Kedves Hajdú László!
Azt gondolom, hogy a félelem elültetése mára a kommunizmus "beérett gyümölcse". Ezen a rendszerváltás mit sem segített. Egy olyan jelenség, amit szintén nem sikerült leépíteni - sőt inkább erősíteni - 1989 óta. Az üzenete pedig az, hogy "mindenki maradjon meg magának", "a politikát hagyják meg a politikusoknak" (és persze ezzel együtt a közügyeket is, ami így magánüggyé vált), és főleg - emlékszem még gyermekkoromból, amiben sok más mellett olyan "okosságokkal" nevelték a mára felnőtté vált gyermekeket, hogy "a véleményedet tartsd meg magadnak".
Szerintem senki nem gondolta, hogy a gyermekek ilyen szintű lelki bántalmazása ilyen súlyos következményekkel jár a jövőre nézve. Én magam is megéreztem a kirekesztettség érzését. És persze a kommunizmus alatt működtetett besúgórendszer is mindenkit gyanússá tett, ami tovább erősítette a félelemérzést. A mai rablópolitika ennek a legnagyobb haszonélvezője. Csak az ilyen "bátor, renitens, nemkívánatos" személyek mint én vagy Ön emelik fel szavukat ez ellen a látszólagos közöny ellen.
És azért mondom, hogy látszólagos, mert valójában mindenkinek meg van a határozott véleménye a közügyekről, de arra nevelték őket, hogy a véleményüket tartsák meg maguknak. Nos én azért faragtam rá mindig, mert én nem voltam hajlandó (és most sem vagyok) beállni a sorba és csendben hallgatni. Épp ezért engem nem is avattak annak idején úttörőnek - a nagy arcom miatt nem érdemeltem ki. Egyszerűen nem tudtam egy olyan közösségbe beilleszkedni.
Akkor kicsit szégyenkeztem, de ma már inkább nevetségesnek tartom a dolgot. Már csak azért is, mert abban a rendszerben csak abból lehetett valaki, akinek az apja-anyja "jó kommunista" volt. A szüleim pont ezért nem vitték semmire, ergo ők is megérezték a kirekesztettséget.
A dolog csupán annyiban változott a rendszerváltással, hogy utána abból lehetett valaki, akinek sok pénze volt (értsd: elég sokat lopott vagy külföldi nagybácsi, nagynéni támogatásával). Véleményem szerint a mai politikai gárda ( a Jobbikot leszámítva) Soros-pénzen nevelkedett elitistákból áll mind a jobb, mind pedig a bal oldalon, akiknek csak a jó isten tudja, mit tömtek a fejükbe az amerikai egyetemen, de hogy a hazához való hűséget, gerincességet nem, az biztos. Én ezért tartok Gyurcsánytól, Orbántól, Bajnaitól, Bokrostól meg a többitől. Szerintem hazafiasságon kívül minden fortélyt megtanultak, amivel folyamatosan sakkban lehet tartani és kizsigerelni a magyar lakosságot. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az ügynökakták kérdését és a kommunizmussal való végleges leszámolást máig nem sikerült véghezvinni, ugyanis szerintem mindkét oldalon ugyanazok ülnek, akik a hamis félelem általános fenntartásában érdekeltek.
Ennek természetes része, hogy a közfeladatot ellátó személyek nem nyilatkoznak, hiszen mindenkor ki vannak szolgáltatva az aktuális politika kényének, kedvének. Sőt néha még a felsővezetői önkénynek is! Valamilyen retorzió szinte garantált! Nagyon egészségtelen állapot ez, mert így a hivatalnokok azt hiszik, hogy "mindent tudnak", mindent jól el tudnak dönteni a lakosság helyett. De ha így utólag nézzük, vajon hány százalékban mondhatjuk a mindenkori kormányok, testületek döntéseit helyesnek?
Az itt megtelepedő multi cégeknek kb. 3-4 évre volt szükségük, hogy feltérképezzék a magyar lakosság lelkiállapotát, hozzáállását a közügyekhez, felmérjék közösségépítő erejüket. Mivel a kormányok valójában sosem álltak ki a magyar lakosság érdekében, ezért közös erővel (elnéző hallgatással) a multikkal összhangban, erővel vertek le mindenféle alulról induló kezdeményezést. Ennek lehettünk tanúi, amikor az esztergomi Suzuki gyárban megalakult szakszervezet vezetője, Párma Zsolt (persze ez még 2007-ben volt, a szoclib kormányzás alatt, de a folyamatot jól ábrázolja,
http://www.mfor.hu/dossziek/50.html) az első pillanattól fogva komoly, törvényellenes vegzálásoknak lett kitéve. De mert csak erről az egy ilyen esetről számolt be a média, ezért "nem tudunk" arról, hogy az összes többi multi cég is szó szerint ellenségnek tekinti az érdekképviseleti szervezkedéseket!
Ennek lett a következménye a mai modernkori rabszolgatartás, ahol igazából a kutya sem törődik a dolgozók sorsával. Mára oda jutottunk, hogy a minimálbér összege már a létminimumot sem éri el, miközben az új "tesco gazdaságos" munka törvénykönyve érvénybe léptetésével további súlyos joghátrányokat kell a dolgozóknak elszenvedniük és a kis keresetüket is ott sarcolják meg ahol tudják (bankadó, stb...). Ezeknek az embereknek erejük sem marad igazából arra, hogy közügyekkel foglalkozzanak. Nem is nagyon teszik. Én az egyik vagyok a kevés kivételből.
A fórum passzivitása nem csak a félelemből és bonyolultságából táplálkozik. A bonyolultság szerintem inkább csak látszólagos dolog. Persze szeretjük a kényelmi szolgáltatásokat, mint pl. a meglévő facebook, google regisztráció használata a fórumhoz - szerintem még valahogy meg is lehetne oldani a beléptetést - azzal inkább rontanánk a helyzeten, mert az internet nyilvánossága lehetővé teszi, hogy bárhonnan, akár amerikából is hozzászóljanak témákhoz. Ki tudja azt ellenőrizni, hogy aki hozzászól, valóban a kerületben lakik, kompetens, tájékozott vagy csak uszítani akar. Ergo inkább maradjunk kevesen, de valóban palotaiak, minthogy sokan, de csak a jó isten tudja, hogy kik és honnan. Bár nem tudom, most hogy van, de a fórum regisztrációt helyben lakáshoz kötném, magát a fórumot pedig mobilos támogatással vértezném fel, s főleg:
hirdetném a létezését a kerületben! Ezen keresztül pedig biztatnák mindenkit, jöjjön bátran, mondja el a véleményét. Szóval fórum ügyben szerintem egyrészről mozgósításra, másrészről a közszolgáknak nyújtott garanciákra lenne szükség.
A civil szervezetek papíron több mint 100 van, de a helyi ügyek iránt nincs mondanivalójuk.
Milyen civil szervezetek az ilyenek?
A pártok a legmeglepőbb magatartása a közöny, nem érdekli őket a közügy, a párbeszéd.
Ez eddig sem állt érdekükben ( A Jobbik kivételével - ez egy más történet). A polgármesterek és képviselőik (sajnos szerintem ebben Ön sem volt kivétel, mivel fogalmam sincs néhány látványos beruházáson kívül, hogy mit tett és mit nem a kerület érdekében. Persze a tudatlanságom okán a tévedés jogát fenntartom) - egyfajta vállalkozásnak tekintették a hivatalukat, ami önmagában nem lenne baj, de ezzel együtt egy Kiyosaki (
http://hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Kiyosaki) által is leírt vállalkozói attitűdöt is magukkal hoztak, aminek nagyjából az a lényege, hogy "én döntök mindenről","mindenhez értek","nem látom be a tévedést, mert az a gyengeség jele", egyszóval "nálam van a bölcsek köve" ezért csupán két vélemény létezik:
az enyém és a lényegtelen...Így aztán nincs is szükség arra, hogy bárkinek a véleményét megkérdezzék. Ha még is megteszik, az maximum a közvélemény megnyugtatását szolgálja, de nem a közös ügyeink mind szélesebb körű megvitatását és döntés-előkészítést.
Kérdés, hogy mikor akarunk ezzel az attitűddel leszámolni? Ugyanis szerintem egy igazán jó vezető nem mindenki helyett csinál mindent, hanem szétteríti a feladatokat a kerületben, fogékony marad az eddig nem kezelt problémákra, figyelembe veszi a kerület gazdasági teherbíró képességét, igyekszik kiterjeszteni azt és a lehető legjobbat kihozni belőle és főleg: monitorozni a kerületben kiadásra került munkák elvégzését, minőségét és olyan szerződéseket igyekszik kötni, ami bizonyos fokú garanciákat tartalmaz. Azaz szerintem a hanyagul végzett munkák számonkérése, gazdasági monitorozása is hiányzik!
Szóval fényévekre vagyunk attól, hogy valóban "európainak" tudhassuk kerületünket, de sok sok érv szól mellette is. A mainál jóval több bizalom kell. A képviselőknek és a polgármesternek az egyszeri halandók között kellene mozognia. Ehhez képest az én lakókörzetemben a lakosság 99%-a azt sem tudja kit választott 2010-ben körzeti képviselőnek és az mit tett eddig kerületért!? Az előző sem volt nagyon népszerű, de vele legalább sikerült egyszer találkoznom, s ugyan részben megtette, amit kértem (a Kozák téri járdafelújítás), de sok dologhoz a hozzáállása kiábrándító volt!
Sok témát tudnék még említeni, amivel érdemben foglalkozni kéne, de a jelenlegi grémium vezetése alatt szerintem nem nagyon lesz rá fogadókészség.
Tisztelettel: Bánó Gábor
"...egy demokratikus jogállamban a törvényeknek előre kiszámíthatóaknak kellene lennie..."
Polgár Tamás, Tomcat