Accantus írta:Tisztelt Gábor !
Munkanélküliséggel kapcsolatban a mai PLC vezérlésű vílágban nincs szükség sok emberre a vállalkozásokban..(elmúlt az az idő amikor egy vállalati teherauton három kocsikisérő volt.) (Lásd Lidl árúfeltöltö,pénztáros és mindenesek az alkalmazottak.szakma nélkül pedig elhelyezkedni lehetetlen ! A szakmunkásképzést hazavágták (most kezdik újraéleszteni) ! Sok képzetlen emberrel nem tudnak mit kezdeni a Földön ,sokan vagyunk és nagyon fejlett a technika !
Üdvözlettel: Accantus
Kedves Accantus!
Sok igazság van abban, amit írsz. Egy géppel, gépmunkával szemben az élőmunka lassan, de biztosan versenyképtelenné válik. A vállalkozások egyértelműen az alacsonyabb költség felé húznak. Ha egy gépet olcsóbban, nagyobb teljesítményre lehet "ösztönözni", mint egy embert (mint "biorobotot" - ne értsd félre, az ú.n. menedzserek így gondolkodnak rólunk), akkor azokkal fogja megoldani.
A gépnek nincs szüksége alvásra. Tudja azt, amire egy ember sosem képes: 24 órás munkanapokban, heti hét napban dolgozik. Nem vonatkoznak rá olyan törvények, ami jogosulttá tenné (beteg)szabadságra, nem fog megsértődni vagy bosszút állni, ha lecserélik egy szebbre, jobbra újabbra, de ami a legfontosabb:
gép "foglalkoztatása" után ma nem kell adót fizetni!És ez utóbbi igen sokat nyom a latba! Ezért a létfenntartás - ha minden így folytatódik, egyre nagyobb nehézséget fog jelenteni mindannyiunk számára. Egyre inkább az lesz a kérdés, hogy lesz-e a jövőben olyan munka, ami nem gépesíthető? Amihez már kezelőszemélyzet sem kell?
És itt belép egy másik dilemma is: mégis kinek és mit fognak termelni csúcstechnológiás gépekkel, ha a vállalati cash flow egyre inkább profitorientálttá válik? Azaz a profit csupán néhány tulajdonos kezébe összpontosul, akik mindezt meg tudják fizetni, amíg az emberiség jogfosztottságban nyomorog!?
A liberálisoknak van (volt) erre egy olyan válaszuk, hogy akkor az embereknek a szolgáltatóipar felé kell fordulniuk. Vagyis leegyszerűsítve legyen mindenkiből mérnök, bankár, ügyfélszolgálatos, HR-es, könyvelő,programozó, biztonsági őr, stb...a fizikai termelő munkát átveszik a gépek és ott fogják azt elvégezni, ahol a világon a legolcsóbb. Ha megnézzük a munkaerő-piacot, ma az látszik, hogy a szolgáltatói szakmák vannak csúcsra járatva...azaz ez felfogható egy evolúciós folyamatnak is, ahol csak azok maradnak meg, akik megértik, hogy a szakmunkás iskolából kilépve nem érhet véget a tanulás. A szolgáltatási szakmák pedig folyamatosan, intenzíven bővülnek. Aki pedig meg akarnak maradni a szakmájukban, azoknak folyamatosan frissíteniük kell a tudásukat.
A legnagyobb ellenérv a szolgáltatásokkal kapcsolatban az, hogy nem teremt új értéket. Persze meg van a maguk helye a piacon, hiszen ha belegondolunk, szolgáltatóipar nélkül ma nem lenne internet, nem lehetne mobiltelefonálni, bankolni, stb...én sokkal inkább a szolgáltatások felülreprezentálását nem tartom helyén valónak az ipari termeléshez képest, mert szerintem friss pénz termelése csakis az ipari termeléshez tud kapcsolódni, amire legalább annyira szüksége van a piacnak, mint a meglévő forgására. És erre rakódik rá mindaz, amit úgy hívunk, hogy pénzügyi kultúra, ami nálunk igencsak fejletlen.
Véleményem szerint ezek a főbb sarokpontjai azoknak a bajainknak, ami a napi megélhetésünket jelenti. Sokan ragadtak a múltba, ahol elsősorban azt tekintik értéknek, hogy valaki egyetlen cégnél lehúz 40 év szolgálatot és elhiszik azt, hogy egy leépítés alkalmával csak a "selejteket" küldik el, akik már sehová sem jók. Ezek lehet, hogy a múltban igazak voltak, de ma már semmiképp sem azok. Mindenki jó valamire, legfeljebb még nem találta meg a helyét. Én is folyamatosan próbálkozok, feszegetem a saját határaimat. 28 éves koromig nem volt végzettségem, mivel nem volt rá motiváltságom. Ma viszont egy érettségire épülő gazdasági szakmából készülök vizsgázni arra az esetre, ha az a cég, amelyiknél most dolgozom, fejre állna (nagyon ezt mondogatják, pedig szerintem gazdasági oka nem lenne rá).
És ki tudja, mit hoz a jövő, de egy biztos. Bármit is teszek, a lehető legjobb tudásom szerint fogom tenni...amíg a világon vagyok. Mert dolgozni csak így érdemes.
Tisztelettel:
Bánó Gábor
"...egy demokratikus jogállamban a törvényeknek előre kiszámíthatóaknak kellene lennie..."
Polgár Tamás, Tomcat