Ez a javaslatom persze abban az esetben érvényes, ha a kerület vezetése valóban partnerként szándékozik részt venni a helyi nyilvánosság internetes felületének, virtuális szférájának közös belakásában.

Én tehát azt javaslom, hogy a Polgármesteri Hivatal jelöljön ki egy illetékest, kvázi egy szóvivőt, aki a hivatal képviseletében nyilvánulna meg itt, a kerületi honlap internetes fórumán.

És azt is javaslom, hogy tegyék közzé, és mutassák meg a nyilvánosságnak az '56-os emlékmű pályázatára érkezett, - és nem mellesleg nívósnak minősített – anyagokat. Ha már nem tették ezt meg előzőleg, korábban, akkor legalább tegyék meg utólag, jobb későn, mint soha!

Mindezt persze csak akkor, ha tényleg komolyan gondolják a polgárbarát tájékoztatást, azt, hogy a lakosság véleménye fontos, és, mint a Helyi Téma 2011. április 6-i számában olvashattuk, az új képviselő testület valóban „növelni szeretné a nyilvánosság erejét és szerepét.”

Javaslataim egyébként összhangban állnak az idézett, Szembenézés és Irányváltás című gazdasági-társadalmi program célkitűzéseivel, melyek szerint az újonnan létrehozott kommunikációs társaság „az írott, internetes és televíziós tömegkommunikációs csatornák összefogását, a hatékonyabb, polgárbarátabb tájékoztatást, információáramlást, a kerület kulturális és történelmi értékeinek a lakossággal történő megismertetését, továbbá a demokratikus politikai kultúra megerősítését szolgálja.” A városüzemeltetés vonatkozásában ugyanitt ez olvasható: „hatékony lakosságszolgálatot hozunk létre”… erősítjük a lakossági kapcsolatot … az interneten történő lakossági hibabejelentésekre történő reagálásra szabályzatot hozunk létre.”

Ha mostani javaslatomra sem érkezik reagálás, akkor B. Gy. képviselő úrnak a 2012. november 28-i testületi ülésen elhangzott kijelentését, mely szerint a lakossági „marhaságok”-kal nem érdemes foglalkozni, (Önkormányzati Televízió 4:46:47) mert „a lakosság – úgymond - annyi őrültséget tud összehordani, hogy az már szinte ijesztő” - nem csupán egy meggondolatlan elszólásnak, nem csak egy, a vita hevében szerencsétlenül fogalmazott magánvéleménynek, hanem -, sajnálattal bár, de - a hivatalos testületi álláspont megnyilvánulásának leszek kénytelen tekinteni.

Fenti javaslataimat, miután több témát is érintenek, több helyre beírom. Szeretnék bízni benne, hogy mostani felvetéseim ez alkalommal nem fognak süket fülekre találni. Ha a válasz ismételten elmaradna, akkor az nemcsak a „polgárbarátabb” tájékoztatás és információáramlás deklarált céljával ellenkezne, de magával, a polgárinak mondott értékrenddel sem állna igazán összhangban.
Palotai Polgár
 
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2011 ápr. 12 12:54

Re: 1956-os Emlékmű

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2012 dec. 14 22:21

CSAK KÖZVETÍTŐKÖN KERESZTÜL KOMMUNIKÁLNAK !!!

http://www.hajdu15.hu
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: 1956-os Emlékmű

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2014 okt. 02 19:14

A NÉGY ÉV SZÉGYENEINEK EGYIKE.

A POFOSZ, az 56-os Szövetség saját kezdeményezésére az 1956-os forradalom és szabadságharc
50-ik évfordulójára épített emlékművet pályázattal kiválasztott munkából egy széles társadalmi
bizottság választotta ki. A konszenzussal megépült emlékművet 2010-ben hatalomra került 2/3-os
kerületi helyi FIDESZ - KDNP hatalom minden nemzeti konzultáció nélkül lerombolt. Ez anno 23
millió forint közpénzt tett semmivé, felállítása után alig négy évvel.
Az új randaság már kb. 70 millió forintba került, de itt már sem a POFOSZ, sem az 56-os Szövetség
nem lett megkérdezve...!! Ám a lakosság sem!!!!
És, ha fontos a véleményünk, akkor például az új 1956-os emlékmű tervezésekor is szerencsés lett volna kikérni az itt élők véleményét, lehetőleg még a döntés megszületése e l ő t t . Közzé lehetett volna tenni a beérkezett pályaműveket, módot adva a lakossági véleményformálásra, ha már egyszer egy 80 ezer fős közösség tagjai részére, közpénzek felhasználásával készülő, köztéren felállítandó alkotásról van szó.

