Új jegyzőnk van!

Minden olyan téma, ami aktuális a kerület életében.

Új jegyzőnk van!

HozzászólásSzerző: bakossandor » 2014 nov. 21 10:01

Tegnap tette le esküjét a kerület új jegyzője, Lamperth Mónika Asszony. Új munkaköréhez ezúton is gratulálok és remélem csak kósza mende-monda az, hogy elkezdi a "kisöprögetést" a hivatalba.
Az Origo tegnapi számában ez volt olvasható:
"Pályázaton nyerte el a baloldali vezetésű XV. kerület jegyzői posztját Lamperth Mónika. A politikától visszavonult volt szocialista belügyminiszter az Origónak elmondta: mivel egyik politikai oldalnak sincs többsége a képviselő-testületben, az egyik legfontosabb feladatának a konszenzus megteremtését tartja..."
Így kezdődik a cikk és így végződik:
" Lamperth Mónika érdekesnek nevezte, hogy egyik politikai oldalnak sincs többsége a testületben, amit ő köztisztviselőként úgy értelmez, hogy a választók azt szeretnék, ha együttműködnének a felek..." "Az a feladatom, hogy a testület törvényesen működjön, és segítsem a konszenzus létrejöttét" - mondta... "Leendő munkahelyén, a XV. kerületben a 2014-es önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció színeiben induló Hajdu Lászlót választották polgármesternek. A húsz tagú testületben tíz Fidesz-KDNP-s mellett nyolc baloldali - DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE-s -, egy jobbikos és egy LMP-s képviselő ül."

Érdekesen számol az új jegyző, ezek szerint. És arról, hogy a konszenzus megteremtését szorgalmazná a pártok között azért intem óva, mert nem politizálhat. Miért?

" Vezető megbízatású köztisztviselő

Vezetői megbízatású köztisztviselő esetében a szolgálat teljességének megőrzéséhez fűződő érdek fokozottabban jelentkezik, ezért a törvényalkotó általános érvénnyel tiltja meg a munkavégzéssel járó egyéb jogviszony létesítését. Megtartja ugyanakkor azokat a kivételeket, amelyeket már a tilalmi szabály alóli mentességként ismert el a köztisztviselő esetében is.
Emiatt jegyző másik önkormányzatnál jegyzői feladatot csak másik jegyző helyettesítése céljából - az érintett képviselő-testületek megállapodása alapján - láthat el.

Tartalmi összeférhetetlenség

Az előzőekben tárgyalt formai összeférhetetlenségi szabályok mellett a törvényalkotó ún. tartalmi összeférhetetlenségi esetekről is rendelkezik. Amíg a formailag tiltott egyéb jogviszonyok csupán magukban hordozzák a közszolgálati jogviszonyhoz fűződő érdeksérelem lehetőségét, addig a tartalmilag összeférhetetlen helyzetek közvetlenül veszélyeztetik a köztisztviselő pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét, függetlenül attól, hogy azok munkavégzés formájában jelennek meg vagy sem.

Hivatalhoz méltatlan tevékenység

Általános érvényű szabály, hogy a köztisztviselő nem folytathat olyan tevékenységet, amely hivatalához méltatlan, vagy amely a pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné. Ezekben az esetekben a köztisztviselő még a munkáltatói jogkör gyakorlójának engedélyével sem folytathatja az e körben felmerülő, ún. tiltott tevékenységet.

Párttisztség, nyilvános közszereplés

A pártatlan, befolyástól mentes közszolgálat legfőbb biztosítéka, hogy a köztisztviselő tartózkodik a politikai véleménynyilvánítástól, lojális a mindenkori politikai vezetéssel szemben. Fontos követelmény, hogy a köztisztviselő a pártsemleges és politikailag független közigazgatás érdekében ne viseljen pártban tisztséget, s ne vállaljon párt nevében vagy érdekében nyilvános közszereplést.

Alkotmányos jogok gyakorlása

A fentiek azonban nem zárják ki, hogy a köztisztviselő alkotmányos jogát gyakorolja. Nem ellentétes a törvénnyel, ha tagja valamely pártnak, s ezzel összhangban aktívan részt vesz a párt belső életéhez kapcsolódó rendezvényeken, párttagsági minőségében kifejti véleményét, illetőleg szerepet vállal ilyen jellegű szekció működésében, viták lefolytatásában. Ezt azonban élesen el kell határolni a köztisztviselői minőségében kifejtett tevékenységétől, közszereplésétől."

Nos, ennek értelmében el kell dönteni, hogy politizálunk, vagy a köz javát szolgáljuk.
bakossandor
 
Hozzászólások: 286
Csatlakozott: 2011 szept. 04 19:19

Re: Új jegyzőnk van!

HozzászólásSzerző: Hajdu LÁSZLÓ » 2014 dec. 26 19:06

A JEGYZŐ A XV. KERÜLETBEN IS EGY KIEMELT SZOLGA.
Nem több. Dr. Lampert Mónika pályázott erre a nyilvánosan meghirdetett állásra. Aki velem együtt a pályázókat meghallgató
bizottság tagjaként részt vett az új jegyző kiválasztásában az tudja, hogy méltó a bizalomra, mi több kiemelkedett a versenytársak
közül. Én azt kívánom minden településnek, hogy legyen egy hasonló felkészültségű jegyzője. Köszönöm, hogy nálunk a XV. kerületben
adta be pályázatát.
"Az igazságot gyakran kell emlegetni, mert a hazugságot is állandóan ismételgetik" Goethe
Hajdu LÁSZLÓ
 
Hozzászólások: 2510
Csatlakozott: 2011 jan. 16 14:48


Vissza: KözéletKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég

cron