Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

Környezetvédelem, szobrok, műemlékek, kerületfejlesztés

Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

HozzászólásSzerző: ftonyo » 2005 ápr. 16 20:25

Tekintve, hogy az előző felvetésem termékenyitőleg (régészet-épitett műemlékek) hatott, most itt is felvetnék néhány kérdést.

A XV. kerületben, bp-i átlagot tekintve is, rendkivül kevés a köztéri szobor, emlékmű - és az emléktábla.

Végignázve az 1989-es Bp. Köztéri szobrainak katalógusát, azt kell észlelnünk, hogy azóta nemhogy nőtt volna, sőt csökkent a szobraink száma.

Ellopták pl. Juhász György I. vh-ús hősi halott emlékkeresztjét a Közvágóhid térről.
Ugyanerre a sorsra jutoott a Rákos úti ref. templom kerjéből a "Kislány Bibliával" kompozició.
Most, a 96-os busszal utazva láttam, hogy a Czabán térről eltűnt a Bányász szobor. Jó ideje már vkik kifűrészelték kezéből a légkalapácsot, most már a szobor sincs meg!
A Palota 700 éves évfordulóját megörökitő Nyir-palota-Rákospalota kompozició olyan mértékben sérült, hogy alig látni, mit ábrázol.
Az Czabán iskola tornatermének falán lévő "Nő virággal" kompozició kályhazománccal lekenve borzalmas, ráadásul ez is csonka.

Mindeközben, egy olyan jelentős személyiségnek, mint a Rákospalota várossá alakulását előkészitő, nég évtizedig bíró Tóth Istvánnak, nincs szobra Palotán.
Pedig lehetne.
Pl. a Szőcs Áron és az Eötvös utcák sarkán, a spenótzöld tömbház előtt, ahol ma egy pad van.

Mindemellett hiányzik a kerületi szobrok, határ-és emlékkeresztek, középületeken és középületekben elhelyezett emléktáblák összeirása.
Ugyanigy hiányzik a palotai kötődéssel rendelkeztő személyekről elnevezett utcák kezdeténél az ismertető tábla (fővárosi közgyűlési előirás). Kivétel ez alól a 13 aradi vértanúk utcáinál lévő táblák - de ez sem teljes.
ftonyo
 
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2004 nov. 27 04:23

Most találtam a témához

HozzászólásSzerző: Novak Agnes » 2005 ápr. 23 11:46

Rákospalota strandfürdője és a pesti oldal egyetlen vízimalma
2005. március 24.
Budapesti peremkerületek rejtőzködő értékeiről szóló sorozatunk utolsó részében Rákospalotára látogatunk, ahol a Szilas-patak partján áll az egykori Liva-malom, a pesti oldal egyetlen ma még látható vízimalma. A kerületi kisiparosság emléke ma kísérteties hely, amely - térdig érő szemétben, roncs autó és tönkrement székek, ágyak társaságában - végképp nem fontos senkinek.

Rákospalotán, a Régi Fóti úttól nem messze (hivatalosan az Aporháza utca 90 989-es számú telken) áll a Liva-malom romja, a pesti oldal egyetlen ma még látható vízimalma. Az épület megannyi történeti tanulsággal szolgál, már csak ezért is megérdemelné, hogy felújítsák.
A palotai uradalom 1770-ben tervezte egy vízimalom felépítését a Füzes-dűlőben, amely valaha egészen a jobbágyportákig kapaszkodott fel a patakparton. Ez még ugyanabban az évben meg is valósult. A vízimalom 15-20 méterre épült a mai medertől, mert akkor még ott párhuzamosan folyt egy másik patak, és a víz miután meghajtotta a malomkerekeket, onnan bukott vissza a Szilas-patakba. A felső patak mintegy 500 méterre eredt egy mostani kis tótól, ahol forrásokkal van tele a terület.

A malomtartási jogot Palota 1885-ben vásárolta meg a regálerendezés keretében: a malom első bérlője Kozma Pál volt. Az épület 1890-ben leégett, de sikerült helyrehozni. A Liva-család 1896-ban tűnt fel Palotán, és előbb bérbe vette, majd megszerezte a vízimalmot Vida Józseftől, az akkori tulajdonostól.