Akár még most, utólag is közzé lehetne tenni a beérkezett pályaműveket, ha másért nem, hát azért, hogy a közösség tagjai megbizonyosodhassanak a bíráló bizottság döntésének helyességéről, megalapozottságáról.
Ilyen persze nem volt, ez a FIDESZ ERKÖLCS...

http://www.hajdu15.hu
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: 1956-os Emlékmű

HozzászólásSzerző: bakossandor » 2014 okt. 02 20:18

"És, ha fontos a véleményünk, akkor például az új 1956-os emlékmű tervezésekor is szerencsés lett volna kikérni az itt élők véleményét, lehetőleg még a döntés megszületése e l ő t t ."

Igen, mindenről ki kellett volna kérni a véleményedet. Például a Pestújhely téren lévő játszótérrendezésről is, nem igaz? :roll:
Szegény Béla atya még most sem érti miért dorongítottad le annyira, amiért nem akadályozta meg annak a megépítését és átadását! :shock: :evil:
Mert mindegy mit csinálnak, a lényeg az, hogy ki!?
Neked semmi nem jó ami az utóbbi 4 évben létesült... :roll: Ezen kár is vitatkozni. A konténervárosoddal mi a helyzet? Ezt mért nem meséled el a beszédített szavazóidnak? Sok minden van még amit visszacsinálsz, ha esetleg nyernél, mint például a térfigyelő kamerák megszüntetése, mert szerinted azok a kukkolást szolgálják, a bódékat is visszaépítteted a panelok közé, mert fontos a kiskereskedők megélhetése és a fejlesztéseket is leállítod mert feleslegeseknek tartod őket. Hogy is írtad: rendet teszel majd ebben a kuplerájban! :twisted:
Na, ezekről miért nem írsz? :?
Mert ilyen a DK. erkölcs. Követed Fletó őszinte vezetését... :x
bakossandor
 
Hozzászólások: 286
Csatlakozott: 2011 szept. 04 19:19

Re: 1956-os Emlékmű

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2015 jan. 10 22:07

Az emlékmű lebontásra került.
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48

Re: 1956-os Emlékmű

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2016 dec. 26 15:57

2016 ÉVBEN ÜNNEPELTÜK az 1956-os FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 60 ÉVFORDULÓJÁT.

A kerületben egy részletes programmal készültünk. Az ünnepség lebonyolításában alapvető szerepe volt a XV. kerületi 56-os Szövetség tagcsoportjának és a
POFOSZ XV. kerületi Szervezete tagcsoportjának. Szobrot avattunk, kettőt is, kopjafát készített egy kerületi művész a Karácsony Benő parkban lévő kopjafa
aktualizálására. Volt emlékkonferencia, voltak emlékbeszédek, virágokat és koszorúkat helyeztünk el kegyeletteljesen. Kitüntetés és emlékplaketteket adtunk
át. Több önkormányzati intézményünkben volt önálló megemlékezés. Hasonló rendezvényeket szerveztek a nagyobb civil szervezetek. A pártok között is akadt
aki ott volt a kerületi rendezvényeken és még külön is volt belső rendezvényük.
Meghívásunkra itt volt az USA-ban élő Lassan György úr is több rendezvényem, aki szerencsés túlélője a fegyveres harcnak. A 80 éves elnök úr vezeti a határon túl
élő 56-os Világszövetséget Kalifornia Los Angeles központtal
Az Epres sor - Római Katolikus Főplébánia melletti területen egy szoborpark formálódik, ott ahol van a lobogás nevű emlékhely....ezt az érintettek megkérdezése
nélkül építették, úgy, hogy lebontották az 50 évfordulóra konszenzussal épített emlékművet. Ezt a jenlegi vasbeton - szocreált - nem tudja magáévá tenni sok
kerületi lokálpatrióta. Ha valami nyomasztotta a 60 évfordulót az bizonyosan az itt - erőszakkal megépült - beton tömb.
Anno 2012 évben egy kritika íródott itt a FÓRUM rovatban, ám ez már csak a történtek utáni siránkozást tudta szolgálni, ám ma is ugyanúgy van aktualitása !

