Szerző: Dr.Ódor József » 2014 nov. 04 10:05
Az ÉSZAK-PESTI KÓRHÁZ
ingatlan tulajdonosa egyedül a kerületi önkormányzat lesz.
Az idevezető út-mód kissé zavaros, de megkísérlek 2014. decemberétől tények alapján hű „képet” közvetíteni az olvasó számára.
1. 2013. december 17-én önszántamból levelet írtam Lázár János államtitkárnak, melyben kértem (javasoltam) az ÉPK 50%-os államosított tulajdonrészét –felülvizsgálat után-térítésmentesen a kerületi önkormányzat tulajdonába adni, mert az államosítás valószínű, tévedésből történt.
A válasz lényege a 2014. január 21-én kelt leveléből: Megkérdezték László Tamás polgármestert és szerinte a javaslat azért nem támogatható, mert az önkormányzatnak az ingatlan felújításához nincsen megfelelő forrása.
2. Sumics János – a részemre küldött válasz ismeretében – 2014. február 10-én
ugyancsak levelet küldött Lázár János államtitkárnak ugyanazon célból. Figyelemre
méltó válasz 2014. március 31-i kelettel érkezett. E szerint a Kormány 2014. február
19-ei ülésén megvitatta az ÉPK ingatlan ügyét és az 50 %-os állami tulajdonba került
résznek az önkormányzati tulajdonba adását támogatta.
3 Király Csaba, majd Németh Angéla 2104. február 11-i, illetve 2014. március 18-i
kelettel az ÉPK-val kapcsolatos interpellációt nyújtottak be a polgármesterhez, de Ő a Kormány február 18-i ülésén született állásfoglalásáról nem írt, pedig a válasza (a kormány állásfoglalása után) február 25-én, illetve március 19-én íródott.
4. Sőt 2014. március 26-ai testületi ülésre László Tamás „sürgősséggel” előterjesztett egy javaslatot.
Ennek alapján olyan határozatok születtek, amelyekben az 50 %-os tulajdonrészt kérjük – térítésmentesen – az önkormányzatunk tulajdonába adni. Ugyan az, mint amit mi (Ódor J és Sumics J javasoltunk.
Időközben (a napot nem tudom) Orbán Viktor miniszterelnök titokban a kerületben járt, a KTV-nek nyilatkozva László Tamás megválasztása mellett kampányolt, és „csak úgy mellékesen” (lásd a február 19-i kormányhatározatot) ígéretet tett arra, hogy az ÉPK területén strand-fürdő létesítését a Kormány (majd) finanszírozni fogja.
KÖVETKEZTETÉSEIM:
A/ A Kormány állásfoglalása már a levelek birtokában (Simicsku Jánosnak küldött, pláne az említett kettő interpellációra adott válasz aláírása előtt) megtörtént.
B/ Már a kettő levél alapján megállapíthatták, hogy nem volt megalapozott az ÉPK. Fővárosi tulajdon-rész államosítása, hiszen nemcsak hogy nem volt itt kórház, hanem még rá egyetlen kórházhoz sem tartozott. Önállóan /osztatlan közös tulajdonként) a kerületi és a fővárosi önkormányzat tulajdona volt.
C/ Valószínű, azt is mérlegelték, hogy már kettő és fél évtizedes pangás és károsodás után „csak az egy tulajdonos” képes a hasznosításról hatékonyan gondoskodni. Legfeljebb a Kormány is vállal finanszírozást és még az uniós pályázatok is lehetnek eredményesek a kerületi forrás mellett. Sőt: stabil tulajdonviszony ismeretében még vállalkozói közreműködőre is lehet számítani.
D/ A képviselő-testületi ülés támogató határozatára (szerintem) már csak formailag volt szükség, mégpedig a tulajdonba adási szerződés megkötéséhez. Erre a közeli jövőben kerülhet sor.
Mindez azt is mutatja, hogy László Tamás polgármester korábban ezt az ingatlanrészt a Fővárostól meg akarta vásárolni, akkor most az államosítás után hogy nézne ki, hogy kerületi polgárok kezdeményezésére születendő kormányzati döntést nyilvánosan támogasson. A 4. pontban említett „sürgősségi” előterjesztés is úgy íródott, mintha már korábban is az ingatlan térítésmentes megszerzésére törekedtek volna. Én ilyenről nem tudok.
A lényeg mégis az, hogy az ÉPK ingatlan egyedüli tulajdonosa és hasznosítási felelőse a kerületi önkormányzat (lakósság) lesz. Az ingatlan eredményes hasznosítása céljából a jövőbeni egyetértésre jutó összefogás nélkülözhetetlen.
Budapest, 2014. április ll-én. Ódor József-