A család kitűnő érzékkel, négy módon is felhasználta a patak vizét: fürdő, halastó, vízimalom, illetve jégkocka formájában. A kis patak elsőként Palota 1898-ban létesített egyetlen strandfürdőjének 20 méteres medencéjét táplálta. A vizet a strandról egy duzzasztótérbe vezették, ahol pontyokat tenyésztettek. A duzzasztótérből kifolyó víz a malomkereket hajtotta meg. A víz negyedik felhasználási módja talán a legizgalmasabb: télen a hátsó zsilipen keresztül leengedték a vizet a malomlétrán, s miután megfagyott, kimentek jeget vágni, amit aztán nyáron vendéglősöknek és henteseknek szállítottak.

A malom sorsát az államosítás pecsételte meg: 1952-ig még működött, de azután lassú pusztulásnak indult. Az uszoda ekkor már nem üzemelt. Az öreg gépekre szinte azonnal lecsaptak, az acél őrlőhengereket a Malomipari Tröszt foglalta le, a turbinákat a szövetkezetesítés jegyében ócskavasként adták el.


A malom mellett álló lakóházban élt a tulajdonos egyik leszármazottja, Liva Mária 1995-ig. Ekkor ismeretlenek felgyújtották a malom épületét, amely teljesen leégett. Ami megmaradt még a berendezésből, a romok maguk alá temették. A lakóházat teljesen kirabolták, elvitték a bútorokat is, valamint az archív fotókat, melyek a malomról még a strandfürdő üzemelése idején készültek. Így ma már kísérteties a hely, csak a falak állnak, különböző kétes elemek találkozóinak helyt adva. A lakóház még ép, de térdig érő szemét övezi roncs autótól a tönkrement székig és ágyig.

A rákospalotai Liva-malom csupán apró, bár sorsában tanulságosan tipikus példája a valamikor virágzó budapesti kisiparosság történetének. Ma már végképp nem fontos senkinek.

Lukácsi Attila

forrás:
http://www.archilink.hu/php/modules.php ... e&sid=1047
ott fotók is vannak hozzá
Novak Agnes
 
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2004 okt. 25 10:36

SZOBROK ????

HozzászólásSzerző: petiii » 2005 jún. 20 11:57

Tisztelettel megjegyezném, hogy a közterületi szobrok helyett (amik valóban illenének egy rendezett városrészbe) inkább a közintézményeket kellene rendbe tenni. Gondolom egy képviselö gyermeke sem jár a Fö u.-i bölcsödébe ezért nem vették észre azt a kis évfordulót amit nemrég ünnepeltek. Most 30 éve újították fel utoljára a gyermekek mosdóját.... és igen, sikerült egy WC ülöke (szintén a gyermekeké) megérte a 20 éves kort. Neves ünnep. Köszönjük. De csitt.... mit látunk innen alig 100 méterre, HURRÁ !!! a nagytemplom mellett elkészült egy szép emlékmü közpénzen persze, komplett parkkal együtt. Hogy a vandálok már tönkre is tették??? NEM BAJ, majd felújitjuk, erre mindig van pénz.
Kérem erre ne is válaszoljanak, ha nem tudták eddig megoldani, semmi értelem se szabadkozni, se másra kenni.
Üdvözlettel: egy apuka
petiii
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2005 jún. 06 16:16

szobrok

HozzászólásSzerző: Városüzemeltetési Osztály » 2005 jún. 23 19:05

Tisztelt �Petiii�!

Köszönettel vettük jelzését.
A Fő utcai bölcsőde műszaki állapota valóban leromlott. Jelenleg a balesetet okozó, működést akadályozó hibaelhárításokon kívül felújításokat nem rendelünk meg ezen intézményünknél.
Az Önkormányzat célja új bölcsőde építése a jelenlegi helyén, amelyhez központi támogatásért pályázatot tervez benyújtani. Az ehhez szükséges tervek elkészültek, a tervdokumentáció engedélyeztetése folyamatban van.
Tisztelettel:
Városüzemeltetési Osztály
Városüzemeltetési Osztály
 
Hozzászólások: 472
Csatlakozott: 2004 márc. 04 10:34

utcanév, hinta és földA

HozzászólásSzerző: Baráth Zoltán » 2005 szept. 06 13:17

1997-ben költöztünk Palotára a Baksay utcába. Ez érdekes volt számunkra mert édesanyám sokat emlegette ezt a nevet. Azóta is tudathasadásom van ha valahol számlára vagy máshol le kell iratnom a címet. Az utca hivatalos neve ugyanis i-vel írja Baksay Sándor nevét! Baksay Sándor a kunszentmiklósi temetőben van eltemetve és fényképem van a síron álló márványoszlopról ahol igenis Y-nal van írva a neve. Ráadásul az utcában mindkét változatú utcatábla megtalálható. Nem lenne jobb csak az igazit használni és hivatalossá tenni?

Más. Gyermekeimmel ha ritkán is de el szoktam menni játszóterekre. Ez külön készülődést kíván, ezért inkább a kertben szoktak játszani. Az EU csatlakozás követelményeiként lecserélték a játszótéri hintákat. Sajnos!
Újabb látogatáskor nyilván ki is próbáltuk. Az otthoni biztosan nem EU szabványos (kb.1500Ft-os) hintán gyermekeim (3) követelik, hogy minnél magasabbra lökjem őket.. Figyelnem kell mert amikor közel vizszintesig kilendülnek elől is hátul is 10-20 centire van a fejüktől a keresztgerenda. Ez szokott a határ lenni. Ehhez szokva kicsit kétségbe estem amikor az új hintán kb 45 fok kitérés után majnem kiesett a fiam! Eléggé megijedt és abba is kellett hagyni. Próbaként a nagyobbal is kipróbáltam, most már felkészülve a lehetséges veszélyre. Nem volt hiába mert ugyanúgy jártunk és pánikszerüen menekűlt belőle, amiből majdnem még nagyobb baj lett. Lehet, hogy ez szabványos, de NEM JÓ!

A Baksay u. Rákos út sarkán lévő kis háromszóg terűleten tavaly is idén is ki kellett vágni elszáradt fát. Magam is ültettem a közepére már bokrot is fát is, de előbb utóbb elszáradnak. Amikor az utolsót kiültettem kiderűlt miért. A felső néhány 10 centis fóldréteg alatt homok van ami azonnal elvezeti a gyökértől a vizet. Az ültetett fenyőt alatt igyekeztem több földett öszegyűjteni de láthatóan már az is szárad. Nem lehetne földet cserélni a területen? ha már sikerült a szemétlerakót megszüntetnem legyen még szebb a környezet.

Tisztelettel
Égboltos
Baráth Zoltán
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2005 júl. 15 12:00
Tartózkodási hely: Bp. XV.

Re: utcanév, hinta és földA

HozzászólásSzerző: nemkati » 2005 szept. 06 20:41

Kedves Zoltán (Égboltos)!
Elég nagy gond lehet, hogy az utcaneveteket másképp írják, mint az, akiről elnevezték. Talán az lehet a gond, ami a nagymamám nevével is. (Igaz, őróla nem neveztek el utcát, pedig ő is megérdemelné. Tavaly halt meg, talán már lehetne.) Szóval az ő lánykori neve Mihálfy Erzsébet, vagy Mihályfi, vagy Mihálfi, vagy Mihályfy. Én már mind a néggyel találkoztam születési, halálozási, házasságkötési és más iratokon. A legszebb az, hogy a sírkövére Mihálfy van írva, de ugyanoda temették a testvérét is, akinek a neve Mihályfinak van írva a sírkőre. A családban senki nem tudja, hogy is kell írni valójában a nevét. Talán ugyanez történhetett szegény Baksay Sándorral is.
nemkati
 
Hozzászólások: 373
Csatlakozott: 2004 okt. 01 15:56

Antal József szobra

HozzászólásSzerző: fazekas » 2006 júl. 11 15:15

Sajnálattal láttam, hogy a földig le rombolták néhai miniszterelnökünk szobrát. Érdeklődve várom, hogy mikor fogják helyre állítani. Valahogy nem vigyázunk az értékeinkre. Egyébként a volt szobor környéke is hagy kívánnivalót. Szemét, csikk, összefirkált pad. Nem méltó a környezet Pestújhelyre nézve.

Fazekas

sajnos csak ezt a gyönge képet fogadja a fórum.
fazekas
 
Hozzászólások: 513
Csatlakozott: 2005 nov. 01 21:34

Re: Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

HozzászólásSzerző: nico » 2009 márc. 04 12:01

Igentisztelt választott, kinevezett tisztségviselők, képviselők, tanácsadók, itt a XV. kerületben!
Tudom, hogy figyelmüket leköti a tervbe vett II. világháborús emlékmű gigászi munkája.
Kérem, engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket az I.világháború pestújhelyi áldozatainak emlékművére.

Nagy valószínűséggel gondolom, hogy önöket megnyugtatta a kerületi szobrok, emlékművek állapotáról készült, - itt a honlapon is olvasható - felmérés, amely a lakosság véleményére alapozva, azok állagát jónak minősítette.

Kérdem önöktől, Önök is így gondolják?
Tekintsék meg a képeket!
"Még nem késő..."
Ez az emlékmű gazdátlan!
Csatolmányok
HPIM1633.jpg
A bekötött szemű lakosság szerint így jó, önök meg elhiszik.
(50.33 KiB) 19 alkalommal.
HPIM1632.jpg
Az utókor így emlékezik,
(50.59 KiB) 19 alkalommal.
HPIM1634.jpg
Omló lábazat,
(87.63 KiB) 17 alkalommal.
Tisztelettel: Fórumtársad.
nico
 
Hozzászólások: 2163
Csatlakozott: 2006 nov. 23 15:51
Tartózkodási hely: Újpalota, Kőrakás park 51.IIIe.7a. (lift nincs.)

Re: Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

HozzászólásSzerző: nico » 2010 feb. 15 14:54

Egy művészi alkotás környezete, állapota a kerületben.

Most, a hó miatt távolról, de jól látható. Nem takarja el a kis park fáinak lombja a szemek elől.
Kerületünk - kevés - műalkotásainak egyike Ő. Méltó helyre került, helyét körültekintően választották meg.
Egy iskola - talán tornatermének - külső falát és az intézmény bejárata előtti kis parkot díszíti évtizedek óta.
Díszíti?
Szeretné. De a környezete gazdátlan. Iparos kezekre vár.
Az iskola épületének mai arculata nem méltó az alkotáshoz. Az iskolához sem, nem kopottas, elhanyagolt. Az új "téglajárda" a tényen nem változtat. ( Nem ázik be az a terem?)

A gyermekek lelkivilágáról most ne is beszéljünk.
Csatolmányok
HPIM4367.JPG
Díszítő relief egy omladozó iskolafalon.
Tisztelettel: Fórumtársad.
nico
 
Hozzászólások: 2163
Csatlakozott: 2006 nov. 23 15:51
Tartózkodási hely: Újpalota, Kőrakás park 51.IIIe.7a. (lift nincs.)

városüzemeltetés

HozzászólásSzerző: Saca » 2010 ápr. 26 17:32

Tisztelt Városüzemeltetési Osztály!

A kérdésem az lenne,hogy a Czabán Samu Iskola meletti térre tervezett II. Világháborús Emlékmű környezetét
nem szándékoznak e rendbetenni? A térre ráférne már egy alapos generál.Értem ez alatt a kitaposott fű pótlását,
esetleg valami normális térköves sétány létrehozását.
Azt gondolom hogyha már nagyon helyesen áldozunk az elesettek emlékére,méltó környetetet is kellene biztosítani
annak.
Nem beszélve arrol hogy a környék lakosai szeretik ezt a kis zöld területet és eléggé a kirakatban is van.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Salamon Patrícia
Saca
 
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2009 okt. 07 15:13

Re: Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

HozzászólásSzerző: Városüzemeltetési Osztály » 2010 ápr. 29 07:43

Tisztelt Salamon Patrícia!

A park egészére komplex rehabilitációt nem végzünk, ellenben a meglévő parki berendezési tárgyak (padok, szemétgyűjtők) felújítása megtörténik. Az emlékmű körüli megkopott felületű gyep cseréjét gyeptéglázással megoldjuk.
Érdeklődését köszönjük.
Tisztelettel:

Városüzemeltetési Osztály
Városüzemeltetési Osztály
 
Hozzászólások: 472
Csatlakozott: 2004 márc. 04 10:34

Re: Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

HozzászólásSzerző: nico » 2010 máj. 03 11:07

nico írta:Egy művészi alkotás környezete, állapota a kerületben.

Most, a hó miatt távolról, de jól látható. Nem takarja el a kis park fáinak lombja a szemek elől.
......


Nem csak gyönyörű, jóságos is a természet.
A XV. kerületben is.
Eltakarja az omló vakolatot az 50 éves létezését ünneplő iskola falán.

A természet visszafoglalja azt ami az övé.
Ezért nem látszik a már megviselt környezetében szintén viseletes, de úgy is szép Engelsz József -"Virágot tartó leány" - dombormű.
( A két kép azonos helyről készült.)

????????????
Csatolmányok
HPIM5388.JPG
Ki a "jó gazda"? Hol a "szellemisége"?
Tisztelettel: Fórumtársad.
nico
 
Hozzászólások: 2163
Csatlakozott: 2006 nov. 23 15:51
Tartózkodási hely: Újpalota, Kőrakás park 51.IIIe.7a. (lift nincs.)

Re: Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

HozzászólásSzerző: nico » 2010 máj. 23 13:48

VESZELY Jelena

Meditáció (kő, 1975, Budapest, XV. ker. lakótelep)

http://artportal.hu/lexikon/muveszek/veszely_jelena

És ami látszik belőle.

Kinek jó ez?
Csatolmányok
HPIM5394.JPG
"Angkor" a XV. kerületben.
Tisztelettel: Fórumtársad.
nico
 
Hozzászólások: 2163
Csatlakozott: 2006 nov. 23 15:51
Tartózkodási hely: Újpalota, Kőrakás park 51.IIIe.7a. (lift nincs.)

Re: Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

HozzászólásSzerző: fazekas » 2011 júl. 24 18:33

Pestújhelynek van egy szobra a Templom téren , az 1914-18- as Háborúban elesett Hősök emlékére.
A szobrot a rákosi éra alatt megcsonkították (a Katona arcát letörték), majd a szobor alakját eltávolították. Helyére egy mécsest, vagy valamilyen lángot eszkábáltak. A táblák egyrészt a hanyag szerelés, másrészt a vandálok közreműködésével megrongálódtak.
Most amikor Fő térre, játszó térre (jogosan) milliókat költünk, Talán gondolhatnánk a háborúba elesett hőseinkre, ha már a százéves megemlékezéskor nem került sor a szobor felújitásra.
Igaz a felvetés nem nyeri el mindenki tetszését, mert ma már a nyugdíjasok is fölösleges terhet jelentenek, ne még a kőzel 100 éve elhunyt Hősök.
Hazánkon kívüli emlékművekre, épületekre, templomokra van pénzünk, ezek látványos dolgok, lehet utazni, virítani. a hazaiak meg kit érdekelnek.
Tábla_1.jpg
fazekas
 
Hozzászólások: 513
Csatlakozott: 2005 nov. 01 21:34

Re: Szobrok, emléktáblák - helytörténetünk2.

HozzászólásSzerző: fazekas » 2011 júl. 24 18:35

Tábla_2.jpg

Tábla
tábla_3.JPG
fazekas
 
Hozzászólások: 513
Csatlakozott: 2005 nov. 01 21:34

Következő

Vissza: KörnyezetünkKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron