Dr.Ódor József írta:A szegények támogatása mindenekelőtt !
2008. tavaszán a Rászorulókat Támogató Egyesületet (a RÁTÉ-t) a kerület 20 lakója azért alapította, hogy a szegény családok és személyek erkölcsi, jogi és anyagi támogatásának feltételeit a kerületben bővítse. A RÁTE egy olyan hatékony civil szervezet akart és akar lenni, mint ahogy a törvény is előírja: pártpolitikai tevékenységet nem folytat, országgyűlési, megyei, fővárosi önkormányzati képviselői jelölt-állítástól tartózkodni fog. Kerületi önkormányzati képviselő-jelölteket viszont indíthat. Ez meg is történt és a jelöltek közül a Testület tagjává váltak révén az azonos és hasonló célokat maguk elé tűzött civil szervezetek érdekeinek képviseletét is vállalják. A törvény szerint ez nem számít közvetlen politikai tevékenységnek. Együtt akar működni tehát más civil szervezetekkel és természetesen a kerületi önkormányzattal is. Sőt egy tervezett (illetve majd megkötött) megállapodás szerint önkormányzati feladatokat is átvállal.
Mindezeket figyelembe véve az elképzelés az volt, hogy a kerületből elköltözés miatt megüresedett, volt LAÉT helyiséget (Thököly utcai bejárattal) feladatai ellátáshoz megkapja és itt kapna helyet a Cigány Kisebbségi Önkormányzat is. Ez a megoldás -többek között - azért is megfelelőnek mutatkozott, mert a kamion-számra érkező és a rászorultak között elosztásra kerülő élelmiszereket, továbbá bútorokat, ruhaneműket átmenetileg raktározni lehet. A hajléktalanok és mások részére „egytál” étel elkészítésére alkalmas konyha is működtethető. E tervek szerint a helyiségek felújítása részben a Palota Holding, részben a RÁTE feladataként szerepelt. Ezen sarki ingatlan másik részében (Neptun utcai bejárattal) a FIDESZ irodája működik.
Mit hozott a sors ?! A nyáron az épületbe ismeretlenek betörtek, romboltak, több értéket a FIDESZ helyiségéből is elvittek. Ezt követően - 2010. júliusában László Tamás úr nyilatkozatot tett közzé, melyben – többek között – ez is szerepelt: A LAÉT a helyiségeket ugyan kiürítette, de „Azóta is sokan járnak oda udvariasan és nem udvariasan érdeklődni segélyezés ügyben. Sőt nem egy alkalommal kaptunk olyan fenyegetést, hogy majd ki fogják füstölni a FIDESZ irodát innen, ha majd a volt LAÉT helyiségbe beköltözik egy papíron létező segélyszervezet és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat.” E nyilatkozatra reagáltam, melyből pár gondolatot idézek: tényekkel bizonyítottam, hogy a RÁTE civil szervezetként nemcsak papíron létezik. Ezt az adományokból részesülők ezrei tanúsíthatják. Ha az említett helyiségeket valamikor birtokba vehetné a RÁTE – más feladataival együtt – az ilyen tevékenység még intenzívebb lesz a rászorultak javára (ez azóta valóban folytatódott is). Azt is írtam, hogy „Sem ideje nem lesz, de eszébe sem jutott volna (már mint a RÁTE-nek) mások kifüstölése, hiszen ez egy pártoktól független civil szervezetként fog működni.”
Mit ad Isten ? Megtörtént a kifüstölés, csak fordítva ! A FIDESZ vezetésű új képviselő-testület kvázi elsők közötti döntése volt a felújítás nem teljesítése miatt még be sem költözött RÁTE „kifüstölése”. Ez igazi pálfordulás! Szerintem már a nyilatkozat közzétételekor is így gondolták, csak az ellenkezőjét mondták. Hiszen már abban az időben a FIDESZ győzelem szelei fújtak. Tehát számíthattak a hatalomra kerülésre, és arra is, ahogy országosan teszik, a kerületben is majd mindent eltakaríthatnak, ami nekik nem tetszik. Sajnos, elkezdődött!
De mi lesz a szegények, a rászorulók támogatásával ? Hová raktározhatjuk az élelmiszer szállítmányokat, a felajánlott bútorokat, ruhaneműket ? Nem tudjuk fogadni a tanácsért hozzánk fordulókat ! Vajon az új FIDESZ többségű önkormányzat más helyiséget biztosít hasznos munkánkhoz ? Vagy netán meg akarja akadályozni a köz javára civil szervezetként önzetlenül végzendő tevékenységünket ?
Ahogy olvasom a képviselő-testületi előterjesztést, majd az Együttműködési megállapodás felmondásáról hozott határozatot, nem hiszek a szememnek ! Nem találok rá megfelelő magyarázatot. Nem találok rá más magyarázatot, csak azt, hogy amit az előző önkormányzat hagyott jóvá, az csak rossz lehet az embereknek. Tehát azt sürgősen fel kell számolni. Szerintem fals teória ez!
Hiszen RÁTE egyetlen pártnak sem szatelit szervezete, nem pártérdekeket képvisel. Minden erejével csak a rászorulókat kívánja segíteni, mégpedig sokféleképpen. Ez a tevékenység még csak nem is bármilyen párt hatalmával működő önkormányzat ellen való!
Nagy önbizalommal elképzeltük, hogy az alapszabály szerinti feladatainkat milyen összefogással és lelkesedéssel fogjuk teljesíteni! Persze feladnunk nem szabad, küzdenünk kell céljaink megvalósításáért, mert közügyről van szó. Ha a jelenlegi hatalmon lévők közül valaki is eljött volna közgyűlésünkre, tájékozódott volna munkánkról, ne tán általuk korábban sok esetben hiányolt „hatástanulmányt” készítettek volna (ha nem is írásban), akkor (ha nem vagyok naiv) talán nem születik meg ez a döntés. Naivitásomat azonban alátámasztani látszik, hogy a polgármester úr által sürgősséggel a RÁTE munkájáról kért beszámolót az elnök soron kívül el is készítette és a kért időre elő is terjesztette. A napirendhez viszont nem csatolták. A képviselők így a tények ismerete hiányában mondták ki az Együttműködési megállapodás felmondását. Az előterjesztésen a RÁTE elnöke meghívandóként van feltüntetve. Ez viszont nem történt meg. Mondható, hogy ez egy vérbeli politikai döntés volt egy civil szervezet közérdekü tevékenysége ellen.
Soha nem értettem egyet azzal, hogy bármely pártszervezet kisajátítson civil szervezetet és azt politikája eszközévé tegye. Kérdezem, rosszmájúság lenne, ha azt gyanítanám, hogy e RÁTE-nek szánt helyiségnek már kigondolt használója volt és van? De mindezek ellenére az lenne a „FAIR” dolog, ha a RÁTE ha nem is itt, akkor másutt a működéséhez megfelelő elhelyezést kapna. Erről, ha utólag is, de tárgyalni kellene. Vizér Klára új és ezzel a területtel foglalkozó alpolgármester asszonyt, harcias, szókimondó, de nem bosszúálló embernek ismertem. Talán nem tévedek. Látogasson el hozzánk, tárgyaljunk a döntésük okairól és a megoldásról. Vagy fogadja a RÁTE képviselőit és tárgyaljanak a jövőről. Ellenérzelmektől mentesen keressék meg a kiutat. Szerintem ez a rászorult családok támogatása miatt is közös felelősségünk. Szorgalmazója vagyok mind ennek és érdeklődéssel várom a tetteket.
Budapest, 2010. november 20-án.
Dr. Ódor József
A RÁTE-ben alapító tag
A CIVIL SZERVEZETEK POLITIKAI DIFFERENCIÁLÁSA, AKI SEMLEGES ANNAK ANNYI ELV !
Az első intézkedése volt a FIDESZ - KDNP 2/3-os többségnek, hogy a Rászorulókat Támogatók Egyesületét megtámadja.
A szegény családok segítésére, az állami gondozásban élők támogatására, a hajléktalan sorsú emberek gondjainak az
enyhítésére létrejött egyesület a RÁTE azonnali ellehetetlenítését célozta a kétharmad egyhangú politikai támadása.
Az erőből meghozott döntés azonnali hatását érezték a szerencsétlen sorsú emberek. Ez nem egy felebaráti cselekedet
volt, ez nyílt politikai támadás. Ez tart a mai napig. Földalatti mozgalomként működünk negyedik éve. Én hetente a
saját Skoda Fábiámal hordom az élelmiszert (szerda, péntek, vasárnap) tárolni nem tudjuk így kb. 40 család kap egy
egy szállításból, elsősorban hűtést nem igénylő ellátást. Ám ha lenne helységünk és ott hűteni, vagy akár főzni is tudnánk,
akkor még több önkéntes munkában végzett szolgálattal tudnánk segíteni a leszakadt, esélyhátrányban élő embertársainkat.
NEM és NEM !
A pöffeszkedő pökhendiség nem emeli fel a kezét a szegények érdekében. Sorra megy/mentek a családok kilakoltatásai,
nagyüzemben zajlik a hajléktalanná tétel, tömeges, már 400 körüli az üres önkormányzati tulajdonú bérlakások száma, de
a helyi hatalom élén a polgármesterrel semmit nem tesz a kerületben élő szegény sorban szenvedőkért....
EZÉRT NINCS SZÜKSÉGÜK NEM SZATELIT CIVIL SZERVEZETRE, ezért üldözik a Rászorulókat Támogatók Egyesületét, akinek az
aktivistái e pillanatban is nyári táboroztatnak.
E szégyen a kerület vezetéséé....a RÁRE elszenvedője, ám az ütéseket a helyi hatalomtól az elesettséggel küzdők kapják..
ÉS EZT ŐK A 2/3-ad NAGYON JÓL TUDJA..!!!
http://www.hajdu15.hu