Idézett:

"FONTOS A LAKOSSÁG VÉLEMÉNYE" –

- ezzel a címmel olvasható egy rövid tudósítás a november 28-i képviselőtestületi ülésről, a kerületi ÉLETképek c. kiadvány december 3-án megjelent legutóbbi számában.

Hát, ha fontos a lakossági vélemény, akkor az illetékeseknek talán illene reagálnia a Polgármesteri Hivatal fórumán írt lakossági javaslatokra, hozzászólásokra.

És, ha fontos a véleményünk, akkor például az új 1956-os emlékmű tervezésekor is szerencsés lett volna kikérni az itt élők véleményét, lehetőleg még a döntés megszületése e l ő t t . Közzé lehetett volna tenni a beérkezett pályaműveket, módot adva a lakossági véleményformálásra, ha már egyszer egy 80 ezer fős közösség tagjai részére, közpénzek felhasználásával készülő, köztéren felállítandó alkotásról van szó.

Akár még most, utólag is közzé lehetne tenni a beérkezett pályaműveket, ha másért nem, hát azért, hogy a közösség tagjai megbizonyosodhassanak a bíráló bizottság döntésének helyességéről, megalapozottságáról.

Ugyanennek a lapszámnak egy másik írásában a polgármester a pestújhelyi „honfoglalás" megkezdésére bíztat. Ebben a helyi "honfoglalásban" bizonyára többen is részt vennének, ha ezt a honfoglalást kiterjesztenénk a virtuális tér, a kerületi honlap fórumának közös belakására is, mely felület kiváló lehetőséget kínál az itt élők, a helyi lakosság és a kerület vezetése közötti dialógus folytatására.

A kívánatosnak tekintett párbeszéd beindulásához és folyamatos fenntartásához azonban mindkét fél akaratára és aktivitására egyaránt szükség lenne. Ha ez a közös akarat hiányzik, akkor a véleménynyilvánítás féloldalas, ami nem dialógus, hanem monológ, akkor marad tehát az, ami eddig is volt, marad a pusztába kiáltott szó, a falra hányt borsó. Nem mondhatni persze, hogy az illetékesek soha, semmilyen felvetésre nem válaszolnak, de a reagálás jelenleg esetleges, alkalmi, kiszámíthatatlan. Van olyan, hogy egy-két napon belül érkezik a hivatal részéről valamilyen visszajelzés egy felvetésre, és van olyan, hogy semmilyen reagálás nem érkezik, soha. Noha a 2010. őszén felállt új kerületvezetés SZEMBENÉZÉS ÉS IRÁNYVÁLTÁS címmel hirdette meg programját, a megelőző időszakhoz képest e tekintetben nem érzékelhető irányváltás, a virtuális szférában való jelenlét, a megnyilvánulások rendszertelensége lényegében olyan maradt, mint amilyen volt, vagy talán még a korábbi szintet sem éri el a hivatal jelenlegi aktivitása. Hogy saját példát hozzak állításomra, 2011. április 12-én tettem egy javaslatot az új kerületi program ügyében. Hozzászólásom lényege az volt, hogy a rendelkezésre álló idő nem tűnik elegendőnek a javaslattételhez, az ambiciózus, több évre szóló, 77 oldalas gazdasági-társadalmi program áttanulmányozásához. Mostanáig nem sürgettem a válaszadást felvetésemre. A több lábon álló helyi kommunikáció tervezett megújításától sokat vártam, és úgy véltem, hogy az új vezetésnek és szervezetnek meg kell adni az átálláshoz szükséges, kellő türelmi időt. Bíztam benne, hogy ez a megújulás, átalakulás előbb-utóbb kiterjed a helyi közösségi élet virtuális fórumának területére is. Mely virtuális közösségi tér, a valóságos térnek egyre inkább integráns részét képezi, akár tetszik nekünk ez a folyamat, akár nem. Most sem sürgetem az elmaradt reagálást, éppen csak megjegyzem, hogy a 2011. áprilisa óta eltelt 18 hónap alatt senki illetékes, semmiféle válaszra nem méltatta hozzászólásomat, még egy olyan udvariassági fordulat erejéig sem, hogy: "Tisztelt Hozzászólónk, javaslatát köszönettel vettük, de sajnos nem tudjuk figyelembe venni."

A korábban ellenzékben lévő képviselők előző ciklusban tapasztalt intenzív internetes aktivitása immár emlék csupán, amióta ők adják a többséget, azóta alig, vagy egyáltalán nem szólalnak meg itt, a fórumban. Ez végül is érthető, a kerület vezetőinek leterheltsége, sokirányú elfoglaltsága mostanában valószínűleg nem teszi lehetővé, hogy internetes aktivitást fejtsenek ki, hogy a fórum hozzászólásaira személyesen reagáljanak. De – jobb híján - talán meg lehetne oldani a problémát olyan módon, hogy a jelenleg amúgy is átalakítás alatt álló hivatali szervezetben kijelölnének egy referenst, egy munkatársat, akinek a feladata lenne, munkaköréhez tartozna a fórum hozzászólásainak rendszeres figyelése, és a valóban közérdekű felvetéseknek a hivatal nevében történő érdemi megválaszolása.

Úgy vélem tehát, hogy a „Miénk itt a tér” kezdeményezést érdemes volna a közös, virtuális térre is kiterjeszteni. Ez a javaslatom persze abban az esetben érvényes, ha a kerület vezetése valóban partnerként szándékozik részt venni a helyi nyilvánosság internetes felületének, virtuális szférájának közös belakásában.

Én tehát azt javaslom, hogy a Polgármesteri Hivatal jelöljön ki egy illetékest, kvázi egy szóvivőt, aki a hivatal képviseletében nyilvánulna meg itt, a kerületi honlap internetes fórumán.

És azt is javaslom, hogy tegyék közzé, és mutassák meg a nyilvánosságnak az '56-os emlékmű pályázatára érkezett, - és nem mellesleg nívósnak minősített – anyagokat. Ha már nem tették ezt meg előzőleg, korábban, akkor legalább tegyék meg utólag, jobb későn, mint soha!

Mindezt persze csak akkor, ha tényleg komolyan gondolják a polgárbarát tájékoztatást, azt, hogy a lakosság véleménye fontos, és, mint a Helyi Téma 2011. április 6-i számában olvashattuk, az új képviselő testület valóban „növelni szeretné a nyilvánosság erejét és szerepét.”

Javaslataim egyébként összhangban állnak az idézett, Szembenézés és Irányváltás című gazdasági-társadalmi program célkitűzéseivel, melyek szerint az újonnan létrehozott kommunikációs társaság „az írott, internetes és televíziós tömegkommunikációs csatornák összefogását, a hatékonyabb, polgárbarátabb tájékoztatást, információáramlást, a kerület kulturális és történelmi értékeinek a lakossággal történő megismertetését, továbbá a demokratikus politikai kultúra megerősítését szolgálja.” A városüzemeltetés vonatkozásában ugyanitt ez olvasható: „hatékony lakosságszolgálatot hozunk létre”… erősítjük a lakossági kapcsolatot … az interneten történő lakossági hibabejelentésekre történő reagálásra szabályzatot hozunk létre.”

Ha mostani javaslatomra sem érkezik reagálás, akkor B. Gy. képviselő úrnak a 2012. november 28-i testületi ülésen elhangzott kijelentését, mely szerint a lakossági „marhaságok”-kal nem érdemes foglalkozni, (Önkormányzati Televízió 4:46:47) mert „a lakosság – úgymond - annyi őrültséget tud összehordani, hogy az már szinte ijesztő” - nem csupán egy meggondolatlan elszólásnak, nem csak egy, a vita hevében szerencsétlenül fogalmazott magánvéleménynek, hanem -, sajnálattal bár, de - a hivatalos testületi álláspont megnyilvánulásának leszek kénytelen tekinteni.

Fenti javaslataimat, miután több témát is érintenek, több helyre beírom. Szeretnék bízni benne, hogy mostani felvetéseim ez alkalommal nem fognak süket fülekre találni. Ha a válasz ismételten elmaradna, akkor az nemcsak a „polgárbarátabb” tájékoztatás és információáramlás deklarált céljával ellenkezne, de magával, a polgárinak mondott értékrenddel sem állna igazán összhangban.
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48


Vissza: KörnyezetünkKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron